Mekanı Cennet Olan Şehitlerimizin Saygıdeğer Aileleri… 

“Ayyıldızlı bayrağımız için vatan müdafaası yolunda 

şehadet şerbetini içmiş aziz şehitlerimizi rahmet 

ve minnetle anıyoruz. Sizler bizim başımızın

 tacısınız. Allah tüm ailelerimize sabırlar

 ihsan eylesin…”

Konyalı Ulaştırma Er Samet Bütün, 19 Haziran 2012 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova İlçesi Yeşiltaş Karakolu’nda teröristlerle çıkan çatışmada 8 arkadaşıyla beraber şehit oldu. Yaralı komutanlarının da hastanede şehadete ermesiyle şehit sayısı 9’a çıktı. Vatan savunması için, bayrak için gözünü kırpmadan canlarını veren kahraman vatan evlatlarından biri Samet Bütün. 

*** 

Şehit babası Şevket Bütün: “Şehidimizin bize verdiği bir gurur var, bir onur var. Bu vatan için bu bedeller ödeniyor. Geçmişte ödendi, ödeniyor ve durum gösteriyor ki hala daha ödenecek. ‘Evet oğulsuz yaşanır ama vatansız yaşanmaz’. Yaşantı, hayat devam ediyor. Yaşıyoruz ama vatansız asla yaşayamayız” 

*** 

Konyalı Ulaştırma Er Samet Bütün, 19 Haziran 2012 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova İlçesi Yeşiltaş Karakolu’nda teröristlerle çıkan çatışmada 8 arkadaşıyla beraber şehit oldu. Yaralı komutanlarının da hastanede şehadete ermesiyle şehit sayısı 9’a çıktı. Vatan savunması için, bayrak için gözünü kırpmadan canlarını veren kahraman vatan evlatlarından biri Samet Bütün. 

16 Şubat 1989 yılında Konya’nın Meram İlçesi’nde Şevket-Fadime Bütün çiftinin son erkek evladı olarak dünyaya gelen şehidimizin çocukluğu, iki ağabeyi, annesi ve babasıyla sevgi dolu büyüyerek geçmiş. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamlayan Samet Bütün, ilkokulda sessiz bir öğrencilik, ortaokulda ise sosyal bir öğrencilik geçirmiş, spora olan sevdası ise lise yıllarında oluşmuş. Aktif olarak futbol oynayan, tuttuğu takımların iyi bir taraftarı olan Samet Bütün, lise öğreniminin ardından üniversite sınavlarına girmiş. İkinci girişinde Manisa Salihli Yüksekokulu Pazarlama ve Satış Bölümü’nü kazanmış. Okulunu bitirmesinin ardından memleketine dönen Samet Bütün, anne ve babasının da teşvikiyle askerlik için tecilini bozdurur ve vatani görevini yapmak üzere hazırdır. 

Acemi birliği Ankara’ya çıkan Samet Bütün, arkadaşına, “Gidişim sessiz sakin olacak, dönüşüm ise muhteşem olacak; tüm Türkiye duyacak” diye bahseder. 

Dağıtım iznine gelen şehidimizin, usta birliği Tekirdağ Tank Taburu çıkar. Birliğine teslim olan Samet Bütün, üç haftasını doldurduğu zaman taburda söylentiler dolaşır, ‘Doğu bölgesine görev için asker gönderileceği’ konuşulur. Binlerce asker içerisinden tek gönüllü Samet Bütün’dür. Hakkari’ye gidecektir. 

Önce Van daha sonra Hakkari’ye geçiş yapan Samet Bütün, yeni görev yeri olan Yüksekova İlçesi Yeşiltaş Karakolu’na vardığında kış ayıdır, hava hem çok soğuk hem de bulunduğu yer saldırıya çok açıktır. İki dağ arasında vadide küçük bir karakoldur ve geldiği günden itibaren sık sık taciz ateşi altında kalırlar, zor zamanlar geçirirler. 

Şehidimiz, Yüksekova’ya geleli yaklaşık dört ay olmuştur, iki üs bölgesi vardır ve bazen oraya gönüllü giderek, diğer arkadaşlarıyla birlikte göreve katılır. 

19 Haziran 2012 günü ise gece saat 03.00’te karakol baskına uğrar, teröristlerle karşılıklı çatışma sabaha kadar sürer. Çatışmada, Ulaştırma Er Samet Bütün’ün de aralarında bulunduğu 8 askerimiz şehit olur. 

“BİNLERCE ASKER ARASINDAN DOĞUYA GÖNÜLLÜ GİTMİŞ”

Şehit babası Şevket Bütün, oğlunun askerdeyken doğuya nasıl gönüllü gittiğini şu sözlerle anlatıyor:

“Binlerce askerin içerisinde belki kurayla tabi olabilecek bir göreve gönüllü olarak giden bir kişi oğlum. Tekirdağ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 7. Mekanize Piyade Tümeni’nden yalnız bunun sınıfında tek bir kişi olarak, gönüllü olarak öne çıkıp o bölgeye giden birisi. Beraber çatışmaya gidip gazi olan arkadaşları, bunun gönüllü gideceğini duyup, ‘Ya sen niye böyle gönüllü gidiyorsun. Belki de kura sana çıkmayacak’ demelerine, ‘Oradakiler de ana kuzusu’ deyip, gönüllü olarak doğuya gidip, bu şehadet şerbetine erişen binlerce şehidimizden birisi.
Tecilli iken, tecilini bozdurup askere gitti. Bize ‘Baba, ‘Tekirdağ’dan doğuya kaydırma birlik olarak buradan doğuya gidilirmiş’ dedi, ben de ‘Oğlum senin sınıfın farklı bir sınıf. Piyade değilsin, komando değilsin, tamam gidilebilir ama…’ dedim. Tabi bu arada , ‘Birilerini bulalım, oğlumu doğuya göndertmeyelim’ diye düşünüyoruz biz. Bu düşüncemiz oğlumun kulağına gidiyor ve aynen diyor ki; ‘Babam hiç uğraşmasın, oradakiler de ana kuzusu. Ve gidip mücadelemi yapacağım’ diyor.”  

ŞEHİDİMİZİN YAZDIĞI EN SON CÜMLE: ‘HAVALAR ISINIYOR, ÖLÜM YAKLAŞIYOR’

Oğluyla şehit olmadan önce en son görüşmelerini ise baba Şevket Bütün, şöyle anlatıyor:
“Her şehidin kendine göre bir hikayesi var. Samet’imin de kendine göre bir hikayesi var. Askerliğini yaptığı dönemde bize söylemedi ancak arkadaşlarına zaman zaman ‘buranın koşulları elverişsiz, hiç iyi değil. Döneceğimi de zannetmiyorum’ demesiyle şehitlik mertebesi sanki içine doğmuş gibi belirtilen söylemleri var. En son görüşmemizde, haftalık temizliklerini yapmışlar, tıraşlarını olmuşlar ve üs bölgelerine dönmüşler. En son görüştüğümüz oydu yani. Gece saat 03.00 sularında başlayan ve sabaha kadar süren bir çatışma da o an 8 asker şehit olmuş, bir üsteğmen olan komutanları da yaralı kaldırıldığı hastanede 10 gün sonra şehit oluyor. O çatışmada 9 şehitten biri de benim oğlum. Hemen hemen her asker bir günlük tutar ya, benim oğlumun da günlüğüne en son yazdığı cümle: ‘Havalar ısınıyor, ölüm yaklaşıyor.’ Cenab-ı Allah tarafından öbür şehitlerimize olduğu gibi, bu şehidimize de bir şey vermiş içlerine. Şehitlik gibi şerefli bir ölüm herkese nasip olmaz. Şükür yani biz gururluyuz.”

“BU VATAN İÇİN BU BEDELLER ÖDENİYOR”

Oğlunun şehadete ermesinin gururunu yaşadıklarını dile getiren baba Şevket Bütün, şunları kaydetti:

“Arkadaşlarım oğlumun şehit olduğunu duymuş ama bana söylememişler. Ben televizyondan öğrendim. 10 dakika sonrada Garnizon Komutanlığı'ndan komutanlar gelip, haber verdi. Herkes üzerine düşen görevi yaptı. Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ziyaret edip, başsağlığı diledi, acımızı paylaştı. Biz oğlumuzun şehit olmasından şikayetçi değiliz. Şehidimizin bize verdiği bir gurur var, bir onur var. Bu vatan için bu bedeller ödeniyor. Geçmişte ödendi, ödeniyor ve durum gösteriyor ki hala daha ödenecek. Oğlum, çatışmaya girmiş, şehit olmuş. 30 bin şehitten biri. Şehitlik bize bir gurur vesilesidir. Şehit nurlanmış asker, bizlerde onurlanmış şehit ailesiyiz. Onurluyuz, gururluyuz, başımız dik. Biz üzüntülü değiliz, gururluyuz. ‘Evet oğulsuz yaşanır ama vatansız yaşanmaz’. Yaşantı, hayat devam ediyor. Yaşıyoruz ama vatansız asla yaşayamayız. Vatan sağolsun, bayrak sağolsun.” 

“HİÇBİR ÜLKENİN ‘DÜĞÜNE GİDER GİBİ ÖLÜME GİDEN’ ASKERİ YOK”

“1071’den günümüze kadar hala mücadelemizi veriyoruz. Tabi bu mücadeleyi verirken, gazilerimiz oluyor, şehitlerimiz oluyor. Bunu da biliyoruz” diyen şehit babası Şevket Bütün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En son ‘Düğüne gidiyoruz’ diyor asker, düşünebiliyor musunuz? Hiçbir ülkede ölüme giden asker yok. Hiçbir ülkenin ölüme giden askeri yoktur. Bizim askerimiz, ‘Düğüne gidiyoruz. Ve bizi beklemesinler’ diyor. Bunu bizim askerimiz söylüyor. Bunlar bir eğitilmiş, ‘yani bunu söyleyin’ diye tembih edilmiş bir durum değil. İçinden öyle geliyor. Elhamdülillah diriliş var.”

“OĞLUMUN ARKADAŞLARININ HEPSİ ÇOK VEFALILAR”

Zaman zaman şehit oğlunun, gazi arkadaşlarının kendilerini ziyaret ettiğini, yalnız bırakmadığını aktaran şehit babası Şevket Bütün, “Gazi arkadaşları, oğlumun şehadetinin yıldönümünde geliyorlar, telefonla arıyorlar, sürekli irtibat halindeyiz. ‘Bizlere nasip olmadı şehitlik, Samet’e nasip oldu. Allah’ın sevgili kuluymuş’ diyorlar.  Biz onları, onlar bizi teselli ediyor. Arkadaşları çok vefalılar, sağolsunlar. Hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmadılar, bırakmıyorlar da. 7 yıl geçti, 8’inci yıla gireceğiz, hala dünkü gibi gerek okul gerek sivil gerek asker gerek gazi arkadaşlarından Allah razı olsun, onlara çok teşekkür ediyoruz, şehidimizi ve bizi unutmadıkları için” diye dua ediyor. 

Oğlu Samet’in çocukluğundan beri hayali amatör sporla uğraşmak olduğuna işaret eden baba Şevket Bütün, “İzmir’de bir grupla tanıştı. Göztepe hayranlığı vardı, onun maçlarına giderdi. Göztepe her Konya’ya geldiği zaman o taraftar grubu şehitliğe gelip oğlumun mezarını ziyaret eder, bizzat evimize grup halinde gelirler. Bir defasında yaklaşık 120 kişilik Göztepe taraftar grubu, eskortlar eşliğinde evimizin önüne kadar geldi. Sağolsunlar. Emniyet güçlerimiz de yardımcı oldu. Onlar da hala yalnız bırakmıyorlar. Hatta İzmir’de bir okula açılacak kütüphaneye oğlumun ismini vermek için izin istediler. Kütüphaneye şehit oğlumun isminin verilmesi gündemde. İnşallah kısa zamanda gerçekleştir. Bunlar bir vefa örneğidir. Bu vesileyle anıyorlar, vefa gösteriyorlar, bizi ziyadesiyle memnun ediyorlar” şeklinde konuştu. 

Göztepe taraftarları, takımlarının Konya’da oynanan Konyaspor maçının 42.dakikasında şehit Samet Bütün’ün ismini tribünlerden yükselerek, anmıştı. Göztepe taraftarları, şehit Samet Bütün için, “Cennette Bir Fazla Tribünde Bir Eksiğiz” yazılı pankartla da şehit kardeşlerini unutmamışlardı. 

“ŞEHİTLERİMİZİ ANIYORLAR VE UNUTMUYORLAR”

Bugün, şehidimizin ismi, adının verildiği Ahırlı İlçesi’ndeki Şehit Samet Bütün Ortaokulu’nda ve Selçuklu İlçesi’ndeki 73 Nolu Şehit Er Samet Bütün Aile Sağlığı Merkezi’nde yaşatılıyor. 

Şehit babası Şevket Bütün, “Sağlosun, şehidimizin ismini yaşattıkları için Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, Ahırlı Kaymakamlığımıza, Ahırlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Bu bir vefa örneğidir. Şehitleri anmak ve unutmamaktır. Böyle duyarlı olmakta şehit ailelerinin yüreklerine bir nebze de olsa su serpmektedir, serinletmektedir” dedi. 

Tüm şehitleri rahmet anan baba Şevket Bütün, “Allah onlardan razı olsun. İnşallah onlar (şehitler) bizlere haklarını helal ederler. Rahat gezebiliyorsak, rahat uyuyabiliyorsak, bayrağımızı indirmeden dalgalandırabiliyorsak, ezanımızı dindirmeden dinleyebiliyorsak, onların sayesinde. Bunun bilincinde olmamız gerekir” ifadelerini kullandı. 

Son zamanlarda şehit haberleri aldıklarını ancak bunların ulusal basında yeterinde yer bulmadığını ya da alt yazıyla kısa bir şekilde gündeme gelmesinin kendilerini üzdüğünü paylaşan şehit babası Şevket Bütün, bunun birinci haber olarak verilmesi ve gündemde yer almasını istedi. Baba Şevket Bütün, toplum olarak şehitlere karşı daha duyarlı, daha hassas olunması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Şehit Annesi Fadime Bütün, oğlunun son yolculuğuna uğurlanışı esnasında, “Ben de Taşıyacağım Kuzumu” diyerek oğlunun tabutunun taşınmasına yardım etmişti. 

*** 

Yenigün Gazetesi olarak bu cennet vatanımız için şehadet şerbetini içmiş, aziz şehidimiz Samet Bütün’ü rahmet ve minnetle andık, babası Şevket Bütün ve annesi Fadime Bütün’e plaket takdiminde bulunduk. 

Milletin huzur ve güvenliğini sağlamak, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü koruma uğruna her türlü fedakarlığı gösteren şehidimiz Ulaştırma Er Samet Bütün’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz, mekanı cennet, ruhu şad olsun, Allah ailesine sabırlar ihsan eylesin. 

*** 

“Ey Türk Milleti; 

Batısından doğusuna cennet ülkemin her köşesini çok sevdim. Sizin için, bizim için, yarınlarımız ve birliğimiz için, bir gece vakti dokuz yiğit toprağa düştük. Vatanımız sevdasına, bayrağımızın hürriyetine feda olsun canlarımız. Biz şehit düşünce değil unutulunca yok oluruz. Sizlerden tek isteğimiz beni ve tüm şehit arkadaşlarımızı unutmayın, unutturmayın. 

Vatan sağolsun”

*** 

Foto altı: BU ATIŞ SENİN İÇİN SAMET…11 Mart 2018 tarihinde Afrin Harekatı’nda görev alan Mehmetçikler, terör saldırısında şehit olan Ulaştırma Er Samet Bütün'ün ailesine gönderdikleri bu fotoğraf ile Şehit Samet Bütün’ü unutmadıklarını bir kez daha göstermiş, hafızalarda yer edinen o duygu yüklü mesajı vermişlerdi. 

*** 

Editör: TE Bilişim