Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen patates çeşitleri ile ülke tarımına katkı sağlıyor.  Niğde Araştırma Enstitüsü tarafından 2005’ten beri yürütülen ıslah çalışması neticesinde 10 yerli patates cinsini ülke tarımına kazandırdı.  Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak enstitüyü Konya Yenigün’e anlattı.

‘10 ADET YERLİ VE MİLLİ PATATES ÇEŞİDİNİ ÜLKE TARIMINA KAZANDIRMIŞ BULUNUYORUZ’

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nün alanında ilk ve tek olduğuna dikkat çeken Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, “Enstitümüz Türkiye’de patates ile ilgili faaliyet gösteren ilk ve tek konu araştırma enstitüsüdür. Enstitümüz Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü altında faaliyet gösteriyor. Bilindiği üzere ülkemizde patates’in tohumluğu konusunda dışa bağımlılık söz konusuydu.  Ülkemizde en fazla Hollanda, Almanya, Fransa ve Amerika gibi  patates tohumları yurt dışından ithal ediliyordu ve ülke içerisinde de bir sene çoğaltılıp sertifikalandıktan sonra çiftçilere satışları gerçekleşiyordu.  Bu durum hem ülkemizde patates tohumun sürdürebilirliği, hem de çiftçilerimizin maliyetlerinin yükselmesine neden oluyordu. Bizler de bu sorunun çözüme yönelik bakanlığımızın destekleri ile birlikte bir ıslah çalışması başlattık. Yürüttüğümüz ıslah çalışmaları neticesinde şuana kadar 10 adet yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırmış bulunuyoruz. Bizler bu çeşitlerimizi üretmekle kalmadık. Bu çeşitlerimiz aynı zamanda Türkiye’de ilk kez satışını da gerçekleştirdik.  Özel sektöre satışı gerçekleştirdiğimiz çeşitlerimizi özel sektörümüz Malatya, Sivas ve Kahramanmaraş gibi yerlerde sertifikalandırıyor ve üretimlerini gerçekleştiriyor. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ara vermeden yerli ve milli çeşitlerimiz üreticilerimizin emrine girecek.  Bu çeşitlerin devreye girmesi ile birlikte üreticilerimizin maliyeti büyük oranda ağıya düşecek. Çünkü patates üretiminde en büyük girdi tohumluk. Bizlerin yerli ve milli çeşitlerin devreye girmesi ile birlikte tohumluk giderleri belli bir noktaya inmiş olacak. Bu da çiftçilerimizin maliyeti güzel oranda düşürecek” dedi.

‘KAMU ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İLE ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nün çalışmalarını kamu özel sektör işbirliği yürüttüklerini ifade eden Pırlak, “Enstitü olarak kamu özel sektör ar- ge işbirliği ile çalışıyoruz. Eğer yapılan işin bir ayağında özel sektör yok ise çalışmalar boşta kalıyor. Bizler özel sektörle birlikte çalışıyoruz. Özel sektörle birlikte işlerimizi götürüyoruz. 2005 yılından bu yana yürüttüğümüz ıslah çalışmaları sayesinde özel sektörümüze verdiğimiz gerekli eğitimler sonucunda kendi doku kültürü tesislerini kurdular. Kurulan bu doku kültür tesislerinde artık özel sektörümüz de tohumluk patates üretiyor. Hatta ıslah çalışması yapan özel sektör çalışmaları var.  Onlar da yerli ve milli patates çeşitleri üretmeye başladılar” ifadelerini kullandı.

‘PATATES KONUSUNDA ENSTİTÜ OLARAK İLKLERE İMZA ATIYORUZ’

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü olarak patates konusunda ilkelere imza attıklarına dikkat çeken Pırlak, “Enstitü olarak sadece yerli ve milli yemeklik  patates çeşitleri üretmiyoruz. Çiftçilerimizin büyük oranla sıkıntıya düştüğü hastalıklara ve  zararlara dayanıklı çeşitler için de uğraşıyoruz. Enstitümüzde yapmış olduğumuz Moleküler markörler ile yaptığımız çalışmalar neticesinde patates virüs hastalıklarını, patates’in en büyük hastalığı olan patates siğil hastalığını karşı dayanıklı yerli ve milli patates çeşitlerini yetiştiriyoruz. Patates konusunda enstitü olarak ilklere imza atıyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE PATATES ÜRETİMİNDE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE’

Türkiye’nin patates konusunda kendi kendine yeten bir ülke olduğuna dikkat çeken Pırlak, “Türkiye’de 2018 resmi verilerine göre bir milyon 359 bin dekar alanda yaklaşık 4 milyon 550 ton patates üretimi gerçekleştirildi. Türkiye patates üretiminde kendi kendine yeten bir ülke. Ancak ihracatın olumsuz etkilenmesi, komşu ülkelerde yaşanılan sıkıntılar, ekonomik problemler patates ihracatını olumsuz etkilediğinden ülkemizi de olumsuz etkiledi. Patates üretiminde dünyada 14. sırada yer alıyoruz. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke diyebiliriz” şeklinde konuştu. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim