2018 yılının sonlarına doğru döviz kurunda başlayan yükselmeyle birlikte gelen ekonomik sıkıntılar, 2019 yılında da devam etti. Hükümet çeşitli önlemler alarak 2019 yılının son çeyreğinde toparlanma yaşansa da girdi maliyetlerinin yükselmesi ve alım gücünün düşmesi özellikle küçük esnafları zor durumda bırakmış durumda. 2020 yılına da piyasaların durgun başlaması, esnafı düşündürüyor. Buna rağmen ayakta durmak için mücadele veren küçük esnaf, umudunu da yitirmiş değil. 

SORUN BÜYÜK AMA ÜMİTLİYİZ 

Uzun süredir Bedesten Çarşısı’nda esnaflık yapan Hikmet Alıç, esnaflar olarak büyük bir ekonomik sıkıntı içinde olduklarını söyledi. Geçtiğimiz yılın ekonomik anlamda çok zor ve kötü geçtiğini hatırlatan Alıç, 2020 yılının da kötü başladığına vurgu yaptı. Piyasaların durgun olmasının kendileri açısından kötü olduğunu belirten Alıç, şunları söyledi, “Son 2 yılda girdi maliyetleri arttı. Bu nedenle fiyatlarda büyük yükselmeler yaşandı. Bunun yanında alım gücü de düşmüş durumda. Vatandaşlar bir şey alamıyor.  Dükkâna gelen müşteriler sadece fiyat sorup geri dönüyor. Vatandaşlarımızın maddi sıkıntıları var ekonomi yüksek olduğundan dolayı alım gücü çok düştü. İşler beklentilerimizin çok altında ama biz ümitliyiz işimizi severek yapıyoruz.” 

HERKESİN DURUMU AYNI

Ekonomik sıkıntının küçük esnafın genelinde olduğuna dikkat çeken Alıç, “Çarşı genelinde esnafın işlerinde durgunluk var ve satışların düşük olmasının bunun sebebini ise doların artması ve insanımızın alım gücünün düşmesine bağlıyorum genel etken budur” dedi.

SATIŞLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR

Bedesten esnaflarından Harun Pekolgunçelik de yaptığı açıklamada, ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiklerinin altını çizdi. 20 yıldır ayakkabı sektörünün içerisinde olduğunu ancak son 2 yılın oldukça çetin geçtiğini dile getiren Pekolgunçelik, “Şuanda ayakkabı sektörü çok durgun. Satışlarımızda ciddi düşüşler var. Normalde kış aylarında yağışlardan ve soğuklardan dolayı ayakkabı sektörü hareketli geçer. Ancak bu sene beklediğimiz hareketliliği görmedik” dedi. 

AVM’LER KÜÇÜK ESNAFA ZARAR VERDİ

Satışlarda ciddi düşüşler olmasının bir sebebinin de büyük alışveriş merkezleri olduğuna dikkat çeken Pekolgunçelik, “Vatandaşlarımız artık daha çok AVM’lerden alışveriş yapıyor. Son yıllarda lüks tüketim arttı ve vatandaşlarımız markalara yöneliyorlar. Bu durum en çok bizim gibi esnafları etkiliyor. Esnaflar olarak şuanda zayıflamış durumdayız” dedi. Ne olursa olsun işlerinin başında olduklarını belirten Pekolgunçelik, “Tümb u olumsuzluklara rağmen çalışmaya devam ediyoruz. Çalışmak zorundayız. Rızkımızı kazanmak durumundayız. Bu anlamda işimizin başındayız ve işimize sahip çıkacağız. Sezonları, yılın en çok satanlarını takip ediyoruz ve ona göre hareket etmeye çalışıyoruz. Gelecek sezonların güzel geçmesini umut ederek, halimize şükrederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

SEFA SALİH KULA  

Editör: TE Bilişim