Konya bölgesinde kurak geçen günlerin ardından gelen yağışlar Konya halkını ve çiftçileri mutlu etti. Beklenen yağışların gelmesiyle ekilen hububatlara can suyu olan yağışlar çiftçilerin sulama masraflarının bir nebze düşmesini sağladı. Ayrıca gelen yağışlar, sulanamayan arazilerdeki hububat ürünlerine can suyu oldu. Konya ve Karaman çevrelerindeki yağışların bugün akşam saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi, Konya merkez ve güney ilçeleri ile Karaman il genelinde yer yer (15-20 kilogram/metrekare) olması ve 1600 metre üzeri rakımlı yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meydana gelebilecek su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini bildirdi. Gerçekleşen yağışlarla ilgili uzmanlar Çiftçiler için büyük avantaj olduğunu dile getirdi.

‘GEÇ GELSE DE FAYDALI’

Yağıların tarımsal alanlara katkısını değerlendiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, yağışlar geç gelse de ürünlere büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Bu kapsamda yağışların çiftçileri sevindirdiğini dile getiren Kağnıcoğlu, “Fakat bu yağışların Ekim ayında gerçekleşmesi gerekirdi. Yağmurlar zamanında yağmadı. Bu yüzden ekilen hububatlar çimlenemedi veya geç çimlendi. Geç de olsa beklenen yağışlar geldi. Yağışlar çimlenmeyen ekinlerin çimlenmesi için, çimlenen ekinlerin su ihtiyaçlarının giderilmesi için ve sürümü yapılmayan tarlaların yumuşayıp daha kolay sürülmesi için çok faydalı olacak” dedi.

‘EKİM AYI KURAK GEÇTİ’

Bu yıl Ekim ayının kurak geçtiğini dile getiren Kağnıcıoğlu, şunları söyledi, “Geçtiğimiz yıl Ekim ayında metrekareye yaklaşık 50 kilogram yağış düşüyordu. Bu yıl ise yaklaşık 2-3 kilogram gibi az bir miktar yağış gerçekleşti. Bu yüzden imkanı dahilinde çiftçilerimiz hububatlarına can suyunu kendileri vermek zorunda kaldı. Neredeyse toprağın yüzeyi bile ıslanmadı diyebiliriz. Toprağın suya doyması için en az metrekareye 35-40 kilogram yağmurun düşmesi gerekiyor. Şu anda ki yağışlar gerçekleşmeseydi çiftçilerimiz çok daha sıkıntılı günler geçirirdi. Yağmurların bu sıklıkla biraz daha devam etmesi ve yerini kar yağışına bırakması çok faydalı olacaktır.”

‘ÇİFTÇİLERİMİZ RAHAT NEFES ALDI’

Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş da, beklenen yağışların gelmesinin ekilen hububatlar için çok faydalı olduğunu bildirdi. “Bölgemizin uzun süredir yağış almamasından dolayı topraklarımız kuru kaldı” diyen Akbaş, “Uzun süredir kurak geçirdiğimiz günlerin ardından nihayet yağmura kavuştuk. Yağışlarla beraber çiftçilerimiz de sulama masraflarından kurtuldu. Yağışlar çiftçilerimiz için yeni bir umut kaynağı da oldu. Yağışlar Konya bölgesine geç geldi. Bu yağışlar Ekim-Kasım aylarında gelmiş olsa çok daha faydalı olurdu” diye konuştu.

‘YAĞMUR DAHA FAYDALI’

Sonbahar mevsiminin bölgede kurak geçtiğini vurgulayan Akbaş, bu nedenle bölgenin hala yağışa ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu nedenle tarımsal açıdan daha olumlu sonuçların doğması için yağışların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Akbaş, şunları söyledi, “Toprağın derinliklerinin kuru olmasından dolayı yağışların birkaç gün bu sıklıkla devam etmesi daha yararlı olur. Çiftçilerimiz ve ekilen hububatlarımız için kar yağışı da hayati önem taşıyor. Kar yağışı olmazsa topraklarımızda bulunan mikroplar ölmez. Hububatların büyümesi için olumlu bir sonuç doğurmaz. Bu bağlamda toprağımızın biraz suya doyup, arkasından kar yağışı alarak mikroplardan kurtulması hem çiftçilerimiz için hem de hububatlar için çok güzel olacaktır. Çiftçilerimiz de önümüzdeki birkaç günün yağmur yağışı ile geçmesini isterler. Tüm çiftçilerimize bol ve bereketli ürünler kazanmalarını dilerim.”

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim