Türkiye’nin bazı bölgelerinin rüzgar yönünden verimli olması ve gelecekte artacak olan enerji ihtiyacı doğrultusunda yatırımlar devam ediyor. Bu kapsamda Sancak Group tarafından, Selçuklu'da Bağlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Altınekin'de Ardıçlı RES kurulacak. Selçuklu ilçesine kazandıracak rüzgar tribünleri Siemens tarafından tedarik ediliyor. İzmir'den yola çıkan rüzgar tribününün dev malzemeleri TIR'larla Konya'ya getiriliyor. Her biri 60 metre uzunluğunda ve 15 ton ağırlığında olan pervanelerin taşındığı 3 TIR'ın geçişi görenlerin de ilgisini çekiyor. Malzemelerin uzunluğu nedeniyle TIR'ların geçişi polis ve jandarma tarafından kontrollü olarak yapılıyor. 

İzmir’den yola çıkan rüzgâr tribünleri Pazar günü Manisa’dan geçerek Konya’ya olan yolculuğunu sürdürüyor. Rüzgar tribünlerinin bugün Konya’da olması bekleniyor. Sancak Group internet sitesinde rüzgâr enerji santralleri ile şu bilgiler verildi: "Bağlar Rüzgar Enerji Santrali (RES), Konya ili Selçuklu ilçesinde kurulması planlanan RES'in kurulu gücü 100MW olup, santral inşaat faaliyetleri Mayıs 2017 itibariye başlamıştır. Eylül 2018 itibariyle 66MW'lık 1. etabı devreye alınarak işletmeye açılması planlanmaktadır. Projenin ilk etabında 20 adet GAMESA 3.2MW'lık G132 model rüzgar türbinleri kullanılacaktır.” 

100 MW VE 50 MW'LIK İKİ BÜYÜK SANTRAL 

Aynı şirket tarafından kurulacak RES'ler hakkında şu bilgi verildi: "Altınekin ilçesinde kurulması planlanan Ardıçlı Rüzgar Enerji Santrali kurulu gücü 50MW olup santral inşaat faaliyetlerine Mayıs 2017 itibariyle başlanmıştır. Ekim 2018 itibariyle 50MW'lık tam kapasite devreye alınarak işletmeye açılması planlanmaktadır. Projede 16 adet GAMESA 3.3MW'lık G132 model rüzgar türbinleri kullanılacaktır. Selçuklu ilçesinde kurulması planlanan Bağlar Rüzgar Enerji Santrali kurulu gücü 100MW olup, santral inşaat faaliyetleri Mayıs 2017 itibariye başlamıştır. Eylül 2018 itibariyle 66MW'lık 1. etabı devreye alınarak işletmeye açılması planlanmaktadır. Projenin ilk etabında 20 adet GAMESA 3.2MW'lık G132 model rüzgar türbinleri kullanılacaktır." 

SANCAK GROUP PROJELERİ AKUO ENERGY GROUP'TAN SATIN ALDI

SANCAK Group, enerji alanında Türkiye'ye büyük katkı sağlayacak olan Ardıçlı ve Bağlar Rüzgar Enerji Santrali projelerini AKUO Energy Group'tan 2017'nin Haziran ayında satın almıştı. Hali hazırda Kayseri-Yahyalı'da 52.8 M W, İzmir-Urla'da 18 M W kurulu gücünde rüzgar santrali ve Aksaray'da 2 MW güneş enerji santrallerini işleten Sancak Enerji, yeni projelerin devriyle ilgili EPDK onayından hemen sonra toplam yatırım bedeli yaklaşık 600 milyon TL olması öngörülen santrallerin hızlı bir şekilde devreye alınması için, gerekli anlaşmaların imzalandığını açıklamıştı. Rüzgar türbini üretimi konusunda dünyanın önde gelen firmalarından CAMESA EOLICA S.L.U ile anlaşan Sancak Group, projelerin elektrik, inşaat ve altyapı işlerini alanlarında uzman olan EMTA Elektrik, BENAR İnşaat ve SANARC Design firmalarına teslim ettiğini bildirmişti. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim