Aile Uzmanı Cemil Paslı, insan hayatını olumsuz etkileyen pandemi sürecinin aile açısından değerlendirildiğinde ve iyimser bakıldığında olumlu bir yönünün daha olduğunu söyledi.  Toplumun temel yapı taşının aile, ailenin temel yapı taşının ise eş ve anne olarak kadın olduğunu söyleyen Paslı, "Sağlıklı birey ve huzurlu toplum için mutlu aileler kurulmalıdır. Erkeklerin baba ve eş olarak temel görevlerinin, kadının eş ve özellikle anneliğini fıtratına uygun olarak ifa edebileceği gerekli şartları oluşturmaktır. Sağlıklı birey ve huzurlu toplum için devlet, 0-3 yaşta çocukların anneleriyle beraber büyüyecekleri düzenlemeleri yapmalıdır. Kadınların en büyük kariyeri anneliktir“dedi. Pandemi döneminin aileler için bir fırsat olduğunu söyleyen Paslı, Dolayısıyla pandemi döneminde de Allah bize kendimizi ve ailemizi tanımamızı sağladı” ifadesini kullandı.

ANNE BABA ADAYLARI EĞİTİLMELİ

Cemil Paslı; "Mutluluk için hayatımızdaki öncelik; aşkın varlığımız Rabbimizle ilişkilerimiz, içkin varlığımız olan eşimizle ilişkilerimiz ve taşkın varlıklarımız olan çocuklarımızla ilişkilerimiz şeklinde sıralanmalıdır. Özellikle 0-3 yaşta çocuğun anne ve baba yakınlığıyla büyümeli. Kur’an-ı Kerim’de Bakara 233, Ahkâf 15. ve Lokman 14. Ayetlerde annelerin bebeklerini en az 24 ay emzirmeleri emredilmektedir. 0-3 yaşta özellikle anneye doymayan çocuklarda 'oral fiksasyon' sendromu gelişmekte, bu sendrom bir ömür bireyi olumsuz etkilemektedir. Bağımlılıklardan hırsızlığa, obeziteden psikolojik rahatsızlığa bir patolojinin temelinde insanın anavatanı olan çocuklukta, özellikle 0-3 döneminde yaşanan anne yoksunluğudur. Her anne-baba adayı 'oral fiksasyon' konusunda eğitilmelidir" dedi.

AİLE KONUSUNDA UMUTLUYUZ

Aile Uzmanı Cemil Paslı, “Toplumdaki geleneksel aile düzeni, modern toplum ve çekirdek aileye dönüştüğü için evlilik öncesi ve sonrası ciddi eğitimlerle aile kurumunun korunması gerekmektedir.  Bütün sıkıntılarımıza rağmen dünyada millet olarak Japonlarla beraber en sağlam aile kurumuna sahibiz. Elbette almamız gereken tedbirler var, ama karamsar değiliz, aksine umutluyuz" dedi.

ARADAKİ BAĞI SIKI TUTMAK LAZIM

Son zamanlarda aile yapımızda kaybettiğimiz değerler de var diyen, Cemil Paslı, “Sağlıklı ve huzurlu bir toplun için köprüyü ayakta tutan ailedir. Aileyi bir noktada tutup aradaki bağ bozulmamalıdır, aile psikolojik olarak bireyi ve biyolojik olarak toplumu da direkt etkiler. Bunun için üzerine en çok titrememiz gereken konu ailedir. Zira, hastalıkların çoğu psikolojiktir. Bu da ailede merhametin, saygının olmamasından kaynaklanır” dedi.

ANNE BİREYİN YETİŞMESİNDE ÖNEMLİ

Aile yapısının bozulmaması için çözümlerin olduğunu ve bu uygulamaların da çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Aile Uzmanı Cemil Paslı, “Bir birey için  anne karnından düşüp 7 yaşına kadar en az yüzde 60 kişiliğin şekillendiği ve oturduğu yer ailedir. Siz bir  çocuğa aile içinde   iyi bir kişilik, iyi bir karakter veremezseniz, istediğiniz kadar güzel  okullar, güzel üniversiteler  yapın, güzel öğretmenler yetiştirin, başarılı olamazsınız. Bunun tek temeli aile ve annedir. Çünkü anne 3 kat babadan daha önemlidir. Bir birey kişiliği, merhameti, özgüveni anne sütüyle beraber alıyor ve hem de dünyanın sağlıklı gıdası fiziksel gelişim ve psikolojik ve biyolojik gelişim içinde en önemli etkendir” şeklinde konuştu.

KENDİ KÜLTÜRÜMZE DÖNMELİYİZ

Pandemi sürecinde evin ve ailenin önemi arttı diyen Aile Uzmanı Paslı, “Siz bir insana eğitimi verdiğiniz zaman aile nasıl oluşur bunu öğrenirler. Çocuğa nasıl örnek yol açacağımızı göstermemiz lazım ve bu sisteme kavuşmamız lazım sabit ve muhafazakar bir tavrımız olacak. Uygulamanın gücünü göstereceğiz ne  bu durumda  modernizmi sürekli kötülemek yerine kendi dinimize, kültürümüze döneceğiz ama yeni şeyler söyleyeceğiz .Teknolojiyle savaşmak yerine Allah’ın nimeti olarak görüp başarımıza başarı katmalıyız. Bizim başarımız tarihe dayanır onun için başarının temelinde öz güven vardır. Özgüveni de ailemizden aldığımız için, aile bizim için çok önemlidir. Kapitalizme karşı yıkılmamak için aile üzerine titremeliyiz. Pandemi bence Allah’ın bir rahmetidir zira Cenab-ı Hakk’ın zaman zaman insanlara müdahalesidir bu da uzun vadede şifa olmasını sağlar.  Yunus Emre’nin de dediği gibi ‘ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen ilim bilmezsen bu nice okumaktır. Dolayısıyla pandemide Allah bize kendimizi tanımamızı sağladı” şeklinde konuştu.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim