1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak olan TBMM'nin ilk gündem maddelerinden biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mayıs'ta kamuoyuna açıkladığı "yargı reformu strateji belgesi" çerçevesinde hazırlanan "yargı reform paketi" olacak.  Taslak halinde paylaşılan yargı reformu hukukçuların ve vatandaşların beklentisini karşıladı.  Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şube Başkanı Av. Mustafa Yıldız, Yargı Reformu ile ilgili düşüncelerini Yenigün’e anlattı.

‘YARGI REFORMU İLE GÜVEN DAHA DA ARTACAK’

Yargı reformunun toplumda beklenen bir düzenleme olduğuna ifade eden Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şube Başkanı Av. Mustafa Yıldız, “Toplumda beklenen bir düzenleme. Yargı reformu bu anlamda toplumda olumlu karşılandı. Daha önce birçok paket gündeme gelmişti ama, Yargıda reform paketi beklentinin üzerinde olumlu bir hava oluşturdu. İnsanlarımızda bir beklenti var yargının güçlendirilmesi ile ilgili. Yargıya olan güvenin azaldığı bir dönemdeyiz. Yapılacak bu reform ile bu biraz daha üst seviyelere çıkarılacak.  Tasarıda ve teklifte görüşülen maddeler bir mana da bunu destekliyor. İnsanların beklentisini karşılayabilecek bir paketten söz ediyoruz. İnşallah beklentilerimizi karşılar ve yargı reformu hayata geçer” dedi. 

‘YARGI REFORMU İLE AVUKATLAR YEŞİL PASAPORT SAHİBİ OLACAK’

Yargının en önemli unsurları arasında yer alan avukatların uzun süredir hükümetten talep ettiği Yeşil Pasaport istediği yargı reformu içerisinde yer alıyor. Yeşil pasaportun avukatlar için önemli olduğunu ifade eden Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şube Başkanı Av. Mustafa Yıldız, “Yargı reformu içerisinde hem biz avukatlarını ilgilendiren kısımları var, Hakimler, Savcıları ilgilendiren kısımları var. Mahkemelerin işleyişi ve bu manada vatandaşları ilgilendiren kısımları var. Uzun yıllardır avukatların beklentisi olan ve biraz daha  toplumdaki saygınlığı artıracak bir nebi  yeşil pasaport olayı vardı.  Bu talep yargı reformu içerisinde yer alan maddelerden en önemlisi. Avukat yargının kurucu bir unsuru,  bu zamana gelen süreçte pek itibar görmemişti. Bu manada mesleğinde 15 yılını dolduran avukatlara yeşil pasaport verilmiş olması önemli. Bu avukatlar için önemli bir beklenti. Avukat sayısının yüz binleri bulduğu bir dönemdeyiz, bu manada avukatlar için olumlu bir yaklaşım. Yine Avukatlarla ilgili ekonomik anlamda güzel bir çalışma var. Avukatlar açısında KDV ile ilgili düzenlemeler geliyor. Yüzde 18’lik KDV dilimini yüzde 8’e çekme ile ilgili çalışma var. Bu düzenleme genç meslektaşlarının önünü açacak ve rahatlatacak bir düzenleme. Yine işçi ve işveren uyuşmazlıklarında her işçiye bir avukat görevlendirilmesi var. Baro tarafından. Genç meslektaşlara iş imkanı açma ile ilgili bir düzenleme. Pakette Savcılar ile ilgili düzenlemeler çok yoğun.  Hakim ve Savcı yardımcılığı gündemde. Çok çok  elzem ve olması gereken bir düzenleme.  Pakettin en önemli olmazsa yeri burası. Hukuk Fakültesinden mezun olan çok genç arkadaşlar kürsüye çıkıyor.  23-24 yaşındaki genç, karar verme ile karşı karşıya kalabiliyor. Hayat tecrübesi anlamında eksikleri olan gençler bunlar. Hukuk Fakültesi bitiyor, hakimlik ve savcılık stajı biter bitmez kürsüye çıkıyor. Bu anlamda gençleri bir vebal altına sokuluyor. Bir insanın cezaevine gidip gitmemesi hakkında karar veriyor. Bu manada Hakim ve savcı yardımcısı müessesi çok önemli. En azından 30 yaşına kadar genç Hakim ve savcı adaylarının Hakim ve Savcı yardımcısı olarak birinci sınıf hakimlerinin yanında  duruşmalara çıkıp, tecrübe sağlamalarına yönelik bir madde var. Bu gerçekten hakimlik ve savcılık alanında  kaliteyi artıracaktır” ifadelerini kullandı.

‘HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI BİLİNÇLİ TERCİH SAĞLAYACAK’

Son zamanlarda artan Hukuk Fakülteleri birlikte Avukat sayısı gün geçtikçe artıyor. Yargı Reformu içerisinde yer alan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile öğrencilerin sınavı bilerek tercih yapacaklarına dikkat çeken Yıldız, “Yine pakette dikkat çeken Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı var. Hukuk Mesleklerine Giriş sınavı tek başına bir çözüm değildir. Şuanda Hukuk Fakültelerine girebilmek için üniversite sınavında 190 bine kadar olan öğrenciler hukuk fakültesini tercih edebiliyor. Pakette bu sınır 10 bine çekiliyor. Bu Hukuk Fakültelerinde kaliteyi getirecek.  Öğrenci fakülteyi ve stajı bitirdikten sonra direk sisteme dahil olamayacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına girmesi gerekecek. Hukuk Fakültelerin çok olduğu bir yerde,  set vurmuş olacak.  Öğrenciler Hukuk Fakültelerini tercih ederken böyle bir sınavla karışılacaklarını ve kazanamadıkları zaman sıkıntı çekebileceklerini yada başka dallara yönlenebileceklerini bilecekler ve bilinçli tercihler yapacaklar. Hukuk Fakültelerin bu kadar hızlı artmasının önüne geçirilmesi lazım.  Çok fazla açılan Hukuk Fakültesinin sıkıntısı tek başına sınav ile giderilmez. Hukuk Fakültesi açılacak üniversite ile ilgili belli kıstaslar koyulup, bu kıstaslara uymayan üniversitelerde fakültenin açılması engellenebilir. Bunun yolu buradan geçer” dedi.

‘CEZALARA DÜZENLEME GETİRİYOR’

Yargı Reformu paketi içerisinde dikkat çeken bir madde de cezalarda yapılacak düzenleme. Bu düzenleme ile mahkemelere olan güvenin daha da artacağını ifade eden Yıldız, “Yargı reformu ile cezalar ile ilgili düzenlemeler getiriyor. Genelde uzun tutukluk süresinden şikayet ederiz. Burada belli kıstak getiriyor. 5-6 aylık gibi bir düzenleme var. Yaşa göre bu daha da düşürülecek.  Kişinin yaşı ne kadar düşükse tutuklu kalma süresi o kadar düşecek. Verilen süre içerisinde savcı iddianameyi hazırlamaz ve mahkeme davayı açmazsa tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılacak.  Bu adım hak mağduriyeti anlamında önemli bir adım. Terör suçları ayrı tutuluyor. Kanun da ayrı tutuluyor. Yine pakete ifade özgürlüğü ile ilgili olumlu bir adım var.  Bu düzenleme ifade özgürlüğüne verilen önemi gösteriyor.  Yapılacak düzenleme ile dava açan bir kişi davasının ne kadar süreceğini dava açarken öğrenebilecek.  Buda insanların güvenini artıracak” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim