Son yıllarda gündemde olan saman fiyatları bu yılda yükseldi. 4-5 yıl önce 10 kuruştan satılan saman, bu yıl 45 kuruşa kadar yükseldi. Özellikle büyük firmaların samanı tarladan ucuza alması saman satıcılarının da kar marjını düşürdü. Durumdan şikâyetçi olan satıcılar, saman satış döneminin başlamasına rağmen elleri boş beklediklerini ifade etti. Firmaların tarlada ki samanı 25 kuruştan alıp 45 kuruşa sattığını, kendilerinin ise 35 kuruşa aldıkları samanı 45 kuruşa sattıklarını belirten Saman Satıcısı İsmail Tanacı, kalan kar marjının da mazota gittiğini belirterek para kazanamadıklarını söyledi. Kurban Bayramı’nın ardından satışların olmasını dört gözle beklediklerini de belirten Tanacı, devletin de bu duruma çözüm bulması gerektiğini vurguladı. 

“BÜYÜK FİRMALARDAN DOLAYI SATIŞ YAPAMIYORUZ”

Satışlardaki kar marjlarının düşmesi nedeniyle samanlar elde kalırken satıcılar bu durumun nedenini büyük firmalara bağladı. Saman Satıcılarından İsmail Tanacı, büyük firmaların samanı ucuza aldığını dile getirerek, “Bizler için saman bu sene altın dönemini yaşamıyor. Şuanda hiç boş durmamamız gerekirken bekliyoruz. Bununda büyük firmalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Büyük firmalar tarlada sapı alırken 20-25 kuruş alıyorlar. Biz alırken ise 30-35 kuruşa geliyor 40-45 kuruşa da satıyoruz. Durum böyle olunca da arada ki kalan 10 kuruş nakliye fiyatı olarak yansıyor. Günübirlik satılmadığı içinde zorluk çekiyoruz. Çok para kazanıyormuş gibi gözüküyoruz ama burada bazen günü zararla kapatıyoruz. Yani bugünlerde durum böyle olursa kışın hiç para kazanamayız. Geçen sene tarladan 25 kuruşa alıyorduk 45 kuruşa kadar satıyorduk. Bu sene 35 kuruşa alıyoruz yine 45 kuruşa satıyoruz. Yani aradaki kar marjı çok düştü. Arabalarımız şuan 9 ton falan geliyor bu kapsamda 10 kuruş kazandığın zaman 900 TL geliyor bunun 400 TL’si yakıt gerisi de işçilik ve masraflar. 10 günde 400 TL kazanırsak günlüğümüz 40 TL’ye geliyor” diye konuştu. 

SATIŞLAR GEÇEN SENEYE ORANLA DÜŞTÜ!

Saman fiyatları 40-45 kuruş arasında değişirken satıcılar satışların olmamasından dolayı mağdur durumda kaldı. Saman Satıcılarından Erdoğan Deniz satışların geçen seneye oranla düşük olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Saman satışları geçen seneye oranla bu sene durgun. 2-3 gündür 2 arabayı zorla gönderdik. Fiyatları 40-45 kuruş civarında. Geçen sene satışlarımız daha iyiydi burada hiç araba bile kalmazdı. Aslında mahsulde var ama dışarıya çok gidiyor. Yerinden 30-35 kuruşa alıyorsunuz burada ise 40-45 kuruş. Kurban Bayramı’nın ardından işlerimizin açılmasını bekliyoruz.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim