Konya'nın en büyük kültür organizasyonlarına imza atan Selçuklu Belediyesi ‘Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde’  projesi kapsamında Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya’dan her gün düzenlediği turlar ile Osmanlı Devletimizin temellerinin atıldığı Diriliş’in Şehri Bilecik’e kültür turları gerçekleştiriyor.  Selçuklu  Belediyesi'nin 4 yıldır değişik tarihlerde düzenlediği, ‘Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde’  projesine katılanlar 40’ar kişilik grup halinde Yüksek Hızlı Trenle (YHT) Bilecik’e gidiyor. Profesyonel rehber eşliğinde Osmanlı Padişahları tarih şeridini görüp Şey Edebali Türbesinde dua edenler, Bilecik Müzesi, Yaşayan Kent Müzesi ve Pelitözü Göletini geziyor. Kafile, Söğüt ilçesinde Ertuğrul Gazi Türbesi, Kuyulu Mescit, Söğüt Ulu Cami ve Hamidiye İdadisini ziyaret ediyor. Günü birlik gerçekleşen turun ardından YHT ile Konya’ya dönülüyor. ‘Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde’  projesinin 23.turun konuğu Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer ve Konya’da faaliyet gösteren yerel medya çalışanları oldu.

‘ KÜLTÜR TURLARIMIZI BUNDAN SONRA DA DEVAM ETTİRECEĞİZ’

1 Temmuz’da başlayan 4. etap turları 31 Temmuz’da sona erecek. Gazetecilere Bilecik’te açıklamalarda bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, 4 yılda 5 bin kişinin turlara katılarak Bilecik ve Söğüt’te Osmanlı Devleti’nin kurulduğu tarihi mekânları inceleme fırsatı bulduğunu ifade ederek, “ ‘Selçuklu Torunları Ecdadının izninde’ bu sene dördüncü yılını tamamlıyor. Bugün turumuzun 23.günündeyiz. 2019 yıllarının turlarını 1 Temmuz’da başladı. Bugün de bu turumuzda basın mensuplarımız ile birlikte sabah saat 06: 55’de Konya’dan YHT ile hareket ettik ve Bilecik ziyaretlerimiz ile devam etti. Cihan devleti Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik ediyoruz.  Dördüncü yılımızdayız. İnşallah 31 Temmuz’da 5 bin hemşehrimizi Bilecik ve Söğüt’te kültür turlarında ağırlamış olacağız. Bundan sonra da bu turlarımız devam edecek. Bizler gençlerimize hemşehrilerimize ecdadımızı, geçmişimizi her zaman anlatmak istiyoruz. Bunları sadece kitabi üzerinde değil yerinde göstererek anlatmak istiyoruz ki, hafızalarımızda kalıcı olsun. Kültür turlarımızı bundan sonra da devam ettireceğiz” dedi. Turlar sonunda yapılan anketlerin oranın yüksek olduğuna dikkat çeken Pekyatırmacı, “ Hemşerilerimiz çok büyük bir teveccühü var. İlk günden itibaren bu anketlere katılan hemşerilerimize anket yapıyoruz ve yapılan anketler neticesinde görüyoruz ki çok doğru bir iş yapılıyor. Buraya gelen hemşerilerimiz ziyaretlerden ve buradaki ağırlamalardan memnun olduklarını görüyoruz.O yüzden inşallah  bu turlarımızı devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

TARİHE YOLCULUK HAYRAN BIRAKIYOR

Profesyonel rehber eşliğinde Osmanlı Padişahları tarih şeridini görüp Şey Edebali Türbesinde dua edenler, Bilecik Müzesi, Yaşayan Kent Müzesi ve Pelitözü Göletini geziyor. Kafile, Söğüt ilçesinde Ertuğrul Gazi Türbesi, Kuyulu Mescit, Söğüt Ulu Cami ve Hamidiye İdadisini ziyaret ediyor. Tarihi ve turistlik mekanları gören ziyaretçilere tarihe güzel bir yolculuğa çıkıyor ve ecdadı yakından tanıyor.

TARİH ŞERİDİ  TARİHE YOLCULUĞA ÇIKARIYOR

Bilecik Belediyesi tarafından inşa edilen  Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi ziyaretçilere tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. 36 Osmanlı Devleti padişahının, dedeleri Şeyh Edebali Hazretleri'nin huzurunda buluşacağı ve Osmanlı Padişahlarının hayatının görsel ve işitsel teknolojilerle anlatıldığı tarih şeridi ülkemizin ve dünyanın en uzun tarih şeridi konumunda.

MİNARESİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Edebalı Türbesine 50 m. uzaklıkta olan Orhan Gazi Camii  camiye bitişik olurken, burada ise asıl minaresi ana binadan 30 m. uzakta bir kayanın üzerine inşa edilmiş olmasıdır. II. Abdülhamid zamanında önemli bir onarım görmüştür. Orhan Gazi Camii Osmanlı Devri Türk mimari sanatının dini mimari alanında ilk kubbeli yapı denemesinin örneğidir. Kubbe üzeri restorasyon sırasında kurşunla kaplandığı için Kurşunlu Camii adıyla bilinir.

ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocası, Osmanlı Devleti'nin fikir babası olan Şeyh Edebali Türbesi Bilecik’i ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görüyor. Türbede Şeyh Edebali ile birlikte, şeyhin neslinden altı büyük ve dört küçük sanduka vardır. Sanduka odasının haricinde iki oda daha bulunmaktadır. Türbe ve dergâh, Sultan II. Abdülhamid döneminde ve son olarak da 2012 yılında tadilat gerçekleştirilmiş. Türbenin hemen yanında aynı tarihlerde inşa edildiği tahmin edilen, Osman Gazi’nin eşi Bala Hatun ve annesinin sandukalarının bulunduğu bir türbe daha bulunuyor.

BİLECİK MÜZESİ IŞIK TUTUYOR

Bilecik Valiliği’nin karşısında bulunan müze, 1794 yılında askeri amaçlı kullanılmak üzere inşa edilmiş. İki katlı binanın alt katı daha sonra hapishaneye dönüştürülmüş. 1921-1922 Yunan işgali sırasında tamamen yanarak enkaz haline gelen yapı, Kurtuluş Savaşı sonrasında temelleri üzerine yeniden inşa edilmiş; üst katı adliye, alt katı ise hapishane olarak kullanılmış Altı koğuş, dört oda, üç atölye, üç ambar, üç münferit hücre ve bir hamamdan oluşan yapının, biri hükümlülere, biri de sanıklara mahsus iki avlusu bulunmaktadır. 1995 yılına kadar hapishane olarak kullanılan bina, adliye ve hapishanenin başka bir yere taşınmasından sonra müze binası olarak kullanılmak üzere, 1996 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir.1997 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2006 yılında tamamlanmış ve bina, 20 Nisan 2007 tarihinde hizmete açılmıştır. Müzede kronolojik sergileme tekniği uygulanmış olup 3 adet teşhir salonunda, Roma Dönemi ağırlıklı olmak üzere; Paleolotik, Neolitik, Tunç, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine tarihlenen eserler sergilenmektedir. Bilecik Müzesi’nde toplam 1102 envanterlik arkeolojik eser, 731 adet sikke ve 317 etnografik eser bulunuyor.

ERTUĞRUL GAZİ VE ALPLER MÜZE GİRİŞİNDE KARŞILIYOR

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi Bilecik’in tarihine ışık tutuyor. Müzenin girişişinde misafirleri Ertuğrul Gazi ve Alpler karşılıyor. Müze  kültürel, tarihsel ve geleneksel örf ve ananelerini, yaşanmışlıkları ve yaşam tarzlarını yansıtan temel yapı taşlarını içerisinde barındırıyor. Kent Müzesi'nde; Balmumu heykelleri, üç boyutlu Bilecik animasyonları, interaktif uygulamalar, eğitim ve konferans alanları, sergi salonları ve yöresel tatları bulunduruyor.

NÖBET DEĞİŞİMİ DUYGUSAL ANLAR YAŞATIYOR

Bilecik'in Söğüt ilçesinde Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin türbesinde askerler tarafından Alp kıyafetiyle “saygı nöbeti” tutuluyor. Saat başı türbede nöbet tutan askerler değişim yapıyor. Nöbet değişimi sırasında türbeye ziyarete gelen vatandaşlar dikkatli bir şekilde değişimi takip ediyor, fotoğraf ve video çekimleri gerçekleştiriyor

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim