Türkiye’de son 4-5 yıldır saman fiyatları sık sık gündeme geldi. Özellikle tarladaki mahsulün az olduğu dönemlerde saman fiyatları da bu durumdan etkilendi ve saman fiyatları tavan yaptı. Bu durum da dönem dönem samanın gündemin yıldızı olmasını sağladı. 2014-2015 yılında yaşanan kuraklık döneminde yine saman fiyatları gündeme gelmiş, fiyatların yüksek olmasından şikayet edilmişti. O dönemde saman fiyatları 10 kuruşlardan 30-40 kuruşlara kadar çıkmıştı. Yaşanan sorunlar hükümetin müdahale etmesiyle yapılan ithalatla çözülmeye çalışılmış, fiyatların sabitlenmesi amaçlanmıştı. 

TARLADA MAHSULUN İYİ OLMASI SAMANI NASIL ETKİLEDİ?

Bu yıl yağışların etkisiyle mahsulün iyi olacağı ilkbahar döneminde söylenmeye başlamıştı. Geçtiğimiz haftalarda başlayan hasat dönemiyle, bu öngörülerin gerçek olduğu da resmi ağızlardan belirtildi. Dönemin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bu yıl hububatta yüzde 4,5 artışla toplamda 37 milyon ton üretim beklendiğini, buğday kalitesinde de yüzde 10’luk artış olduğunu söylemişti. Bu durum hiç kuşkusuz samanı da etkiledi. Tarlada mahsul fazla olunca samanda da bu yıl artış olması bekleniyor. Şu anda tam hasat dönemi olması nedeniyle fiyatlar biraz düşmüş durumda. Ancak tüketicinin beklediği fiyatlara kadar düşmüş değil. Şu anda fiyatlar kilo başına 38-40 kuruş arasında değişiyor. Satıcılara göre birkaç ay bu fiyatlardan satılmaya devam edecek. Ancak harman döneminin bitmesiyle stoklara kalkacak olan samanın kış dönemine doğru yine 60-80 kuruş civarlarına çıkması bekleniyor. 

‘GEÇEN SENEYE ORANLA DÜŞTÜ’

Saman fiyatlarını değerlendiren saman satıcısı Hasan Kayahan, kendilerinin üreticiden 21-22 kuruştan saman aldıklarını söyledi. Tüketiciye ise şu anda 38-40 kuruş civarlarında sattıklarını ifade eden Kayahan; “Geçen seneye oranla saman fiyatlarında düşme var. Bu da bu sene mahsulün fazla olmasından kaynaklanıyor. Biz doldurma parası veriyoruz bir de. Kamyoncu çok bir şey kazanmıyor. Tarla sahibinin karı malcının karı var ama aracının karı yok. Ucundan bir lokma ekmek alıyor” ifadelerini kullandı. 

‘BİZİM SAMANIMIZ İÇ PİYASAYA YETER’

Saman üretiminde özelde Konya’nın, genelde Türkiye’nin çok iyi bir yer odluğuna dikkat çeken saman satıcısı Mehmet Kayahan da, şunları söyledi; “Bizim mahsulümüz, samanımız iç piyasaya yeter. Dışarıya çıkınca bazen de dışardan almak durumunda kalıyoruz. Biz özellikle Konya’dan Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Ama oradan da belki yurt dışına satıyorlar. Devasa makineleri olan firmalar var, o büyük firmalar toplayıp gönderiyor. Buradan dışarı gitmese, dışarıdan da gelmese sabit bir fiyat olur. Şu anda fiyatlar normal gidiyor ama o da mahsulün fazla olmasından.” Tarladaki mahsul kalitesinin samanı da etkilediğini belirten Mehmet Kayahan, “Ürünün kalitesi arttı. Samanda çok fazla fark etmez ama samanın da özü iyi olur. Canlı olur. Bu yıl da samanın özü iyi” dedi. 

‘SAMAN ARTIK ÇOK UCUZ DEĞİL’

Saman tüketicisi ise samanın fiyatlarının artık çok fazla ucuz olmadığını düşünüyor. Bu nedenle fazla saman alamadıklarını, ihtiyaçlarına göre dönem dönem saman alımı gerçekleştirdiklerini ifade eden besici Adil Mutlu; “Bir ay içerisinde tırmık dediğimiz olay başlar. İhtiyacımız karşılar ama fazlası yok. İstediğimiz gibi balya getirelim yıkıyım seneye de kullanayım olayı yok. Çok ucuz değil. Şu anda 40 kuruş, kış döneminde 60-80 kuruşa çıkar. Hava çok daha soğuk olursa daha da yükselir” diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim