Kurban Bayramı'na neredeyse saatler kala kurban pazarlarında da pazarlıklar başladı. Vatandaşlar kurbanlarını almak için pazarlara akın ediyor. Kurban için özenle bakılan hayvanlar ise pazarların ön saflarında alıcılarını bekliyor. Konya'nın 4 bir tarafından hayvanlarını pazara getiren satıcılar, müşteriler ile yapılan sıkı pazarlıkla hayvanlarını satıyor. Yenigün Gazetesi de Tatlıcak Hayvan Pazarı'nın nabzını yokladı. Yetiştirdiği büyükbaş hayvanları satmak için pazara çıkaran Hüseyin Karakaya, "Piyasa iyi. Millet ufak tefek alıyor. 20 tane düve getirdim. Düve iyi satılıyor. Eti güzel olur düvenin. Havyanlarımızı Konya'da yetiştirdik. Kurban için özenle besledik. Fiyatlar 2 bin TL'den başlıyor 4 bin 500 TL'ye kadar düve satıyoruz" dedi. 

KONYALI DÜVE ALIYOR

2 gün önce hayvanlarını satmak için pazara çıkan Bayram Karacıgay da, satışların iyi olduğunu, fiyatların geçen yılla aynı olduğunu dile getirdi. Karacıgay, "2 gün önce pazar çıktık. Fiyatlar iyi. Geçen yıl ile aynı fiyata kurban satıyoruz. Yem fiyatları artsa da kurban fiyatları zamlanmadı. Düve ve danaya rağbet var. Ağırlıklı olarak düve satıyoruz. 2 bin TL'ye sattığımız hayvan var, 7 bin TL'ye sattığımız. Vatandaşımız hissedar sayısına göre ve bütçesine göre hayvan alıyor" diye konuştu. Pazara çıkardığı 8 tane hayvandan 6 tanesini 2 günde sattığını belirten Bahattin Candan

ise, "Satışlar iyi, ufak defek oluyor. Köyden kendi yetiştirdiğim, dağda yayılma 8 tane de havyan getirdim. Bunlardan 6 tanesini sattım. Konya'da ağırlıklı olarak düve satılıyor. Fiyatlar iyi" ifadelerini kullandı.

İKİ ÜNİVERSİTE OKUYAN BESİCİ

Pazarda dikkat çeken satıcılar da vardı. Erkan ve Mercan Gökmen kardeşler pazarın tahsilli isimlerinden. İkisi de iki bölüm okuyor. Kardeş Erkan Gökmen, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İktisat üzerine üniversite eğitimi alıyor. Kardeşler aynı zamanda baba mesleği olan besiciliği de devam ettiriyor. Kardeşler eğitime bayram arası vererek pazarın yolunu tutmuş durumda. 

HAYVANIN DİŞLERİNE DİKKAT EDİN

Kurban alırken dikkat edilmesi gereken noktaları da belirten Erkan Gökmen, "Öncelikle dişlerine bakacaksın. Hayvan en az bir tane kapak atmış olacak. Bir de hayvanın gebe olmamasına dikkat edilmeli" dedi. Fiyatların düşük olduğunu belirten Gökmen "Vatandaşımız son günü bekliyor. 4 ay önce 4 bin 700'e sattığımız hayvanı bugün 3 bin 500'e satıyoruz. Fiyatlar çok düşük" diye konuştu.

KÜÇÜKBAŞ İLGİ GÖRMÜYOR

Pazarın sonlarında bulunan küçükbaşlar ise ilgi görmüyor. Pazarın sonlarında yer alan, küçükbaş hayvanlar genellikle kurban için az miktarda bütçe ayırmış vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Küçükbaş hayvan satıcısı Hilmi Öney, "40 tane koyun getirdim. Geçen yıla göre fiyatlar küçükbaşta düşük. Neredeyse yarı yarıya. Küçükbaşta en fazla erkek toklu gidiyor. 350 ila 500 TL arasında satıyoruz. Konyalı küçükbaşa ilgi göstermiyor. Genelde 5, 6 kişi birleşip büyükbaş kesiyor. Bütçesi az olanlar kan akıtmak için küçükbaş kesiyor" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim