Konya’da hizmet veren noterler, Adalet Bakanlığınca hayata geçirilecek olan ‘nöbetçi noter’ uygulaması için tüm hazırlıklarını tamamladı. Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin nöbetçi noterlik uygulamasına ilişkin çalışmalar tamamlandı. Bu kapsamda, ülke genelinde cumartesi ve pazar günleri 09.00-17.00 saatlerinde hizmet verecek noterler belirlendi. İlki 6 Nisan Cumartesi (bugün) gerçekleştirilecek nöbetçi noterlik uygulaması kapsamında hafta sonları 2'si Anadolu, 2'si Avrupa yakasında olmak üzere İstanbul'da 4, Ankara ve İzmir'de 2'şer, diğer illerde de birer noter nöbet tutacak. Bu noterliklerde bütün işlemlerin yapılması sağlanacak. Türkiye Noterler Birliği, internet üzerinden nöbet tutacak noterlikleri ilan edecek. Uygulama kapsamında 6 Nisan Cumartesi (bugün) Konya’da 1. Nolu Noter nöbetçi olurken, 2 Nolu Noter ise 7 Nisan Pazar Günü nöbetçi olacak. Konya Noter Odası’na bağlı Karaman’da da bugün 1 nolu noter nöbetçi olacakken, Pazar günü ise 2 nolu noter nöbetçi olacak. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Ankara 40. noterde cumartesi günü işlem yapacak. 

‘NÖBETÇİ NOTERLİK UYGULAMASI İÇİN HAZIR DURUMDAYIZ’

Vatandaşların alım, satım ve vekalet gibi işlemlerini hafta sonları da rahatlıkla gerçekleştirebileceği ‘nöbetçi noter’ uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya 11. Noteri ve Konya Noter Odası Başkanı Ali Altıner, Konya ve Karaman’da bulunan noterlerin tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. Bugün itibariyle başlayan nöbetçi noter uygulamasıyla ilgili detayları paylaşan Konya Noter Odası Başkanı Ali Altıner, “Adalet Bakanlığımız 6 Nisan tarihi itibariyle nöbetçi noterlik uygulamasının yürürlüğe gireceğini belirtti. Bu konuda biz oda olarak bakanlığımızdan gelecek direktif doğrultusunda gerekli kura çekimlerini yaptık. Şu an ‘nöbetçi noterlik’ uygulaması için hazır durumdayız” ifadelerini kullandı. 

HER TÜRLÜ NOTER İŞLEMİNİ YAPABİLECEK

Nöbetçi noter uygulamasının hafta sonu 08.30-17.30 saatleri arasında hizmet vereceğine dikkat çeken Altıner bu noterlerde her türlü işlemin yapılabileceğini söyledi. Dini ve resmi bayramlarda ise noterlerin kapalı olacağını aktaran Altıner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nöbetçi noterler, her türlü noter işlemini yapabilecektir. Dini ve resmi bayramlarda ise noterler kapalı olacaktır. Bunun dışında hafta için tüm noterlerimiz mesai saatleri içinde hizmet vermeye devam edecektir. Nöbet uygulaması şu an sadece il merkezlerinde uygulanacaktır. İlçelerde nöbet olayı olmayacaktır. İl merkezlerinde de Ankara ve İstanbul gibi illerde birden fazla nöbetçi noter olacaktır. Konya için sadece bir noter nöbetçi olacaktır. Bu noterlik resmi ve dini bayramlar dışında haftanın 7 günü mesai saatleri içerisinde hizmet verecektir. Türkiye Noterler Birliği, nöbet tutacak noterlikleri internet üzerinden ilan edecek.” Nöbetçi noterlik uygulamasının ticari canlılığı sağlayacağına dikkat çeken Altıner, “13 Mart 2019 günü Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül’ün, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen "Nöbetçi Noterlik ve Konsolosluklarımızda Yapılan Noterlik İşlemlerinden Ülkemizde Örnek Alınması Tanıtım Toplantısı”nda Adalet Bakanımız ve Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin açıklamalarda bulunmuşlardı. Yapılan açıklamalarda nöbetçi noterlik uygulamasının ticari hayata hareketlilik getireceğini ve asıl amacın vatandaşların işlerini kolaylaştırmak olduğunu, Türkiye’de işçi ve memur 25 milyon çalışanın bulunduğunu, bu kişilerin işinden ve mesaisinden olmasını önüne geçmek amacı ve hafta sonu demeden ekonomimizin çarkının dönmesi için, ticaretin aksamaması amacı olduklarına dikkat çekmişlerdi. Bu kapsamda Nöbetçi noterlik uygulaması ile noterler Cumartesi ve Pazar günü de hizmet verecek. Konya Noter Odasına bağlı Konya ve Karamanda noterlerimizde hazırlıklarımızı yaptık. Nöbetçi noter uygulaması kapsamında sadece İl Merkezlerinde nöbetçi noterler olacak. İlçelerde şuanda nöbetçi noterlik olmayacak. Konya Noterler Odası bağlı Konya ve Karaman’da ilçeler dahil 55 noterimiz bulunmakta. Uygulama vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim