Yükseköğrenim Kurumu Sınavı (YKS) 2019 yılı sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencileri ve ailelerini yeni bir heyecan sardı. Uzun bir süredir üniversite hayali kuran öğrencilerde tercih heyecanı başladı. ÖSYM’nin yayınladığı tercih kılavuzuna göre öğrenciler 23-29 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yapacak. 2,5 Milyon adayın katıldığı sınav sonrasında uzmanlar, öğrencilere tercih tarihlerini kaçırmamalarını ve tercih sırasında rehber öğretmen yardımı almayı öneriyor. Öğrencilere bunlara ek olarak 24 tercih hakkını olduğunu hatırlatan uzmanlar tercih hakkının tamamını veya bir kısmını düşündükleri bölüme, üniversiteye kullanabileceğini hatırlattı. Ayrıca nokta atışı tercih yapmak isteyen öğrencilerin, puanı baz alarak değil başarı sırası baz alınarak tercih yapması ve tercih sıralaması oluşturulması gerektiğini ifade ediyorlar.   

‘TERCİH DÖNEMİNDE UZMANDAN DESTEK ALMAK YARARLI OLACAKTIR’

23 Temmuz’dan itibaren tercih yapmaya başlayacak olan öğrencilere Özel Anıt Özel Öğretim Kursu Rehber Öğretmeni Özcan Aladağ önerilerde bulundu. Aladağ, “ Üniversite tercihleri  23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bu tercih döneminde öğrencilerin mutlaka bir tercih uzmanından yararlanmasında fayda var. Çünkü hem üniversiteler çok çeşitli, hem bölümler çok çeşitli. Bu çeşitlik içerisinde öğrencilerin hata yapmaması için mutlaka bir tercih uzmanından faydalanmasını istiyoruz. Öğrencilerimiz tercihlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından gerçekleştirecekler. Bunun için öğrencilerimizin özel şifreleri var. Öğrencilerimiz yapmış oldukları tercihleri tercih bitimine kadar isterlerse değiştirebilecekler. Yapılan tercihleri öğrencilerimizin bir yere onaylatmasına gerek yoktur. Öğlencilerimizin tercih döneminde 24 tane tercih hakları var. Öğrenciler bu tercih hakkının tamamını kullanabilir ama istiyor ise tek tercih de yapabilir. Ya da bu tercihlerin bir bölümünü dört yıllık lisans programlarını, yada bir bölümünü ön lisans şeklinde yapabilir” dedi. 

ÜNİVERSİTE KODLARINA DİKKAT 

Tercih yapacak öğrencilerin tercih yaparken kodlarına dikkat etmesinde fayda olduğuna dikkat çeken Aladağ, “ Üniversitelerin taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebiliyor ve buda öğrencilerimizi yanıltabiliyor. Bu nedenle öğrencilerimiz tercih yaparken puanlara değil, mutlaka başarı sıralarını dikkate almalarını gerekiyor.  Öğrencilerimiz tercih yaparken şuna da dikkat etmeli; bu yıl tercih yapıp herhangi bir yere yerleşen öğrencinin önümüzdeki yıl okul puanı yarıya düşecektir. Bu nedenle tercihlerin hepsini yazarken titizlikle davranmaları gerekiyor. Birinci tercihi ne kadar çok istiyor ve istekle yazıyor ise, son tercihini aynı istekle yazmak zorunda. Bir tercihin sıralamadaki yeri çok önemli değildir. Bir okulu birinci sıraya yazmak ile 24. sıraya yazmak arasında kazanma açısından farklılık söz konusu değildir. O yüzden öğrenciler en çok istedikleri bölümleri, kazanmayı arzu ettikleri bölümleri üst sıralara yazmalarında fayda vardır. Öğrencilerimiz tercih yaparken yine üniversitelerin kodlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Devlet üniversitelerin kodları bir ile başlıyor. 2,3,4 ile başlayanlar genellikle vakıf üniversiteleri, özel üniversiteler ve Kıbrıs’ta ve yurtdışında bulunan üniversiteler. Bunların bir eğitim ücretleri söz konusu var. Bu nedenle her öğrenci tercih yaparken, program kodu bir ile başlamıyorsa, mutlaka kodları iyi incelemelerinde fayda var.  Tercih döneminde Tıp Fakülteleri için 50 bin başarı sıralaması getirildi. Hukuk Fakülteleri için 190 bin. Mimarlık için 250 bin. Öğretmenlik için 300 bin ve Mühendislikler için 300 bin sıralaması getirildi. Bu sıralamaların altında yer alan öğrenciler bu bölümleri yazmayacaklar. Üniversiteyi kazanan öğrenciler kayıt işlemlerini 19 Ağustos-23 Ağustos tarihlerinde yaptıracaklar. Elektronik kayıtları ise 19-21 Ağustos tarihlerinde yapılacak” ifadelerini kullandı.

ALADAĞ’DAN ANNE VE BABALARA UYARI

Tercih dönemi süresinde anne ve babalara uyarılarda bulunan Özel Anıt Özel Öğretim Kursu Rehber Öğretmeni Özcan Aladağ,  “ Öğrencilerimiz bu yıl mutlaka kazanmak zorunda değiller. Çünkü bir mesleği Türkiye’de ortalama 40 yıl yaşıyor öğrenciler. 40 yıl yapacakları mesleği seçerken oldu bittiye getirmelerini istemiyoruz. Mutlaka işi yapan kişilerden meslek ile ilgili bilgileri öğrenebilirler. Yine internet ortamında bu mesleğin geleceğini, çalışma özelliklerini, çalışma koşullarını, gelir düzeylerini öğrenebilirler. Bizler her zaman ifade ediyoruz. Yanlış tercih bir yıl kaybettiril, Yanlış üniversite dört yıl kaybettirir, yanlış meslek ise 40 yıl kaybettirir. Şuanda baktığımız zaman üniversitelerin birçok bölümünün boş kaldığının, kontenjanların dolmadığını görüyoruz. Buda Türkiye’nin sosyal ekonomik yapısı ile ilgili. Öğrenciler mezuniyet sonrası iş bulmayacakları, iş imkanı olmayan bölümleri yazmak istemiyorlar. Bunda da son derece haklılar. Aileler de tercih döneminde doğal olarak çocukları için her şeyin en güzelini istiyorlar. Ama bunları isterlerken kendi istekleri ile karıştırmamaları gerekiyor. Örneğin annenin oğlunu doktor görme isteği var ama , çocuğun beyaz önlüğe karşı bir alerjisi var. Burada çatışmaların olmaması gerekiyor.  Sınavı iyi geçen öğrenciler yanında , sınavı kötü geçen öğrenciler yada istediğini elde edemeyen öğrenciler de oldu. Bu ailelerde bir çatışmaya sebep olmamalı. Bu sınav hayatının ne ilk sınavı, nede son sınavı. Sadece hayattaki dönemeçlerden biri olarak görülmeli. Bu nedenle aileler öğrencilerin fikirlerine, kişisel özelliklerine saygı göstermeli. Kendi duyguları ile çocuklarının özeliklerini birbirine karıştırmamalı” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim