Yol kenarlarındaki ücretli park uygulaması sürücüleri çileden çıkarıyor. Şehri örümcek ağı gibi sarmaya başlayan ücretli parklar nedeniyle sürücüler ücret ödemeden aracını park edemiyor! "Konya Büyükşehir Belediyesi, Deli Dumrul masalını hatırlatıyor" diyen sürücüler, yol kenarlarından park ücreti alınmasına tepki gösteriyor. 

Sürücülerin tepkisine rağmen Konya Büyükşehir Belediyesi ise ücretli parkları kaldırmak yerine daha da yaygınlaştırıyor. Esnaflar dahi dükkanının önüne aracını koyamaz duruma geldi. Ücret nedeniyle aylık yer kirası ödeyen esnaf, her yerin ücretli otopark olması nedeniyle müşteri kaybının da yaşandığına dikkat çekiyor. 

İlk 30 dakika ücretsiz olsa bile müşterilerin işlerinin uzadığını hatırlatan esnaf, soruna çözüm bekliyor. Bazı sürücüler ise park ücreti vermemek için aracını uzak bir noktaya park edip gideceği yere yürüyor. 

Tüm bu sorunlar yaşanırken duyarlı bazı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları ise konuyu yargıya taşımıştı. Danıştay'a açılan davalarda vatandaşın lehine karar çıkmış, yol üzerinde vatandaştan alınan park ücretinin hukuka aykırı olduğu ifade edilmişti. 

Türkiye'nin birçok ilinde karşılaşılan ücretli otoparka karşı mücadele 5 yıl önce Burdur'da başlamıştı. Danıştay, yolların amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği  gerekçesi ile düzenlemeyi iptal etmişti. Daha önceleri de İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde idare mahkemelerinin vatandaşın lehine yönündeki kararlarını temyize taşıyan belediyelere Danıştay kararı emsal gösterilmiş, vatandaştan alınan otopark ücretinin hukuka aykırı olduğu hatırlatılmıştı. 

Ancak Danıştay’ın kararı emsal olmasına karşın uygulama yönünden karşılık bulanamıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi dahil diğer illerdeki belediyeler de hukuka aykırı olmasına rağmen yol üzerinden park ücreti olmayı sürdürüyor. 

Vatandaş yapılan uygulamaya "Deli Dumrul" ifadesini kullansa da belediyelerin park ücretlerinden önemli bir gelir elde ettiği biliniyor. Böyle olduğu için de hukuka aykırı olsa da, mahkemelerin vermiş olduğu kararlar olsa da yol üzerinden park ücreti sürüyor. 

HAKSIZ UYGULAMAYA KARŞI DAVA AÇIN!

Tüketicileri Koruma Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ise vatandaşa haklarını arama çağrısında bulunuyor ve haksız olarak alındığı belirtilen yol üzerindeki park ücretine karşı yargıya başvurulmasını öneriyor.  Söz konusu Danıştay kararı emsal oluşturmasına rağmen tüm idareleri de hukuksal olarak bağlamıyor, bu nedenle bu tür uygulamanın önüne geçmek için konunun yargıya taşınması gerekiyor. Tüketicileri koruma dernekleri ve hukukçular bu konuda da şu uyarıyı yapıyor: "Hukukta şöyle bir durum var. Danıştay bu kararı verdi; ama normal koşullarda idareyi bağlamıyor. Ancak dava açılması durumunda idareyi bağlayıcılık söz konusu olabilir. Danıştay'daki karar sadece elindeki dosyayla alakalıdır. Ama bu emsal karara dayanarak dava açılabilir. Böylece otopark uygulaması şehirlerin gündeminden yavaş yavaş çıkabilir." 

KAPALI OTOPARKLARDA GİRİŞ-ÇIKIŞ 2.50 TL

Diğer bir eleştirilen konu ise Zindankale Katlı Otoparkı. Otoparka girdiğin anda 2.50 TL ödeniyor. İlk 15 dakika-ilk 30 dakika sınırı yok. Bu uygulamada tepki alıyor. Sürücüler yaşanan anlık olaylarda giriş çıkış yapabildiklerini ve 2.50 TL ödediklerini belirterek, ilk 30 dakika ücretsiz uygulamasını öneriyor. 

Konya Büyükşehir Belediye 17.03.2015 tarihi ve 144 sayılı Encümen kararı ile şehirde yol üstü otopark ücreti şu şekilde; 

0-30 dakikaya-ücretsiz

30 dakikadan sonra her yarım saat için 2.50 TL

Aylık abone bedeli ise 150.00 TL

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim