Konya Sanayi Odası, Konyalı firmaların karlılığına ve küresel rekabet gücünü artırmalarına, ölçek büyütmelerine destek vermesini sürdürüyor. Bu destekler hem Konyalı firmaların hem de Türkiye’nin büyümesinin önü açılıyor.  Konya Sanayi Odası tarafından düzenli olarak çıkaran Lonca Dergisinin bu ayki kapak konusu Konya’da Bulunan Ar-Ge Tasarım Merkezleri oldu. Konyalı firmalar, kendi AR-GE ve tasarım merkezlerini açmak için kollarını sıvadı. Lonca dergisinden derlenen bilgilere göre 2017 yılında Konya’da toplam 14 yeni AR-GE ve tasarım merkezi açıldı. Konya’da ilk AR-GE merkezi 2012 yılında Aydınlar Yedek Parça firması tarafından açıldı. Ardından  2015’te bir. 2016’da iki AR-GE merkezi hayata geçti. AR-GE merkezleri 2017’de 18 ulaştı. 2018 yılında 4 yeni AR-GE merkezi ile bu sayı 22 ulaştı. 2018 yılında Konya’ya 4 tane de tasarım merkezi hizmete girdi. 

KONYA AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE YÜKSELİŞE GEÇTİ 

Konya Sanayi Odası olarak , Konya’da bulunan işletmelerin daha yüksek oranda katma değer üretimleri , daha yüksek değerli katma değer üretmeleri için çalışmalara yaptıklarını ifade eden Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, “ Konya Sanayi Odası olarak , Konya’daki işletmelerimizin daha yüksek katma değerli üretim ve ihracat yapmaları için uzun süredir bir takım çalışmalar yürütüyor, yatırımlar yapıyoruz. Şehrimizde AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısını ve etkinliğini artırmak amacıyla geçtiğimiz yıl AR-GE ve tasarım merkezleri seferberliği ilan etmiştik. Sanayicilerimiz bu seferberliğe sahip çıktı ve Konya’da 2017 yılının başında sadece iki olan, AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısını 2’den 26’ya çıkardık.  Şu anda elektik-elektronikten, ulaştırma ve lojistiğe, makineden düküme, otomotiv tasarımı ve mühendislikten gıda sanayine, tarımdan ilaç sektörüne, mobilyadan medya ve iletişim sektörüne kadar 26 firmamızın AR-GE  ve tasarım merkezi var. Bu 26 merkezin 22’si AR-GE merkezi,4’ü tasarım merkezi durumunda” ifadelerini kullandı. 

KONYA MAKİNE VE AKSAMLARI SEKTÖRÜ ÖNCÜLÜK EDİYOR 

Konya’nın , AR-GE  merkezleri sayısı açısından Türkiye’de 8’inci sırada olduğuna dikkat çeken Kütükcü, “ Konya, AR-GE merkezleri sayısı açısından Türkiye’de 8’inci sırada. En fazla AR-GE merkezinin ise yüzde 32’ye yakın pay ile makine ve teçhizat imalatı sektöründe olduğunu görüyoruz. Bu oran Konya için önemli. Çünkü makine ve teçhizat sektörü tüm sektörleri  besleyen, üretim kaynağı olan bir sektör. Konya’da AR-GE merkezleri sayısı bakımından makine sektörüne öncü olması, şehrimizin yatırımlar ile büyüdüğünü ve yatırım yapan şehirlerle, ülkelerle geliştiğinin bir göstergesi” dedi.

INNOPARK YENİ YATIRIMLAR İLE BÜYÜYOR

Innopark’ın şu anda yüzde 100 doluluk oranı ile çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Kütükcü, “ Şehrimizi yüksek katma değer üren, marka bir şehir haline getirme hedefimiz doğrultusunda yaptığımız yatırımlardan birisi de Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Şehrimize  tamamen teknoloji üretim odaklı bir TGB kazandırdık. İnnopark şu anda yüzde 100 doluluk oranı ile çalışmalarına devam ediyor. Bir yandan da İnnopark’ı genişletmek için yeni yatırımlar gerçekleştiriyoruz.  Innopark’a mevcut duruma ek olarak 180’er metrekarelik 10 yeni atölye,300’er metrekarelik altı yeni atölye ve 35 de AR-GE ofisi kazandırıyoruz. Bu yatırımların tamamlanmasıyla şu an 40 olan firma sayımız 100’e çıkacak. Böylece Innopark hedeflerimize daha fazla  katkı veren bir kurum haline gelecek. Yaptığımız bu çalışmalardaki ana hedefimiz; firmalarımızın karlılığını ve küresel rekabet gücünü artırarak, ölçek büyütmelerine destek vermek. Biliyoruz ki, firmalarımız ölçek büyütürse Konya büyür, Türkiye büyür” ifadelerini kullandı.

KONYA’DA BULUNAN AR-GE MERKEZLERİ

1. Aydınlar Yedek Parça San. Tic. A.Ş.- Otomativ Yan Sanayi

2. Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. ve Tic. AŞ- ilaç

3. Panagro Tarım Hayvancılık Gıda San. ve Tic. A.Ş-Tarım

4. Konya Şeker Sanayi AŞ- Gıda

5. Mepsan Petrol Cihazları San. ve Tic. A.Ş-Makine ve Teçhizat İmalatı

6. MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Makine ve Teçhizat İmalatı

7. Çelik-El Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti- Makine ve Teçhizat İmalatı

8. Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş(Konya)- Bankacılık ve Finans

9. MVD Makine Sanayi A.Ş- Makine ve Teçhizat İmalatı

10. Kentpar Otomotiv Ve Makina San. Tic. Ltd. Şti.-Otomotiv Tasarımı ve Mühendislik

11. İmaş Makine Sanayi A.Ş- Makine ve Teçhizat İmalatı

12. Şekeroğlu Kimya Plastik San. ve Tic. AŞ- Ambalaj

13. Fimak Fırın Makinaları İmalatı San. ve Tic. A.Ş- Makine ve Teçhizat İmalatı

14. Hürsan Hidrolik Pres ve Takım Tezgahları San. ve Tic. A.Ş - Makine ve Teçhizat İmalatı

15. Safa Tarım A.Ş- Kimya

16. Elfatek Elektronik Makine ve Otomasyonu Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-Elektrik-Elektronik

17. Selet Entegre Et ve Süt Ürünleri San. Tic. A.Ş- Hayvancılık

18. Motus  Otomotiv Makine ve Metalürji San. Tic. A.Ş – Dökümcülük

19. Mesa Makine Döküm Gıda San ve Tic. A.Ş- Dökümcülük

20. Alişan Lojistik AŞ (Konya Şubesi)- Ulaştırma ve Lojistik

21. Aketroniks Elektronik Bilişim Otomasyon Makine İç ve Dış Tic. Ltd. Şti- Elektrik-Elektronik

22. Endüstriyel Elektrik Elektronik San ve Tic. Ltd. Şti- Elektrik-Elektronik

Tasarım merkezinin adı

1. Özdöken Tarım Mak. San. ve Tic. AŞ- Tarım

2. Gökmenler Dayanıklı Tüketim Malları San. ve Tic. A.ş-Mobilya

3. Erkamed Prodüksiyon Tanıtım Org. Tur. İnş. San. Tic. Ltd. Şti- Medya e İletişim

4. İnanlar Mak. İmalat San.ve Tic. Ltd. Şti.- Makine ve Teçhizat İmalatı 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim