2017 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Konyanüma Panorama Müzesi, Konya’nın yeni turizm alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Hz. Mevlana’nın hayatını ve dönüm noktalarını anlatan ilk müze olma özelliği taşıyan Konyanüma Panorama Müzesi, aynı zamanda 13. Yüzyıl Konya’sını da anlatıyor. Müzenin içerisinde bulunan kubbeli panorama, İstanbul 1453 Panorama’dan sonra Türkiye’de 2. olma özelliği taşıyor. İçerisindeki görselliklerle Hz. Mevlana’yı ve hayatının en doğru şekilde öğrenilmesini sağlayan Konyanüma Panorama Müzesi, Konya’ya gelen misafirlere, Konya’nın tarihi mekanlarını tanımaya çalışırken yine o yapıların yapıldığı dönemde yaşayan ve gelişi ile Konya’da bir devrim oluşturan Hz. Mevlana’nın ailesini de onun Konya halkı üzerinde bıraktığı etkileri de gösterebilmeyi hedefliyor.

KONYA’YA GENİŞ PERSPEKTİFLE BAKIŞ

Büyükşehir Belediyesi’nin önemli projelerinden biri olan Konyanüma Panorama Müzesi, Konya’ya geniş bir perspektifle bakmayı sağlıyor. İçerisindeki görsellerle 13. Yüzyıl Konya’sının anlatıldığı Müze, Konya’nın tarihini öğrenmek isteyen için önemli bir merkez. İki bölümden ve galeri kısmından oluşan müzenin orta kısmında dünyanın çeşitli bölgelerindeki Mevlevihanelerin maketleri bulunuyor. Konya Mevlevihanesi merkez olarak kabul edilerek, Balkanlar, Orta Doğu, Mekke, Medine, Kahire, Kırım gibi gönül coğrafyasının olduğu bölgelerde bulunan 19 Mevlevihane’nin maketi burada sergileniyor.

HZ. MEVLANA ANLATILIYOR

Müzenin ikinci bölümü Galeri ve Panorama kısmından oluşuyor. Galeri kısmında Hz. Mevlana’nın doğumundan başlanarak ölümüne kadar geçen hayatı yağlı boya tabloları ile anlatılıyor. Hz. Mevlana’nın en önemli eseri olan Mesnevi’nin yazılma hikayesi, Hz. Mevlana’nın Şems-i Tebrizi ile karşılaşması ve yakınlaşması, Hz. Mevlana’nın ölümü gibi olaylar buradaki tablolarla, verilen ayrıntılı bilgi ile anlatılıyor. Ayrıca Hz. Mevlana’nın cenazesine katılan farklı dinlere mensup kişilere de dikkat çekilerek, Konya’nın hoşgörü şehri olduğunun vurgusu yapılıyor.

KONYA’YA PANORAMİK BAKIŞ

Müzenin en dikkat çeken kısmı ise Panorama kısmı. Burada yapılan bal mumu heykeller ve resimler, Konya’nın 13. Yüzyılına tarihi bir bakış için kapı aralıyor. İpek ve Baharat Yolu üzerinde bulunan Konya’nın ticaret hayatına vurgu yapılırken, panoramada Selçuklu Sultanı 2. Keyhüsrev’in sarayın kapısından halkın içine gelişi ve Hz. Mevlana’nın çekiç sesiyle ilk defa sema yaptığı bölüm birarada ele alınıyor. Böylece tek bir panorama ile 13. Yüzyıl Konya’sı, sanatıyla, tarihiyle, ticaretiyle, mimarisiyle topyekun bir şekilde ele alınıyor.

KONYA TARİHİNE BAKIŞ

Mevlevihaneler’in maketlerinin olduğu kısmın dışındaki galeri bölümünde ise Konya panoraması yer alıyor. Bu bölümde de Konya ve çevresindeki Selçuklu’dan kalan tarihi mekanları yağlı boya eserler ile anlatılıyor. Eserlerin tamamı ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanmış durumda. Burada sergilenen eserler zaman zaman değiştirilecek. Konya’nın tarihi mekanlarının sunulduğu resimlerle amaç turistlerde merak uyandırmak. Böylece Konya’nın tarihi dokusu canlandırılarak, turistlerin bu mekanları gezmesi ve Konya hakkında bilgiler edinmesi hedefleniyor.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER PLANLANIYOR

Konyanüma Panorama Müzesi’ni canlı tutmak amacıyla çeşitli organizasyonlar da planlanıyor. Özellikle Hz. Mevlana ile ilgili bir dizi program planlanıyor. Bunlardan biri 30 Eylül’de yapılacak olan fotoğraf sergisi. Şeb-i Arus döneminde ise Haneler Fotoğraf Sergisi açılacak. Ayrıca Geçmişten Günümüze Konya Fotoğraf sergisi de yine bu müzede açılarak sanatseverlerle buluşacak. Mevlevihanelerle ilgili ise bir çalıştay yapılması planlanıyor. Çalıştay sonucunda ortaya çıkacak olan materyaller yine sergiyle görücüye çıkarılacak.

REHBERLİK HİZMETİ VERİLİYOR

Konyanüma Panorama Müzesi, şehit yakınları, gaziler, 65 yaş üstü vatandaşlar ve 7 yaş altı çocuklara ücretsiz. Onun dışında müze, öğrencilere 2 TL, sivil vatandaşlaa 5 TL gibi cüzi bir rakamla ücretlendirilmiş durumda. Ayrıca müzede engelliler ve yaşlılar da düşünülmüş. Asansör yardımıyla engelli vatandaşlar engelli araçlarıyla müzeyi tamamen gezebiliyor. Talep edildiği taktirde müzede bulunan engelli aracı da yine yaşlıların ve engellilerin hizmetine sunuluyor. Bunun dışında müzede rehberlik hizmeti de veriliyor. Alanında uzman 3 rehberin bulunduğu müzede farklı dillerde rehberlik hizmeti bulmak mümkün.

ZİYARETÇİ SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Ziyarete açılmasının ardından geçen kısa süre içerisinde müze Konya’da gezilebilecekler listesinde yerini almış durumda. Ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığı müzeyi, turizm hareketliliğinin daha fazla olduğu yaz aylarında ortalama ayda 40 bin kişi ziyaret etmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi ve Müze yöneticileri Konyanüma Panorama Müzesi’nin ziyaretçi sayısını artırmak için çeşitli tanıtım faaliyetleri yürütmeye devam ediyor.

AÇILIR AÇILMAZ ÖDÜL ALDI

Müze ayrıca başarısını aldığı ödülle taçlandırdı. Konyanüma Panorama Müzesi geçtiğimiz Haziran ayında, Tarihi Kentler Birliği’nin Müze Özendirme Yarışması’nda ödül almıştı. Alınan ödül müzenin tanınırlığını artırırken, kurumsal kimliğine de büyük katkı sağlamış durumda.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim