Soğutma sektöründe yarım asrı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Tamer Soğutma, tecrübeyi, bilgi ve birikimle birleştirerek önemli işlere imza atıyor. Babadan oğula geçerek üçüncü kuşakla emin ellerde yoluna devam eden Tamer Soğutma, sadece iç piyasada değil yurt dışında da aktif görev alarak, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Kuruluşundan bugüne kadar geçen süre içinde, teknolojik yeniliklerden faydalanarak dünya standartlarına uygun ürünler geliştiren Tamer Soğutma, yurt dışındaki ağını genişletmeyi amaçlıyor. 

KONSEPT İŞLER YAPIYORLAR

Çalışma alanları ve hedefleri noktasında bilgiler veren Tamer Soğutma Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Büyükipekci, soğutma sektöründe 1956’dan beri faaliyet gösterdiklerini söyledi. Dede mesleğini devam ettirdiklerinin bilgisini veren Büyükipekci, “Endüstriyel buzdolabı üretimi yapmaktayız. Pastane, market, fırın, kafe gibi yerlere anahtar teslim işler yapıyoruz. Biz konsept işler yapmaktayız. Özel üretimler yapıyoruz. Pastanelere gidiyoruz, birebir ölçülerini alıyoruz, incelemelerini yapıyoruz, mimarlarımız 3 boyutlu projelerini çıkarıyor ona göre üretim sürecine geçiyoruz. Daha sonra birebir teslim ediyoruz müşteriye. Marketlere de aynı hizmeti veriyoruz. Çünkü marketler standart olmak istemiyor, farklı dizaynlar istiyorlar. Biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Daha çok Pastane üzerine çalışıyoruz. Çünkü pastanelerde kafe konsept daha fazla oluyor. O yüzden pastanelere ağırlık verdik” dedi. 

10’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT 

Tamer Soğutma olarak yurt için piyasasında sıkışıp kalmamak adına dışarıya da açılma politikası yürüterek ihracata başlayan Tamer Soğutma, bugün 10’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Daha çok Ortadoğu ülkelerine ihracat yaptıklarını dile getiren Büyükipekci şunları aktardı, “Bizim Ürdün’de bayimiz ve mağazamız da var. Yapmış olduğumuz işlerde oranın mimarıyla gidiyoruz orada projesini çıkartıyor. Yerleşimlerini yapıyor 3 boyutlu haline getiriyor, müşteri tamam dediği zaman hemen üretime başlıyoruz. Üretim bittikten sonra teslim ediliyor, mal oraya indiği an ekibimiz gidiyor ve montajı yapıp geliyor. Meşakkatli bir ihracat oluyor çünkü bu süreç 1 ayı bulduğu oluyor.”

İHRACAT AĞINI GENİŞLETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Öncelikli hedeflerinin ihracat olduğuna vurgu yapan Büyükipekci, “İhracatı ne kadar artırabilirsek bizim için ve ülkemiz için o kadar iyi. Farklı ülkelerle iş yapmaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız iş hazır ürün olmadığı için, yurt dışındaki müşteriler yaptığımız işleri referans alarak bizi buluyorlar. Ürdün’ü merkez seçmemizin nedeni de o. Ortadoğu’da birçok ülkeye yakın bir ülke. Orada yaptığımız işler referans olmuş oluyor. Biz müşterilerle birebir kendimiz temas içine giriyoruz. Yurt dışına sürekli seyahatler düzenliyoruz. Bizim sektörün en büyük fuarı İBATEK İstanbul Fuarı. Aynı şekilde İBATEK Ankara Fuarı var. Bu fuarlara katılım sağlamıştık. İBATEK İstanbul Fuarı’na yine katılmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

İÇ PİYASADA DA VARLAR

Konya dışında hemen hemen tüm illerde iş yaptıklarının bilgini veren Büyükipekci, “Edirne’den tutun Iğdır’a kadar neredeyse tüm illeri kapsayan bir iş hacmimiz var.  Adana, Gaziantep gibi illerde pastane kültürü çok gelişmiş şekilde. Oralarda büyük bir ağırlığımız var. Son olarak Diyarbakır’da bir iş yaptık şimdi orada yaptığımız iş referans oldu ve farklı bir iş daha aldık” diye konuştu. 

ÜRETİME GEÇİŞ SÜRECİ 

Teknik altyapıları hakkında da bilgi veren Büyükipekci, şu bilgileri paylaştı: “Üretim alanımız 2 bin 500 metrekare. 50 kişiyi istihdam ediyoruz. Tüm ekipmanlarımız mevcut. Yapabildiğimiz her şeyi kendi bünyemizde topladık ve üretimini yapıyoruz. Biz daha önceleri fason yapıyorduk fakat o durum bazı sorunlara neden oldu. Üretim kendimizde olmadığı için bazı sözler tutulmadı. Bu da bizi üretime itti. Böylece kendi yapabildiğimizi kendimiz üretiyoruz yapamayacağımızı müşteriye söylüyoruz o kendisi yaptırıyor.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim