Ürettiği lalelerle hem ekonomiye katkı sağlayan hem de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek Konya'nın tanıtımına büyük katkı sağlayan Asya Lale'nin tarlaları renklenmeye başladı. 5 bin dönümlük alanda 80 farklı çeşitte üretim yapılan Karatay İlçesi İsmil Mahallesi'ndeki arazilerdeki laleler açtı. Sarı, kırmızı, mor gibi 10'un üzerinde renkteki laleler adeta "yeryüzündeki gökkuşağı" olarak dikkat çekiyor. Lalelerin açmasıyla her yıl binlerce ziyaretçi alan lale tarlaları, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların yanı sıra, laleleri görmek isteyen vatandaşların ve evlenecek çiftlerin uğrak mekanlarından biri haline geliyor. 

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI 

Karatay İlçesi İsmil Mahallesi'nde bulunan 5 bin dönümlük arazideki laleler bugünlerde açmaya başladı. Birbirinden farklı renkleriyle dikkat çeken laleler, şimdiden ziyaretçilerin uğrak mekanı haline geldi. Her yıl yaklaşık 15 bin ziyaretçi alan lale tarlalarında hareketlilik başladı. Ali Yetkin Yapı Tarım Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti.'ne ait olan Asya Lale, mevcut kapasite ile Türkiye'nin en büyük çiçek soğanı üretim alanı ve teknolojisine sahip olması nedeniyle ekonomiye sağladığı katkıyla da dikkat çekiyor.  

FOTOĞRAFÇILARIN VAZGEÇİLMEZ ADRESİ

80 çeşit lalenin üretildiği bahçeye, özellikle fotoğraf tutkunları büyük ilgi gösteriyor. Fotoğrafçılar, görsel şölende en iyi kareyi yakalayabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Son dönemlerde evlenecek çiftlerin hatıra olarak saklamak adına yaptıkları dış mekan fotoğraf çekimlerinde lale tarlaları yeni adres haline gelmiş durumda. Lalelerin açmasıyla açılan sezonla birlikte evlenecek çiftler bu tarlalara gelerek, birbirinden güzel renkteki lalelerle oluşturacakları mutlu aile tablosunu ortaya koyuyorlar. 

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Türkiye'nin en büyük lale üreticisi olan Asya Lale, yıllık yaklaşık 40 milyon lale üretimi yapıyor. Firma, üretimlerinin yüzde 40'ını belediyelere, yüzde 10'unu ihracata, yüzde 40'ını ulusal marketlere, kalan yüzde 10'unu ise peyzaj firmalarına gönderiyor. İç pazarlarındaki en büyük payı İstanbul, Konya, Kocaeli, Bursa, Antalya, Kayseri Büyükşehir Belediyeleri alıyor. Ayrıca çok sayıda ülkeye de ihracat gerçekleştiriliyor. Bu anlamda firma, ekonomiye de büyük katkı sağlamış oluyor. Ali Yetkin Yapı Tarım Hayvancılık Yönetim Kurulu Üyesi Korkut Yetgin, Yenigün Gazetesi'ne lale üretimi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. 

Ali Yetkin Yapı Tarım Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti. Hakkında Bilgi verir misiniz? 

1982 yılında kurulan Ali Yetgin Yapı Tarım Hayvancılık Sa. ve Tic. Ltd. Şti. tarım, altyapı müteahhitliği ve sanayi alanında hizmet vermektedir. 5 bin dönümlük alanda başta lale soğanı olmak üzere pek çok türde ve çeşitte baharlık ve yazlık soğanlı ve yumrulu süs bitkileri üretimi, geniş alanlarda konservelik tatlı mısır ve damızlık merinos ırkı koyun yetiştiriciliği yapmaktadır. Firma, tarım, gıda ve hayvancılık alanında büyük yatırımlar yaparak gerekli her türlü alt yapıyı oluşturmuştur. 

Lale soğanı yetiştiriciliği fikri nasıl doğdu?

1994 yılında Hollanda'ya yaptığım bir iş gezisi sırasında tesadüfen gördüğüm lale tarlaları ilgimi çekti. toprak, su, güneş, insan bizde; bizim olan lale neden bizde değil? diye düşünerek araştırmalara ve çalışmalara başladım. Bugün 80 farklı çeşitte üretim ve tüketim amaçlı lale soğanı yetiştiriciliği yapmaktayız. Ürünlerimiz; özel fotoğraflı paketler halinde, sağlık sertifikalı, kalibreli ve renk ayrımı olarak Avrupa standartlarında hazırlanmaktadır. 

Sektörün durumu ve Asya Lale'nin sektördeki yeri hakkında bilgi verir misiniz? 

Türkiye'de süs bitkileri üretimi ve pazarlaması son yıllarda çok hızlı bir gelişme ve değişim içerisinde olmuştur. Yeni teknik ve teknolojilerin kullanılması, iklim ve ekolojik şartların uygun olması süs bitkileri üretiminde ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Şirketimiz bu sektörde kullanmış olduğu son teknoloji, dikim, söküm, otomatik sayım ve paketleme makineleri ile ülkemizde çiçek soğanına olan talep arttığı takdirde başta Türkiye'nin ihtiyacı olmak üzere birçok komşu ülkenin de tüm ihtiyacını karşılayacak kapasitede çiçek soğanı üretimi yapılabilmektedir. 

Asya Lale mevcut kapasite ile Türkiye'nin en büyük çiçek soğanı üretim alanı ve teknolojisine sahip önemli bir konumdadır. Şirketimiz bugünkü konumuna kendi çabalarıyla ulaşmıştır. En büyük destek yerli lale soğanı tercih eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gelmiştir. şirketimiz başta İstanbul, Konya, Kocaeli, Bursa, Antalya, Kayseri Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere Türkiye genelinde birçok il ve ilçe belediyeleri, peyzaj firmaları, çevre düzenlemesi yapan firmalar, kesme çiçek ve saksılı çiçek üretimi yapan üreticilerimizin de arasında bulunduğu saygın bir müşteri portföyüne sahiptir. 

Yıllık toplam üretim miktarınız nedir? 

Yıllık üretim miktarımız 30-40 milyon civarındadır. Ancak belli bir büyüklüktekiler satılabilir, diğer soğanlar büyütülmek üzere tekrar ekilirler. Öyle ki daha küçük soğanların satış aşamasına gelmesi bazen 3-4 yılı bulabilmektedir. İşletmemizde lale soğanları yanında, sümbül, nergis ve zambak gibi soğanlı ve yumrulu bitkiler de üretmekteyiz. Üretimde başarı ve sürekliliğin teminatı hizmette dürüstlük ve kalitedir prensibiyle çalışarak üretim miktarımızı daha da artırmayı planlamaktayız. 

Bir lale soğanı 1 yıl sonra ne kadar çoğalır?

Tohumluk bir lale soğanı çeşidine göre yılda 2-3 adet olabiliyor. Ancak tek olup ilk sene satış büyüklüğüne gelmesi ekonomik olarak üretim için önem arz etmektedir. 

İçeride ve dışarıda en çok talep edilen soğanlar hangileri?

Yurtiçi ve yurtdışından en fazla talep edilen lale ve sümbül soğanlarıdır. Bunun yanında az da olsa diğer nergis ve zambak soğanları da istenmektedir. 

Üretim miktarı hakkında bilgi verir misiniz?

Üretimimizin yüzde 40'ı belediyelere, yüzde 10'u ise ihracata, yüzde 40'ı ulusal marketlere, kalan yüzde 10'u ise peyzaj firmalarına hitap etmektedir. Ulusal marketlerde 3 dönem ürün satışlarımız mevcuttur. Bunlar;

Eylül-Ekim-Kasım aylarında paketli lale ve sümbül soğanları

Özel günlerde (Sevgililer günü, anneler günü vb.) saksılı açmak üzere lale, sümbül ve zambak

Bahar döneminde ekilmek üzere yumrulu ve soğanlı bitkiler (Yıldız, Glayör ve zambak gibi)

Belediyeler çiçek açtıktan sonra soğanları ne yapıyorlar? Toprakta mı tutuyorlar? Söküp bir daha ki yıla mı saklıyorlar?

Laleler çiçek açıp solduktan sonra, yazlık çiçeklerin dikilmesi için topraktan çıkartılıyor, kuru ve serin yerde muhafaza ediliyor. Lale soğanlarının yaz aylarında muhafazası 5-15 derece, yüzde 70-80 nem gerektiren ve temiz hava sirkülasyonu olan depolarda yapılması gerektiğinden oldukça profesyonel bir sorumluluk gerektirmektedir. Ayrıca topraktan çıkarılan lale soğanlarının çeşit, renk ve kalibre ayrımlarının da yapılması belediyeler için oldukça aşırı bir iş yüküdür. Bu sebeplerden dolayı, küçük kalibreli soğanlar mezarlık ve mesire alanlarındaki parklara dikilmekte, iri kalibreli soğanlar ise şehir dışındaki parklara dikilmektedir. 

HABER:MUHAMMED ESAD ÇAĞLA FOTOĞRAFLAR:  RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim