Yurt içinde ve yurt dışında sağlık ve tıbbi yardım çalışmalarında bulunan , İnsani ve İslami değerlerden yola çıkarak, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı kendisine görev edinen Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  AID in kuruluşu hakkında bilgi veren AID Konya Sağlık ve Tıbbi Yardım Derneği Başkanı Necati Özkan, “ 1994 yılında Almanya’da İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı kuruldu. Kısa zamanda da hem Bosna’da hem ümmet coğrafyasında hem de İslam coğrafyasında kriz bölgelerinde yada afet bölgelerinde yardım faaliyetlerine başladı İHH. İHH’nın sağlık yardımlarını organize eden ya da sağlık yardımlarını üstlenen 1994’den beri sağlık mesleğini yapan İHH gönüllü insanlarımız vardı.  Bu arkadaşlarımız 2011 yılında AID Uluslararası Doktorlar Derneği altında kurumsallaşarak İHH’nın partner kuruluşu olmaya başladı. Bizler de bu derneğin içerisinde faaliyetlerimizi yürütürken Konya AID diğer dernek kuralım ve ortaya çıkaralım kurumsallaşma adından 2015 yılında  AID Konya Sağlık ve Tıbbi Yardım Derneği adı altında 50 yakın hekim sağlık memuru, eczacı, diş hekimi ve tıp doktoru olmak üzere 50 yakın gönül veren arkadaşlarımız ile birlikte kurduk. Faaliyetlerimizi dört yıldır aralıksız ve büyüterek devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘AYRIM YAPMADAN SAĞLIK HİZMETİ YÜRÜTÜYORUZ’ 

AID Konya Sağlık ve Tıbbi Yardım Derneği olarak din,dil,ırk, etnik köken, millet ayrımı yapmadan tüm dünyada tıbbı çalışmalar yürüten uluslararası bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Özkan, “ 2011 yılında faaliyete geçen AID, ana partneri İHH İnsani Yardım Vakfı olmakla beraber, farklı  organizasyonlarla koordineli olarak ya da bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dünyanın her yerinde afet ve yoksulluk kurbanı olan insanların yanında olmayı kendine görev bilen gönüllülerimiz, tıbbı yardım ve desteğe ihtiyaç duyan herkese ulaşmayı kendisine hedef edinmiştir. AID Uluslar arası Doktorlar Derneği’nin çalışmalarını dört başlık altında toplamak mümkündür: Acil Tıp Yardımı, Kalıcı ve koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık eğitimi ve psikolojik iyileştirme. AID olarak çalışma ilkelerimiz Güven ve gizlilik, ahlaki değerlere saygı, hesap verebilirlik, zarar vermeme, ayrım gözetmeme, adalet ve hakkaniyet gözetme, sınırlarımızı bilme ve gözetme, gönüllük ve uyumlu ekip çalışması, kültüre ve geleneklere saygı.  Derneğimiz bünyesinde kurmuş olduğu Acil Yardım Birimi sayesinde gerçekleştirilecek doğal ve beşeri afetlere anında müdahale ederek acil tıbbi yardım ulaştırabilmektedir. Filipin depremi, Soma Maden Faciası,Nepal Depremi, Sur Mülteci Göç Dalgası gibi olaylarda yeterliliğini ispatlayan acil yardım birimi yeni gönüllerimizin katılımıyla ülke çağında ve Konya’da büyümeye devam etmektedir. Afet bölgelerinde acil yardım çalışması yaparak krizin en az hasarla atlatılması için uğraşan derneğimiz aynı zamanda kronik sorunları için de bir çözüm anlayışı içerisindedir. Nijer’de katrakla mücadele için kurulan göz hastanesi, Reyhanlı mülteci kampında hizmet vermekte olan ağız dış polikinliği, Uganda’da yapılan doğumevi, Azerbaycan’da verilen yeni doğan eğitimi gibi pek çok çalışma AID’in kalıcı ve koruyucu çözüm arayışlarının bir örneğidir. Afet bölgelerinde sağlık sorunlarına acil ve kalıcı çözümler bulmak için uğraşan AID’in bir diğer faaliyet alanı da afetzedelere psiko sosyal destek sağlayarak, onlara yaşadıkları travmadan en hızlı şekilde uzaklaştırmaktır. Bu bağlamda AID bünyesinde Gülen Yüzler Projesi, Zeytin Dalı Projesi gibi mülteci ailelere ve yetim çocuklara yönelik destek çalışmaları yürütülmektedi” dedi. 

‘GÖNÜLLÜLERİMİZ İLE FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ’

AID Konya Sağlık ve Tıbbi Yardım Derneği Başkanı Mustafa Necati Özkan tüm çalışmalarını gönüllüler ile yürüttüklerine dikkat çekerek, “ Tüm çalışmaları yaparken ihtiyaç duyduğumuz enerji ve insan gücünü yalnızca gönüllülerimizden sağlamaktayız. Derneğimizin ve etkinliklerimizin kapısı insanlarımıza açıktır. İlkelerimizi benimseyen herkes bizlerin gönüllüsü olabilir. Bizlerle birlikte yol yürüyebilir ve bizimle beraber çalışabilir. Bizlere sosyal medya adreslerimizden, mail adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan ulaşabilirler. Bizim ilkemizi belirledikten sonra sadece sağlıkçı değil her meslek grubundan kişiyi aramızda bulunabilirler.  Bölgelere gittikten sonra insanların yaralarına ve dertlerine derman olduktan sonra rahatlıyorsunuz. Bu durum anlatılmaz yaşanır. Bir çocuğun sıkıntısını gidermek ve onun gözünde mutluluğunu görmek ve sadece sıkıntı değil sizleri de orada görmeleri bile insanların rehabilite olmalarını, mutlu olmalarını, tedavinin başlangıcında daha umutlu olmalarını sağlayabiliyor. 

HEDEF 5 BİN KATARAK AMELİYATI  

AID Konya Sağlık ve Tıbbi Yardım Derneği olarak hedeflerinin yılsonuna kadar 5 bin katarak ameliyatı gerçekleştirmek olduğuna dikkat çeken AID Konya Sağlık ve Tıbbi Yardım Derneği Başkanı Mustafa Necati Özkan, “ Dünya üzerinde özellikle islam coğrafyalarında ve Afrika, Afganistan ve Pakistan bölgesinde ciddi bir katarak hastası mevcut. Bu noktada biz bir katarak kampanyası başlattık.  15 dakikalık bir operasyon ile insanların güzellikleri görmesi için bir faaliyet başlattık. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada 100 milyonu katarakt hastası olmak üzere 285 milyon görme bozukluğu çeken insan bulunuyor. Yüzde 80’i önlenebilir veya tedavi edilebilir olan görme bozukluklarının tedavi edilmemesi sebebiyle , her yıl binlerce   insan görme yetkisini kaybediyor. Dünyadaki 39 milyon körlük vakasının yüzde 51’ini katarakt oluşturuyor. Katarak ameliyatlarının için harcanan rakam 500 TL civarında. Konya olarak katarak ameliyatları için bir kampanya başlattık. Yılsonuna kadar bin katarak ameliyatı yapmayı hedefliyoruz. Konyalı hayırseverlerimizden desteklerini bekliyoruz. Bu ameliyatların ilk 50’sini Suriye’nin Azez bölgesinde gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim