Türk kültürünün önemli bir parçası olan ve geleneksel el sanatları arasında yer alan taş baskının günümüzdeki ender temsilcilerinden Ahmet Duran, taş baskı sanatının inceliklerini anlattı.

Taş baskı sanatının yakın bir zamana kadar sadece kıyafetlerde ve kadınların yazmalarında kullanıldığını dile getiren taş baskı sanatı ustası Ahmet Duran, bu sanatı daha farklı alanlarda değerlendirmeye başladıklarını ifade etti. Kendisine dedelerinden bir miras olarak kalan bu sanatı icra ederken büyük keyif aldığını dile getiren Ahmet Duran, “Dedelerimden el alarak icra ettiğim taş baskı sanatına yeni bir boyut kazandırmak için bu sanatı daha farklı boyutlarda değerlendirmeye çalışıyorum. Bakıldığında sadece kıyafetlerle sınırlı kalmayarak farklı ürünler üzerine de bu sanatın uygulanabileceğini gördüm. Her türlü kumaşa bu sanatın uygulanabileceğini gördükten sonra bir elbisede dahi bu sanatı uygulayabildim” dedi.

Taş baskının nasıl yapıldığını da anlatan Ahmet Duran, “Taş baskı sanatı, bir meslek olarak sınırlandırılabilecek bir şey değildir. Oluşturacağınız desenler sizin hayal gücünüzün sınırlarıyla ölçülendirilebilir. Sınırlarınızı biraz daha zorladığınız zaman özgün desenler ortaya koyabilirsiniz. Taş baskı aynı zamanda içinde oymacılık sanatını da barındırır. Ustalık sıfatına ulaşmış kişiler, sadece ıhlamur ağacının oyulması ile yapılan kalıpları çeşitli desenler çizerek değerlendirir. Bir usta, bütün kalıpları kullanarak biraraya getirir. Sonrasında ise boyama aşamasına geçilir. Boya konusunda da belirli bir sınırlama yoktur. Sonrası ise tasarım aşamasıdır. Bir usta bütün kalıpları kullanarak bir araya getirir ve ortaya bu sanat çıkar” dedi.

Sergi, fuar ve benzeri organizasyonların unutulmaya yüz tutmuş olan geleneksel sanatların yeniden hatırlanmasını sağladığını ve insanların bu sanatlara ilgili olduklarını dile getiren Duran, “Hem sanatımızı nasıl icra ettiğimizi göstermek, hem de geleneksel sanatların daha geniş kitlelere ulaşmasını ve unutulmamasını sağlamak için bu tür organizasyonları bir fırsat olarak görüyoruz. İnsanların hem icramız esnasında hem de sonrasında ortaya koyduğumuz ürünlere gösterdiği ilgi de bizleri memnun ediyor” diye konuştu.

Taş baskı ile yapılan eserlerin bir diğer önemli yanının da uzun ömürlü olmaları olduğuna işaret eden Ahmet Duran, “Bu sanatta kullandığımız ürünlerin tamamı doğaldır. Bundan ötürü uzun ömürlü olurlar. Bir kumaşa uyguladığımız taş baskı sanatı, uzun yıllar boyunca varlığını korur. Yıkandığı zaman akma veya yıpranma kesinlikle olmaz” diyerek sözlerini tamamladı.

SEFA KULA

Editör: TE Bilişim