İlk ders zili 18 Eylül’de çalacak ve milyonlarca öğrenci ders başı yapacak. Veliler öğrencilerin okul eksiklerini gidermek için alışverişe başlarken, evdeki hesabı çarşıya uydurmaya çalışıyorlar. İşte tüm bu hesaplar yapılırken uzmanlar, kayıt dışı kırtasiye ürünlerin fitalat denilen zararlı madde bulaştırdığına ve hastalığa neden olan bu ürünlerin veliler tarafından alınmamasına dair uyarı geldi. 

 “TSE VE CE BELGESİ GÖZETİLMELİ”

Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, yeni eğitim yılının öğrenciler için hayırlı olmasını dileyerek, okul ihtiyaçlarının kırtasiyecilerden temin edilmesi gerektiğini işaret etti. Başkan Kuşpınar, kayıt dışı ürünlerin sakıncalarını dile getirerek, “Okul zamanı yaklaştı. Maalesef okulların açılma zamanına yakın bugünlerde kırtasiyecilik işini bilmeyen binlerce insan kayıt dışı bu mesleği yapıyorlar. Hindistan vb ülkelerden ucuza getirilen kırtasiye ürünleri, ucuz olarak piyasaya servis ediliyor. Özellikle milyoncu, halk pazarı gibi yerlerde  bu tarz yan sanayi ürünler satılıyor. Buradan velilere çağrım ülkemize TSE ve CE belgesi ile girmeyen hiçbir ürünü almamaları yönünde olacak. Bu tarz kaçak girişimli ürünler hem çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor hem de ülkemiz adına vergi kaçırılmasına neden oluyor. Fitalat denilen zehirli ürünler, ucuz kırtasiye ürünleriyle bulaştığını bilmeliyiz. Diğer yandan kırtasiyeci esnafının ekmeğine taş konulmak isteniyor. Biz bu konuda mücadelemizi veriyoruz ve denetimlerin sıklaşması için çalışıyoruz. Gerekli mercilere başvurularda bulunacağız” diye konuştu.

“1 AY DEĞİL 12 AY HİZMET”

İhtiyaçtan fazla ürün alınmaması gerektiğini söyleyen Başkan Kuşpınar, sözlerine şöyle devam etti, “Yeni eğitim ve öğretim yılında tüm kırtasiyeci meslektaşlarımızdan velilerimize ve öğrencilerimize sahip çıkmalarını, yardımcı olmalarını, sakıncalı ürünler satmadan, kar limitlerini uygun tutmalarını diliyorum. 1 ay değil 12 ay eğitime hizmet veriyoruz. Ayrıca kırtasiye ürünü alırken ambalajlı birden fazla bir araya getirtilmiş, paketlenmiş ürünlere yüzde 15 daha pahalı fiyat ödeme yaptıklarını unutmamalıyız. Öğrencinin ihtiyacı 1 kalem iken ambalajlı şekilde 10 kalem halinde satılıyor. İhtiyaç fazlası alınan ürünler ilerde kuruyup çöpe atılmak zorunda kalınıyor. Milli servet kolayca harcanmamalı. Velilerimiz ve öğrencilerimiz en sağlıklı ve en hesaplı alışverişleri kırtasiyecilerden alabilirler” 

BESLENME ÇANTASI, MATARA VE OYUN HAMURUNDA DİKKAT

Nihle Kitap- Kırtasiye İşletmecisi Ergin Yılmaz, okul ihtiyaçlarının okullara ve sınıflar göre değişebileceğini belirterek, “Velilerin okul alışverişleri telaşı bu hafta itibariyle hızlandı. Dün işletmemize okul çantaları, beslenme çantası, matara gibi anasınıfı ve birinci sınıf okul ihtiyaçları tedarik etmek için velilerimiz gelmeye başladı. Okulların hazırlamış oldukları ihtiyaç listesine göre aileler buraya geliyorlar. Listelere baktığımızda özel okul ve devlet okullarının ihtiyaç listesinin biraz daha farklı olduğunu belirtmeliyim. Özellikle bazı okullarımız daha kaliteli ürünler alınmasını istiyorlar. Örneğin oyun hamuru, boya kalemi ve yapıştırıcılarda daha pahalı ürünler tercih ediliyor. Ancak biz işletmemizde her bütçeye göre kırtasiye ürünü bulunduruyoruz. Asıl olan ise sağlıklı okul ürünleri satmak. Biz kurum olarak buna dikkat ediyoruz. Beslenme çantası, matara, oyun hamuru gibi gruplar yan sanayi ve ucuza kaçılmadan alınması gerektiğinin altını çiziyorum. Kaliteli ürün demek öğrencinin daha başarılı olması anlamına da geliyor. Çantalarda ise son zamanlarda çek çekli çantalar tercih ediliyor. Çünkü küçük bir öğrenci için ağır bir çanta taşımak gerçekten zor. Hatta bu nedenle daha hafif defterler de üretilmeye başlandı. Okula yeni başlayan çocuklar için çek çekli, lise gruplarında ise daha fazla bölme olan çantalar isteniyor. Her sınıfın ihtiyaç hiyerarşisi farklı” dedi.

“10 TL İÇİN KALİTESİZ ÜRÜN ALMAYIN”

Okul ürünlerinin fiyatları hakkında bilgi veren Ergin Yılmaz, merdiven altı diye tabir edilen ucuz kırtasiye ürünlerden kaçınılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi, “Kaliteli ve ucuz okul ürünleri arasında çok büyük fiyat farkının olmadığını söylemeliyim. Bizde bir okul çantası 55 TL’ye satın alınabiliyor. Ancak çarşıdaki bir yerde 45 TL. 10 TL fark ödememek için daha kalitesiz ürün alınmamalı. Bizdeki bir çanta 3-4 sene kullanılabilir. Peki diğer çantalarda bu garanti var mı? Bugün bir hesap yaptığımızda bir okul listesi 150 TL’den 400 TL’ye kadar çıkabilir. Bu tamamen ürünün kalitesi ve bütçe ile bir durum.  Fakat buradan şu uyarıyı yapmak istiyorum. Merdiven altı işletmelerde hazırlanan kırtasiye ürünlerinde fitalat denilen zehirli ürünler bulunuyor. Geçtiğimiz senelerde bu ürünler satılıyordu. Bu yılda satılmaya başlandığını duyuyoruz. Bu konuda velilerimiz bilinçli olup, güvenilir marka kullanmalarını öneriyorum. İsmi bilinmeyen bir marka ile tanındık marka arasında fiyat farkı uçurumu yokken özellikle silgi ve plastik ürünlerde çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmamalıyız” diye konuştu.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim