Birçok vatandaşın kullandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) abonman fiyatlarındaki güncelleme, tepkiyle karşılandı. Yeni fiyatlara göre Konya-Ankara arası tam abonman bilet fiyatları 624 TL’den bin 687.50 TL’ye yükseldi. Yeni fiyatlarla ilgili açıklama yapan Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü bu durumun bir zam olmadığını, yeni fiyatların uygulamadaki indirimlerin güncellenmesiyle ortaya çıktığını savundu. Bu açıklama yeni fiyatlar üzerindeki tartışmaları daha da alevlendirirken, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş tartışmalara farklı bir boyut kazandırdı. Yokuş, yeni fiyatların Demiryolları’nın, dolayısı ile YHT’nin özelleştirilmesinin ilk adımı olabileceğini gündeme getirdi.

TEPKİ GÖSTERDİ

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Garı önünde TCDD’nin abonman fiyatlarında yaptığı değişiklik ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan fiyat değişikliğinin zam olarak değerlendirilmemesi gerektiğini açıklayan TCDD’ye tepki gösteren Yokuş, bu durumu “zamma kılıf uydurmak” olarak yorumladı. Konya-Ankara Hızlı Tren’i birçok kişinin kullandığına dikkat çeken Yokuş, şunları söyledi, “Business bölümünde giden insanlarımız var. Yine Eskişehir, İstanbul hattında gidip gelen vatandaşlarımız var. Demiryolları bu hatlarda abonman biletlerini üç dört kat artırıyor. Konya’da abonman bileti ile Ankara’ya seyahat eden bir öğrencimiz, bir öğretmenimiz, bir üniversite hocamız, bir memurumuz, hatta tren garı çalışanımız 624 TL öderken, bu rakam bin 687.50 TL’ye yükseldi. Allah’tan korkun. Aynı şekilde Eskişehir hattı aynı parayı ödeyecek. İstanbul hattında fiyat ise daha da yükselebiliyor. Daha basit Polatlı- Ankara hattı da 220 TL’den 877 TL’ye çıkıyor. Bu insanlar nasıl gidip gelecek? Hükümet olarak siz çalışanlara, emeklilere, yüzde 8 enflasyon kadar zam yapacaksınız, asgari ücreti zorla yüzde 15’e kadar çıkarabileceksiniz. Ama YHT’ye, yüzde 300-400 zam yapacaksınız. Allah’tan da mı korkmuyorsunuz? Vicdanınız mı kurudu?  Böyle bir vicdansızlık olabilir mi? Hepimiz biliyoruz ki TCDD zarar ediyor. TCDD, geçen yıl 2 milyar 550 milyon TL zarar etti. Kardeşim, bu Demiryolları’nı nasıl zarar ettirdiniz? Kötü yönetimin bedelini bu halktan çıkaramazsınız. Hızlı trene binen herkesi nasıl cezalandırırsınız? Bu zamlar geri alınmalı. Memura, emekliye, asgari ücretle çalışana verilenler ortada. Allah'tan korkun. Bu yapılan zammı protesto ediyoruz. Bu meselenin peşini bırakmayacağız. Mecliste de bu milletin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu ülke iktidarın keyfe keder zam kararlarıyla yönetilemez. Avrupalı, bizden giden doğalgazı bizim yarı fiyatımıza tüketiyor. Siyasi iktidarın bütçesi iflas etmiştir. 2020 yılı bütçesi, borç ve faiz bütçesidir. Yatırımlar yok. Kötü yönetimin cezası halka kesilemez. Hep birlikte TCDD'nin yaptığı bu zammı protesto edelim. Hükümet, kafası estiği zaman her istediğine zam yapmamalı.”

‘ENDİŞEMİZ DEMİRYOLLARININ DA ÖZELLEŞTİRİLMESİ’

Fiyatlarda yapılan değişikliklerle ortaya çıkan tartışmalara Yokuş yeni bir boyut kazandırdı. Yapılan fiyat değişikliklerinin özelleştirmenin habercisi olabileceğini iddia eden Yokuş, “Hızlı Tren Konya’ya rahatlatmış güzel bir projeydi. Gelinen noktada fahiş zamların yapılması ve bu zamların bütün YHT hatlarında yapılmış olması bizlerde şüphe doğuruyor. Bu zamlar durum dururken neden çok yüksek oranlarda yapıldı? Anlaşılan o ki sadece TCDD’nin zararlarını kapatılması değil. Sanki daha öncede konuşulduğu gibi, Demiryolları’nı satmayı planlayan hükümetin bunun için ön hazırlık yapması gibi bir durum söz konusu.  Yarın satın alacak kişinin bu fiyatlarla kar marjının yüksek olacağı kanaati uyandırarak, demiryollarını da biran önce özelleştirip elden çıkarmayı düşünüyorlar. Anlaşılan o. Bu gerçekten oldukça üzücü. Oldukça sıkıntılı bir durum. Hepimiz biliyoruz ki Türkiye ekonomik anlamda sıkıntıya girmeyen sektör az. Hükümet bütçe açıklarını yeni özelleştirmeler ile kapatma derdinde olduğu gözüküyor.  Endişemiz demiryollarının da özelleştirilmesi.  Özelleştiren bütün kamu kurumlarında vatandaşların yükü daha da artmıştır. Ulaşım da özelleştiği zaman bugünleri arar hale geleceğiz. Daha yüksek maliyetlerle vatandaş sömürülmüş olacak” değerlendirmesinde bulundu.  

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim