Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl kış ayları oldukça zor geçeceğe benziyor. Bu nedenle kış gelmeden, koronavirüs vaka sayılarının mümkün olduğunca düşürülmesi hedefleniyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kış aylarında yayılacak olan grip virüsü nedeniyle koronavirüsün daha ağır seyredebileceği belirtilerek, grip ve zatürre aşısı tavsiyesi yapılıyor. Aynı uyarılar Sağlık Bakanlığı tarafından da yapılarak, özellikle kronik rahatsızlığı olan veya 65 yaş üstü vatandaşların bu aşıları yaptırmasının önemli olduğu vurgulanıyor. Tüm bu açıklamaların vatandaşta karşılık bulmasıyla grip ve zatürre aşısına olan talep son günlerde artmış durumda. Henüz grip aşısının piyasaya sürülmemesi nedeniyle aşılamama grip aşısını bulamamak normal olarak karşılansa da, zatürre aşısında yaşanan sıkıntının da kısa süre içinde çözülmesi bekleniyor.

GRİP AŞISI HENÜZ TÜRKİYE’YE GELMEDİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Adem Açıkgöz, aşılarla ilgili ayrıntıları paylaştı. Türkiye’ye henüz grip aşısının gelmediğini dile getiren Açıkgöz, “Aşı gelmediği için Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelere dağıtımı da henüz yok. Grip aşısında durum bu. Ama geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın konuyla ilgili bir açıklaması vardı. Bu yıl, her sene alınan grip aşısı miktarından 2-3 hatta 4 katına kadar tedarik yapılacağını açıkladı. Bu süreç Sağlık Bakanlığı’nın inisiyatifinde olan bir süreç” dedi.

RİSK GURUPLARI ÖNCELENMELİ

Açıkgöz, zatürre aşısıyla ilgili yoğun bir talep olduğunu ancak piyasada talepleri karşılayacak aşı miktarının bulunmadığını söyledi. Bu aşının her yıl kısıtlı sayılarda geldiğini hatırlatan Açıkgöz, “Zatürre aşısı eczanelere belki ayda 1 veya 2 tane gibi bir miktarda geliyor” bilgisini paylaştı. Ancak burada önemli olan konunun, aşıların risk gurubundaki vatandaşlara öncelikli olarak yapılması olduğunu savunan Açıkgöz, şöyle devam etti, “Her şeyden önce şunu söylemek gerekiyor; hamilelere, astım, şeker, kalp, tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza bu aşılar öncelikli olarak uygulanmalı. Vatandaşımızın inisiyatifi ile değil de, Aile Hekimine danışılarak, aile hekiminin önerdiği şekliyle grip veya zatürre aşısının yapılması daha isabetli ve sağlık açısından da önemli olacak.”

TEDİRGİNLİK VAR

“Pandemi nedeniyle vatandaşlarımızda doğal olarak bir tedirginlik var” diyen Açıkgöz, bu tedirginliğin kış aylarında grip virüsünün de vücuda alınmasıyla kovid-19’un daha ağır geçebilmesinden kaynaklandığını söyledi. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün de riskli guruplar için grip ve zatürre aşısı tavsiye ettiğini hatırlatan Açıkgöz, “Ama dünyada bu grip, zatürre aşısı üreticileri çok yaygın değil. Bütün dünya ülkeleri bu üreticilerden talep ediyor. Bu talep de her yıl artıyor. Dolayısıyla az önce ifade ettiğim gibi, bu aşıların aile hekimleri tarafından sürdürülmesi daha doğru olacaktır. Henüz aşılar gelmediği için, ne kadar aşı talep edildi, ne kadar dağıtımı olacak bunu kestirmek zor. Fakat zatürre aşısı yeni doğan bebeklerimizde de kullanıyor. Bunun gibi aile hekimi öngörürse kronik vatandaşlar için sağlık ocaklarında aşılama ücretsiz yapılıyor diye duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim