İkinci Meşrutiyet'in 24 Temmuz 1908'de ilanıyla birlikte basında sansürün kaldırılışı dolayısıyla kutlama açıklamaları yayınlandı. Açıklamalarda özgür basının öneminin 15 Temmuz hain darbe girişiminde bir kez daha görüldüğü vurgulandı. 

BYEGM İL MÜDÜRÜ FİDANCI: GAZETECİLİK ZOR VE MEŞAKKATLİ 

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Türk basınından sansürün kaldırılışının 109 uncu yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Herkesin, bilgi edinme, haber alma, özgür düşünme, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahip olduğunun altını çizen Fidancı, mesajında şunlara yer verdi: “İletişim özgürlüğünün temel yapı taşlarını oluşturan bu haklar, özgürlükçü, demokratik hukuk sistemi ile yönetilen ülkemizde anayasal güvence altına alınmıştır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü de temel insan hakları arasında yer almaktadır. Basın özgürlüğü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanılması demektir ve bunu yaparken de gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını ise öncelikle sorumlulukları ile meslek ilkeleri belirler. Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere sahip olmalıdır” dedi. İletişim özgürlüğünün, halkın gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olduğunun altını çizen Fidancı, “Bir millet ve devlet için doğru ve sağlıklı bilgiye zamanında ulaşmak hayati bir ihtiyaç, başta ülkenin yüksek menfaatleri olmak üzere, kamu yararı gözetilerek gerçekleri olduğu gibi bozmadan ve abartmadan kamuoyuna yansıtılmasında basın mensuplarımıza önemli görevler düştüğünü” söyledi.

Basın mensuplarının mesleki alanda gelişimlerine önem verdiklerinin altını çizen Fidancı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün öncülüğünde, BYEGM Konya İl Müdürlüğü olarak basın mensuplarının mesleki birikimlerinin artırılmasına yönelik eğitim çalışmalarında her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi. Fidancı, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Türk basınından sansürün kaldırılışının 109 uncu yıldönümü dolayısıyla, basın mensuplarının Basın Bayramını kutlayarak, meslek yaşamlarında başarılar diledi.

BAŞKAN ALTAY: MEDYA SEKTÖRÜ ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR MESLEK

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Başkan Altay mesajında , “Halkın haber alması amacıyla 24 saat özveriyle çalışan basın camiasının bayramı kutlu olsun” dedi.                                  

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.“Gerek yerel, gerek ulusal basında hakkıyla görev yapan basın çalışanlarımızı tebrik ediyorum” diyen Başkan Altay açıklamasında şunları söyledi.“ Medya sektörü zor ve meşakkatli bir meslektir. Günün 24 saati görev başında kalmayı gerektirir.  Toplumun bilgilendirilmesi ve aydınlatılması gibi önemli bir görevi yerine getiriyor, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukları üstleniyorlar.  Bu önem, 15 Temmuz 2016’da Fettulahçı Terör Örgütü (FETÖ) militanları tarafından gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi sırasında bir kez daha net bir şekilde anlaşılmıştır. Darbe girişiminin başladığı ilk saatlerden itibaren haber verme ve yayıncılık ilkesine bağlı kalarak, birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak, üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiren basın yayın organları, milletten ve demokrasiden yana tutum almışlardır.  O karanlık gecede doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatan yerel ve ulusal basından tüm basın çalışanlarını bir kez daha tebrik ediyorum. Bu mesleği hakkıyla yapan medya mensuplarına başarılar diliyorum" dedi.

BAŞKAN ARAT: BASIN DEMOKRATİK HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ

AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) Konya İl Başkanı Musa Arat bir mesaj yayımladı. 

İl Başkanı Musa Arat mesajında, 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutladı. AK Parti Konya İl Başkanı Arat, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, basının kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleği olduğunu belirtti. Basının demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Arat, şunları ifade etti: "Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Görevini fedakârlıkla yürüten değerli basın mensuplarımız her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler. 15 Temmuz'da görüldüğü üzere yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız ülkemizin birlik ve beraberliğine, devletimizin bekasına, milli iradeye ve demokrasimize kasteden darbe girişimine karşı dik duruş sergileyerek, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum almışlar, halkımızın anında ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır" dedi.

ÜNAL: ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİLERİN GÜVENCESİ 

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınlayan CHP Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal, özgür basının demokrasilerin en büyük güvencesi olduğunu söyledi.

CHP Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal 24 Temmuz Basın bayramı nedeniyle basın çalışanlarının bayramını kutlayarak, “Basın, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. İletişim özgürlüğü şeffaf yönetim anlayışının temel yapı taşlarından biridir. Toplumsal değerlere saygılı, kişisel, hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın demokrasilerin en büyük güvencesi olmuştur. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Basın, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Vatandaşla devlet arasındaki iletişimin sağlanması, kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir” dedi.  Günümüzde zor şartlarda görevini yerine getiren basın çalışanlarının yanında olduklarını da ifade eden Mehmet Ali Ünal, “Ülkemizin ve şehrimizin sorunlarının her zaman takipçisi olan ve bu sorunları tarafsız olarak kamuoyuna aktaran,  zor şartlarda ve ekonomik koşullar içinde fedakârlık göstererek görevlerini en iyi şekilde yerine getiren basın çalışanlarımıza bizlere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Basınımızın özgür olarak görevini yerine getirmesi için parti olarak elimizden gelen her türlü katkıyı her zaman verdiğimiz gibi vermeye de devam edeceğiz. Basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramınızı kutlar, basın meslek ilkeleri doğrultusunda ilkeli, tarafsız, sorumlu ve bilinçli gazetecilik anlayışıyla yapılan çalışmaların devamını diler, selam ve sevgilerimi sunarım” şeklinde konuştu. 

BAŞKAN ÖZGÜVEN: BASININ ŞEHRİMİZE KATKISI BÜYÜK 

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven Türk Basınından 24 Temmuz Sansürün Kaldırılması Günü ve Gazeteciler (Basın) Bayramı vesilesiyle kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Özgüven mesajında basın özgürlüğüne vurgu yaparak: “24 Temmuz Basın Bayramı, ülkemizde basın mensuplarının zorlu süreçlerden geçerek bizlere haber ulaştırdıklarını anlamamız açısından önemlidir. Demokrasimizin vazgeçilmezi olan basın, halkın haber alma ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir. Halkın doğru haber alma noktasında, basın kuruluşlarımızın özgür, tarafsız ve objektif olarak görevlerini yerine getirmesi, ülkemizin demokratik gelişimine de olanak sağlar. Yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında ve sonrasında, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum alarak darbe girişiminin önlenmesinde ve milletimizin bilinçlenmesinde önemli rol oynamıştır. Bu da basınımızın demokrasiye sunduğu katkının apaçık kanıtıdır. Ayrıca Ereğli’miz için hayata geçirdiğimiz tüm proje ve faaliyetlerimizde bizlerle birlikte hareket eden basınımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin hak ettiği yerlere ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağına inancım tamdır. Bizlerin hizmetlerine habercilikleriyle destek olan basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.  Bu duygu ve düşüncelerle doğru haberlerle kamuoyunu aydınlatan, zor şartlar altında büyük bir özveri ile çalışan tüm gazetecilerin basın bayramını kutlarım.” dedi.

ERTEN: BASIN İSTİKBALİMİZ İÇİN ÖNEMLİ 

TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, basının demokrasinin, yaşam kalitesinin, toplumsal kültür düzeyinin gelişmesinde önemli katkılar sunabildiğini, ülkemizin basınının da özellikle iki binli yılların başından itibaren bu hususlarda önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti. Erten, basınımızın istikbalimizde daha objektif, gerçekçi ve nesnel olarak ülkemizin gelişimine ve toplumsal bütünlüğüne pozitif katkı vermeye devam etmesini ümit ettiğini söyleyerek mesai mefhumu tanımadan gece gündüz çalışan basın ailesinin basın bayramını kutladı ve hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

BARO BAŞKANI ALADAĞ:  DEMOKRASİLERİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU

Konya Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte Türk basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü kutlanan Basın Bayramını kutlayarak, “Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur” dedi.

Konya Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, Türk basınında sansürün kaldırılması olarak kutlanan 24 Temmuz Basın bayramını kutladı. Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur diyen Aladağ, “Halkımıza doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşları, önemli bir toplumsal görev icra etmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir” dedi. 15 Temmuz hain darbe girişiminde ülkenin birlik ve beraberliğine, devletin bekasına, milli iradeye, demokrasiye kastedenlere karşı dik duruş sergileyen ulusal ve yerel basının, milletten, demokrasiden yana kesin bir tavır aldığını ifade eden Aladağ, “Milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlükleri temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren basın, demokrasimizin en büyük güvencesidir. Milli iradeyi hedefleyen bu hain kalkışmada, milli birlik ve bütünlüğümüzü koruyucu tutum ve yayınlarından dolayı basın-yayın organlarımız her türlü övgü ve takdiri hak etmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün, “Basın, Milletin müşterek sesidir” ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır. Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

KARAMERCAN: SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ 109. YILINI KUTLUYORUM

Başkan Karamercan, "Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yıldönümü Kutlu Olsun"

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, Basında Sansürün Kaldırılışının 109. yılı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. 

Tüm basın çalışanlarının gününü kutlayan Başkan Karamercan yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Konya'mızda görev yapan çok değerli basın mensuplarının gösterdikleri mesleki duyarlılığın ve yaptıkları çalışmaların ilimizin tanıtımına ve sosyo-kültürel gelişimine büyük katkı sağladığına inanıyorum. Şehrimize değer katan her türlü çalışmada basın mensuplarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyor, bu duygu ve düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının 109. yılını kutluyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde tüm basın mensubu arkadaşlarımızla bundan böyle de Konya'mız için elele çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtiyor, saygılarımı sunuyorum."

BAŞKAN ÖZER: DEMOKRATİK YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ UNSURU

AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer de yaptığı yazılı açıklama ile sansürün kaldırılışının 109. yılını kutladı. "Demokratik Yaşamın vazgeçilmez unsuru, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan, Dünyada olup bitenleri öğrenmek ve öğrendiklerini, düşündüklerini başkalarına duyurmak için çalışan basın kuruluşları, önemli bir toplumsal görev icra etmektedir" diyen Özer, şunları kaydetti: "Başta Konya Basını olmak üzere, tüm basın yayın kuruluşlarımızın, kamu yararını ilgilendiren her konunun, kamuoyuna yansıtılmasında gösterdiği duyarlılığın yanı sıra basın yayın çalışanlarının sorumluluk bilinciyle yaptıkları ve yapacakları çalışmaların bizleri her alanda başarıya taşıyacağına inanıyoruz. Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

BAŞKAN ÖZSELEK: BASIN ÜLKEMİZİN TEMEL TAŞLARINDAN

Konya SMMMO Başkanı Seyit Faruk Özselek, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Başkan Özselek mesajında şunları kaydetti:

“Ülkemizde demokrasinin gelişiminde önemli bir paya sahip, özgür şekilde haber alma ve yayma aracı olan basın ülkemizin temel taşlarındandır. Meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı, toplumun basına duyduğu güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin de önüne geçecektir. Toplumsal değerlere saygılı, kişisel, hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın demokrasilerin en büyük güvencesidir. Bu duygu ve düşüncelerle zor şartlarda ve büyük bir özveriyle görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan, halkı doğru ve aydınlatıcı bilgilerle aydınlatan ve bu uğurda hizmet veren tüm basın mensuplarını tebrik eder, Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlarım.”

METE ALİ MAVİŞ 

Editör: TE Bilişim