Geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından rektörlük görev süreleri dolan 18 üniversite için yeni rektörlük atamasına ilişkin adaylık başvuru süreci başlatılmıştı. 18 üniversite arasında Konya'dan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) de yer alıyor. Rektörlük için aday olacak isimlerin 31 Ekim Çarşamba günü mesai bitimine kadar başvurularını yapması gerekiyor. Başvuruların sona ermesine saatler kala Rektörlük için aday olacak isimler de  ortaya çıkmaya başladı. Prof. Dr. Mustafa Yıldırım'ın adaylık başvurusu yaptığı öğrenilirken, Prof. Dr. Cem Zorlu, Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Prof. Dr. Mustafa Sami Baybal'ın da aday olabileceği belirtildi. Mevcut Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in ise aday olup olmayacağı netlik kazanmadı. 

ADAYLIK BAŞVURUSUNUN ARDINDAN REKTÖR ATANACAK

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13. maddesinin (a) fıkrası ve 3 sayılı "Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" hükümleri ve "Rektör Adayı Olmak İsteyenlerin Başvurusuna İlişkin Usul ve Esaslar" uyarınca NEÜ Rektörlüğü adaylık süreci geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Yönetmeliğe uyan isimlerin Rektörlük için başvurularını yapmasının ardından, başvuru yapan isimler arasından yapılacak değerlendirmeyle Rektör Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak. 

KONUŞULAN İSİMLER VAR

Adaylık sürecine saatler kala rektörlüğe aday olacak isimler de ortaya çıkmaya başladı. NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım'ın adaylık başvurusunu yaptığı öğrenildi. Ayrıca aday olabileceği iddia edilen isimler arasında İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Zorlu, Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sami Baybal'ın da olduğu gelen bilgiler arasında. 

REKTÖR ŞEKER YENİDEN ADAY OLACAK MI?

Üniversitenin kurucu rektörü durumunda olan mevcut Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in ise yeniden rektörlüğe aday olup olmayacağı ise netlik kazanmadı. Adaylık süreciyle ilgili Yenigün Gazetesi'ne konuşan Rektör Şeker, "Sorulan sorandan daha bilgili değildir diye bir söz var. Sorulan da sorandan çok fazla bilgili değil. Ne olup bitecek hep birlikte göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

REKTÖR PROF. DR. MUZAFFER ŞEKER KİMDİR?

1961 yılında İzmir’de doğdu. 1986’da Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun oldu. 1995 yılında İngiltere’de Leicester Üniversitesi Tıp fakültesinde insan anatomisi üzerine doktora derecesi aldı. 2000 yılında doçent, 2006 yılında da Profesör oldu. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı olarak da görev yapan Şeker, 2008- 2010 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyetinde de görev aldı. 2002 yılından beri Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği ile Temel Tıp Bilimleri Platformu’nda ve ÜHBD yönetiminde görev yapan Şeker, aynı zamanda Kamu Yönetimi Lisans mezunu olup, TÜBA Konseyi, Sağlık Turizmi Üst Kurulu ve Tübitak Bilim Kurulu ile Innopark Yönetim Kurulu üyesidir. Halen Konya Necmettin Erbakan Üniversitesinin Kurucu Rektörü olan Şeker, evli ve üç çocuk babasıdır

PROF. DR: CELALETTİN VATANSEV KİMDİR?

17.01.1965 yılında Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı ilde bitirdikten sonra 1983 yılında girdiği Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinden 1989 yılında mezun oldu. Mezuniyet sonrası mecburi hizmetini Afyon-Emirdağ ilçesi Bağlıca sağlık ocağında yaptıktan sonra TUS sınavını kazanarak genel cerrahi ihtisasına mezun olduğu fakültede 1990 yılında başladı. Genel cerrahi ihtisasını 1995 yılında bitirdi. Konya-Kulu Devlet Hastanesinde uzman ve kısa bir dönem başhekim olarak çalıştı. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalına 1996 yılında öğretim üyesi olarak atanarak akademik hayata başladı.

Öğrenci ve asistana tıp eğitimi, sağlık hizmeti yanında bilimsel çalışmalar yaparak 2004 yılında doçentlik unvanı kazandı. 2006-2007 yılları arasında ABD-Ohio-Cleveland şehrindeki Cleveland Clinic Foundation sağlık kampüsünde kolorektal cerrahi alanında çalışmalar yaptı. Yurt dışında edindiği tecrübeyle Konya’da kolon kanserinde ilk laparoskopik kolektomiyi (kapalı kalın barsak ameliyatı) başarılı bir şekilde gerçekleştirerek yurt dışı çalışmalarının sonucunu ülkesinde bilimsel çalışmalarına yansıtmış oldu. 2008-2010 yılları arasında Meram Tıp Fakültesi hastanesinde başhekim yardımcılığı yaptı. 2010 yılında profesör oldu. 2012-2015 yılları arasında Konya’da özel bir hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı. 90’dan fazla ulusal ve uluslararası özgün makale yanında bilimsel kongrelerde sunulmuş 100’den fazla bildirisi, kitap bölümü yazarlığı gibi birçok akademik çalışması mevcuttur. Türk Cerrahi Derneği ve Türk Kolon Rektum Cerrahisi Derneği gibi mesleki alandaki derneklerin üyesidir. Genel Cerrahi alanında Kolorektal Cerrahi ve Laparoskopik Cerrahi ilgi alanıdır. İngilizce bilmekte olup, evli ve 3 çocuk babasıdır.

PROF. DR. CEM ZORLU KİMDİR?

Cem Zorlu, 9 Temmuz 1963'te Konya Ereğli'de doğdu. Babasının adı Süleyman, annesinin adı Sebla'dır. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını yaptı. Selçuk Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. İslam Tarihi dalında doçent, 2007 yılında da profesör oldu. Almanya, Mısır, Ürdün, Azerbaycan'da eğitim öğretim faaliyetlerinde bulundu. İÜ İlahiyat Fakültesinde bir yıl süreyle Dekan olarak görev yaptı. Yayınlanmış 6 kitabı bulunmaktadır. 24. Dönem AK Parti Konya Milletvekili olan Zorlu, 24. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu ve İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde Arapça, iyi düzeyde Almanca ve İngilizce ile az düzeyde Farsça bilen Zorlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM KİMDİR?

1964 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nin Söğütlü Kasabası'nda doğdu.İlkokulu Kasabamızda bitirdi. 1977 yılında Elbistan'da İmam Hatip lisesine başladı. 6.sınıfa kadar burada eğitim ve öğretim hayatımı devam ettirdikten sonra 7. sınıfı Ankara Merkez İmam Hatip lisesinde okuyarak 1984 yılında mezun oldu. Aynı yıl S.Ü.İlahiyat Fakültesini kazanarak Üniversiteli oldu. Aynı Fakülteyi 1989 yılında bitirdi. Bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1991 yılında Fakülteme Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi oldu. Yüksek Lisans ve Doktoramı tamamlayarak 1997 yılında Yrd. Doç. Dr. olarak Öğretim Üyeliğine atandı. 2007-2010 yıllarında Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulunda görev yaptı. 09.10.2012'de Doçent oldu ve Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığına atandı. 02.10.2013 tarihi itibariyle İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı olarak görevimi sürdürmekte.

PROF. Dr. MUSTAFA SAMİ BAYBAL KİMDİR?

1957 yılında Konya'da doğdu. İlk,orta ve lise tahsilini Konya'da tamamladı. 1979 yılında Konya Yükek İslam Enstitüsü'nden mezun oldu. 1985-1993 yılları arasında Konya Karatay Karma Orta Okulu'nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak görev yaptı. Halen Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı'nda Prof.Dr. olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca ve Arapça bilmektedir.

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim