Ekonomik anlamda zor bir süreçten geçilen bugünlerde, üretici artan elektrik maliyetlerinden yakınıyor. Özellikle son 1 yıldır organize sanayi bölgelerindeki sanayiciler üzerinde büyük bir yük olmaya başlayan elektrik giderleri, sanayicilerin tepkisine neden oluyor. Artan elektrik maliyetlerinin düşürülmesini isteyen sanayiciler, yetkililerden biran önce elektrik maliyetlerini düşürmesini istiyor. Artan elektrik maliyetleriyle ilgili sanayicilerin taleplerine kulak veren Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) de, bu konuda çalışmalar yürütüyor. Faturalardaki artışların özellikle Son Kaynak Tedarik Tarifesi hesaplamaları içinde yer alan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kaynaklı olduğunu bildiren OSBÜK, daha adil, daha öngörülebilir ve yönetilebilir bir elektrik fiyatlaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ve EPDK’ya sürekli talepte bulunuyor.

ARTIŞLAR YEKDEM KAYNAKLI

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memiş Kütükcü, sanayide elektrik fiyatlarında yaşanan yükseliş ve dalgalanmaları değerlendirdi. Sanayicinin elektrik maliyetinin çok ağır bir şekilde arttığını, OSBÜK olarak bu konuyu çok yakından takip ettiklerini ve ilgili tüm taraflarla görüştüklerini anlatan Kütükcü, faturalardaki artışların özellikle Son Kaynak Tedarik Tarifesi hesaplamaları içinde yer alan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kaynaklı olduğunu ifade etti.

SANAYİCİ MALİYET HESABI İÇİN ELEKTRİK FATURASINI ÖNGÖRMEK İSTİYOR

Kütükcü, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yılın Nisan ayında EPDK tarafından bir düzenleme hayata geçirildi. Bu düzenleme ile yıllık elektrik tüketimi 50 milyon kWh ve üzeri olan tüketiciler, Son Kaynak Tedarik Tarifesi adı altında yeni bir tarifeye tabi tutuldu. Daha sonra Eylül ayında da bu 50 milyon kWh sınırı, 10 milyona düşürüldü. Son Kaynak Tedarik Tarifesi uygulamasının başladığı 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren Son Kaynak Tedarik Tarifesi hesaplama kalemleri içerisinde yer alan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM)’nda çok ciddi, sanayicinin elektrik maliyetlerini artıran dalgalanmalar yaşanıyor. Yani bugün elektrik fiyatlarındaki yükseliş ve dalgalanmaların kaynağı YEKDEM maliyetlerindeki artıştır. Örneğin 2018 yılında sanayicinin faturasına yansıyan YEKDEM’in ortalama fiyatı 5,5 kuruş/kWh iken, bu yılın ilk 5 ayında YEKDEM’in ortalama birim fiyatı 10.7 kuruş/kWh’e yükseldi. Mayıs ayında da YEKDEM birim fiyatı 15,5 kuruş/kWh olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 125 artmış oldu. Bu artışlar sanayicinin faturasına da yansıyor ve elektrik faturaları yükseliyor. Tabii burada YEKDEM maliyetlerinin düştüğü aylarda, sanayicilerimizin elektrik faturasında düşüşler de oluyor. Fakat bu dalgalanmalardan kaynaklı olarak, sanayicilerimiz bir sonraki dönem kendisine gelecek elektrik faturasını öngöremediği için, maliyet hesaplaması ve üretim planlaması yapmakta çok zorlanıyor. Bu durum tüm organize sanayi bölgelerimizde çözülmesi gereken bir problem olarak karşımızda duruyor. OSBÜK olarak süreci çok yakından takip ediyor, daha adil, daha öngörülebilir ve yönetilebilir bir elektrik fiyatlaması talebimizi gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekse EPDK nezdinde sürekli olarak dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim