Toplumun kandırılmaması ve yanıltılmaması adına yumurtalara barkod sistemi getirildi. 16 Nisan 2018 tarihinden itibaren uygulamaya giren "yetiştirme metodu kodu" sistemi ile vatandaşlar yumurtanın kodunu bakarak, satın alabilecek. Bu kapsamda, “Organik yetiştiricilikte "0", açık dolaşımda yetişen için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için "3" kodları belirlendi. Tavukçuluk ile uğraşan üreticiler ise her yumurtanın organik olarak satıldığını ancak organik bir yumurtanın kesinlikle bulunmayacağını belirtti. Şenyum Tavukçuluk İşletme Sahibi Taner Şensözlü “Benim gibi toptancılardan lekeli yumurtayı gelip alıyorlar ve organik diye satıyorlar” dedi. 

“ORGANİK YUMURTA DİYE BİRŞEY YOK”

Kadiroğulları Tavukçuluk İşletme Sahiplerinden Selahattin Örs "yetiştirme metodu kodu" sisteminin yararlı olmayacağını düşündüklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:  “organik yetiştiricilikte "0", açık dolaşımda yetişen için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için "3" kodlu numaralarda yumurtalar olacak. Bizim sistemimiz ise kafes sistemi yani 3 numara oluyor. Yumurtaların üzerinde işletme numaralarının önlerinde bu kodlar yer alacak. Bugünden itibaren kodsuz olarak kimse yumurta satamayacak. Yani her yumurta organik adı altında satılıyor ama her yumurta maalesef organik değil. İsteyen istediği gibi yine yumurtayı satar. Çiftçi hiçbir şey atmasa ot ilacını atıyor veya gübre atıyor. Buğdaydan mısırdan önce ot çıkıyor. Hayvan geziyordur tamam ama yem vermeseniz oda yumurtlamaz.”

“ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ LAZIM”

Yumurta üreticilerinin durumunun sıkıntılı olduğunu belirten Örs, “Yumurtanın kolisi şuanda 7 TL’den satılıyor. Eğer ihracat olmasa ürünleri dışarıya göndermezsek bizim işimiz çok kötü. Bizim sektörümüzün sıkıntısını herkes biliyor ama maalesef müdahale eden yok. Dışarıya yumurta göndereceğiz de bizler üretici olarak ayakta kalacağız! Üretime bir denetim veya sınırlama getirilirse bunun önüne geçilir. Üreticinin ürününün değerlendirilmesi lazım. Eğer çözüm bulunmaz ise bizim gibi yumurta üreticilerinin çoğunun kaybolacağına inanıyorum” diye konuştu. 

“LEKELİ YUMURTAYI GELİP ALIYORLAR VE ORGANİK DİYE SATIYORLAR”

Hileli satışların önüne bu sistem ile de geçilemeyeceğini dile getiren Şenyum Tavukçuluk İşletme Sahibi Taner Şensözlü cümlelerini şu şekilde aktardı: “Hileli satışın önüne geçileceğini biz zannetmiyoruz. Organik yumurta diye zaten bir ürün yok piyasada. Organik demek ekmiş olduğu hammaddeyi ilaçsız ekmesi demektir. Şuanda herkes ekmiş olduğu hammaddeyi ilaçlıyor. Benim gibi toptancılardan lekeli yumurtayı gelip alıyorlar ve organik diye satıyorlar. Şuanda çoğu yerde numarasız yumurtalar var. Bunların önüne geçilmesi lazım. Şu an çiftçilerin hepsi yumurtaya organik diyor. Şimdiki satılan tohumların hepsinin de geni ile oynanmıştır. Yumurta fiyatları konusunda da zaten sıkıntılıyız. Doların yükselmesi bizim giriş hammaddelerimizin fiyatını artırdı. Eğer böyle giderse Türkiye’de ki tavukçuluğu bitirerek ülke dışından yumurta getirtip yüksek fiyatlara yedirtecekler. Yem fiyatlarında artış var yumurta fiyatlarında yok. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim