Konya genelinde bulunan trafik ışıklarında dilenen veya cam silmek, peçete, ıslak mendil gibi ürünler satmak amacıyla araçların önüne atılan çocuklar hem canlarını tehlikeye atıyor hem de trafik kazası riskini artırıyor. Bu sorunun çözülebilmesi için konu sık sık gündeme geliyor. Başta Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine bağlı zabıta ekipleri ile emniyet güçleri, bu sorunun çözümüne yönelik denetimler yapıyor, vatandaşları uyarıyor. Ancak şehrin toplumsal ve sosyolojik yapısına uymayan bu sorun, hala tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Konya'da geçtiğimiz yıl Temmuz ayında atanan Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bu soruna yönelik çözüm için yeni çalışmalar yürüteceklerini kaydetti. Solmaz, özellikle zabıta ekipleri ve kolluk kuvvetleri ile birlikte yapacakları çalışmayla kısa sürede bu sorunu çözme gayretinde olduklarını söyledi. 

RAMAZAN'A KADAR ÇÖZÜLECEK 

Konya genelinde trafik ışıklarında dilenerek veya mendil, su gibi ürünler satmak suretiyle hem canlarını hem de trafik akışını tehlikeye sokan çocuklarla ilgili Konya'da çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Özellikle son yıllarda artan bu soruna ilişkin 

Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Konya İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, bu çocuklara para verilerek dilenciliğe teşvik edilmemesi konusunda vatandaşların uyarıldığı çeşitli çalışmalar yürütülüyordu. Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bu çalışmalara ek olarak sorunun çözümüne yönelik yeni bir çalışmanın sinyalini verdi. Solmaz yaptığı açıklamada, Konya'nın yardımsever bir şehir olduğunu bu anlamda Türkiye'deki iller arasında Konya'da yardım faaliyeti yürüten dernek ve vakıfların sayıca yüksek olduğunu bildirdi. Bu durumun güzel bir örnek olduğunu ifade eden Solmaz, "Konya'da yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri güzel bir seviyede. Ancak buna rağmen, göreve başladığımız günden buyana Konya sokaklarında çocuk dilenciler ve satıcılar sorunu var. Bu konuya ilişkin yeni projeler yürüteceğiz. Özellikle zabıta ekiplerimizle birlikte yürüteceğimiz yeni çalışmalarla, önümüzdeki Ramazan ayına kadar bu sorunu bitirmeyi hedefliyoruz" dedi. 

KONYA GÜVENLİ BİR ŞEHİR

Başsavcı Solmaz, birçok ilde görev yaptığını ancak Konya'nın önemli bir avantaja sahip olduğuna da dikkat çekti. Konuya açıklık getiren Solmaz, "Konya güvenli bir şehir. İller bazında işlenen suç oranlarına baktığımız zaman Konya'nın bu anlamda çok iyi bir durumda olduğunu görebiliyoruz. Biz bu oranların daha da düşürülebilmesi için elimizden gayreti göstereceğiz" ifadelerini kullandı. 

BU SORUNUN ÇÖZÜLMESİ ORTAK KANAAT 

Trafik ışıklarında veya kavşaklarda bekleyerek dilenen veya bir şeyler satan çocuklara ilişkin yapılacak çözümler, toplum tarafından da destek buluyor. Çünkü bu çocukların zor hava koşullarına rağmen saatlerce dilenmeleri veya satış yapmaları, onların eğitim görmelerini de engelliyor. Bu da çocukların toplumdan uzaklaşmasına veya kişisel gelişimlerini tamamlamalarından kaynaklı farklı sorunları beraberinde getiriyor. Bu nedenle sorunun çözülmesiyle çocukların topluma kazandırılmasının önü açılacak.  

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim