İlk bir haftasında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında olduğu için kolay olsa da havanın ısınmasıyla birlikte oruç, etkisini daha çok hissettirmeye başladı. Özellikle işgücüne dayalı sektörlerde çalışanlar Ramazan ayında çalışırken sıcak havanın da etkisiyle bir hayli zorlanır oldu. Günün 17 saatinin oruçlu geçirilmesi nedeniyle oruç tutmakta zorlanan sanayi çalışanları işverenlerin sağladığı kolaylıkla Ramazan ayını daha rahat geçiriyor. 11 ayın sultanının gelmesi ile birlikte çeşitli meslek sahipleri artan sıcak havalara rağmen ibadetlerini yerine getiriyorlar. Başta gıda sektöründe ocak başında çalışanlar, sıcak demirciler ve sanayiciler, sıcaktan nasibini ziyadesiyle alıyor. Yaz ayına denk gelen Ramazan, fırının da sıcaklığıyla fırıncıları ve demir ustalarını ve sanayide çalışanları zorda bırakıyor. Sanayide çalışan çırak ve ustalar zor koşullara rağmen oruçlarını tutuyor. Ramazan ayı tüm İslam dünyasında ve Türkiye'de ve Konya’da manevi coşku içerisinde idrak ediliyor. Ramazan ayına 'on bir ayın sultanı' diyen sanayiciler, ibadetlerini zorda olsa yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

‘RAMAZAN’IN BEREKETİNDEN FAYDALANIYORUZ’

Karatay Sanayinde bulunan iş yerinde araçların kaporta ve boya işlerini yapan Faruk Kırkkuvalı, “Mübarek Ramazan ayında çalışanlarımızı yormamak adına elimizden gelen bütün kolaylığı sağlıyoruz. Ramazan ayında sabah 8:30 da mesaimize başlıyoruz. Mesaimizi 18:00 bitiriyoruz. Ramazan olması sebebi ile öğlen arası molalarımızı uzun tutuyoruz. Ramazan ayında belli oranda iş alıyoruz. Ramazan ayı bizler için huzur ve bereket içerisinde geçiyor. Ramazan ayında müşterilerimizi mağdur etmemek amacı ile yoğun bir gayret gösteriyoruz. Ramazan’ın heyecanını çalışma arkadaşlarımız ve sevdiklerimiz ile beraber yaşıyoruz. Ramazanda komşularımız ile birleşerek iftar organizasyonları yapıyoruz. Ramazan’ın bereketini işlerimizde ve sosyal yaşantımızda hissediyoruz” dedi.

‘ORUÇLARIMIZI EKSİKSİZ TUTUYORUZ’

Karatay Sanayi’nde otomotiv özel servisliği yapan Ökkeş Usta ise, “Zor da olsa oruç tutmaya çalışıyorum. İbadetlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Hava şartları bizi zorluyor ama ne kadar zor olursa olsun orucumuzu tutmaya gayret ediyoruz. Oruçlu olmamıza rağmen akşama kadar güneşin altında rızkımız için çalışıyoruz. Akşamın olmasını dört gözle bekliyoruz. Ezan okununca da sevdiklerimizle birlikte orucumuzu açıyoruz. Ramazan ayında oruçlarımızı eksiksiz tutuyoruz.  Oruç tutarak geçirdiğim süre arttıkça aç çalışmaya alışıyorum. Sadece çalışırken değil bütün koşullarda oruç tutmak dirayet gerektiriyor. Allah’a çok şükür herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan çalışarak orucumu tutabiliyorum. Sağlığım elverdikçe de orucumu tutmaya devam edeceğim ” dedi.

‘RAMAZAN BEREKETİ İLE GELDİ’

Ramazan’ın sabır ve bereketi ile geldiğine dikkat çeken Makine Mühendisi Abdullah Zeki Taşcı da, “Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan bereketi ile geldi. Ramazan bizlere sabretmeyi, paylaşmayı ve yardımlaşmayı hatırlatıyor. Ramazan kulluk bilincimizi hatırlatıyor. Ramazan ayı İslam alemine ve ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirsin. Ramazan ayı sebebi ile çalışma tempomuzda azda olsa düşmeler oluyor ancak bizler çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Ramazan ayında hem oruç tutmak hem de çalışmak insana ayrı bir haz veriyor. Ramazanı oldukça seviyoruz.  Her yıl ramazan ayının gelmesini dört gözle bekliyoruz. Allah’ım bizleri ramazanlara tekrar tekrar kavuştursun. Allah şu mübarek günde Müslümanların yar ve yardımcısı olsun.  Ramazan ayı boyunca dualarımızda Filistin, Arakan, Suriye başta olmak üzere zor şartlarda yaşayan Müslüman kardeşlerimiz var” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim