Müslüman alemi mübarek Ramazan Ayını geride bırakmanın hüznünü yaşarken diğer yandan bayramı karşılamanın sevincini yaşıyor. Çocuklar yeni elbise almanın mutluluğunu yaşarken, erişkinler bayram alışverişi için çarşı, pazar dolaşıyor.Son aylarda piyasaların durgunluğundan yakınan esnafın hareketliliği, Ramazan’ın girmesiyle yapılan alışverişlerle biraz daha artmıştı. Şimdi de Ramazan Bayramı esnafın yüzünü güldürüyor. Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar çarşı-pazarda yoğunluğa neden oluyor. Gazetemiz bayram öncesi Tarihi Bedesten Çarşısı’na giderek alandaki hareketliliği gözlemleyerek, fiyat analizini sizler için araştırdı. 

ŞEKERDE TERCİH KONYA FİRMALARI

Kahveci Hacı Halis Efendi işletmecisi Osman EmreYat şeker ve lokum satışlarının yüksek olduğunun altını çizerek, “Bizim dükkanımızda şeker, kahve ve lokum gibi bayramlık ürünler bulunuyor. Çok şükür işlerimiz iyi. Meydandaki kalabalık işlerimize iyi olarak yansıyor. Kahvemizi kendimiz yapıyoruz ve sıcak olarak satıyoruz. Müşterilerimiz bu durumdan memnun oluyorlar. Şekerde ise daha çok şehrimizin şeker markaları tutuluyor.  Kilosunu 9 liradan satıyoruz. Lokumlarımız ise 9.5liradan 40 liraya kadar çıkıyor.Lokum çeşitlerimiz arasında en fazla çifte kavrulmuş lokum satıyoruz, kilosu 25 TL. Bunun yanında kendimizin kuruyemişleri de var. Allah’a şükür durum orada da iyi” diye konuştu. 

“GEÇEN SENE SATIŞLARIMIZ DAHA İYİYDİ”

Veziroğlu Kolonyacısı Muammer Yanar ise geçen seneki alım gücünün bu seneden daha fazla olduğunu dile getirerek, “Piyasanın genelinde bayrama çok az kalmasına karşın bir durgunluk var. Meydanda kalabalık çok ama bu durum alıma yansımıyor. Geçtiğimiz sene vatandaşın alım gücü daha fazlaydı. Ama bu sene istediğimiz satışı yakalayamadık. Çeşitlerimize baktığımız zaman unutma beni,  tütün, limon, meram çiçeği gibi kolonyalarımız var. Kolonya fiyatlarımız 3 liradan 10 liraya kadar yükseliyor.  Satış için arife gününden umutluyuz” dedi.

AVM’LER İŞLERİMİZİ ETKİLEMEDİ

Şeker ve lokumun ardından en fazla yoğunluk giyim üzerine oldu.Servet Giyim işletmecisi Dursun Örücü, alışveriş merkezlerinin bayramdaki yoğunluğunun bedestendeki hareketliliğe bir etkisi olmadığını söyledi. Örücü, “Genel olarak büyük alışveriş merkezlerinin çarşımızın işini kötü etkilediği inancı vardır. Ama ben bu fikre katılmıyorum. Alışveriş merkezlerinin müşterisi ayrı, pazarın müşterisi ayrıdır. İşlerimize gelirsek bayram hareketliliği bizim işlerimize pozitif olarak yansıyor. Keşke sürekli bu canlılık devam etse. Şu anda vatandaşlarımız bayramlık kıyafet almak için talepleri oluyor. Bedesten olarak bu hareketlilikten memnunuz” diye konuştu.

KADINLAR PAZARINDA YOĞUNLUK

Bayram süresince tatil olması ve bayramın yaşanmasından dolayı bayram boyunca yetecek kadar alışverişler de bayramdan önce yapılıyor. Ramazan’ın da çıkacak olmasıyla özellikle kahvaltılık ürünler için alışverişler yapılıyor. Bu nedenle Konya’nın meşhur Kadınlar Pazarı’nda da yoğunluk arttı. Bayram öncesinde vatandaşlar meyve-sebze-kahvaltılık ürünler ile imkanlar ölçüsünde dolaplarını dolduruyorlar. 

UFUK KENDİRCİ- HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim