Kredi ve Yurtlar Kurumu(KYK) Konya Bölge Müdürü Mehmet Sorgun, 2017-2018 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala Konya’daki yurt kapasitesi ve yeni projelerle ilgili bilgi verdi. Konya’nın birçok ili geride bırakarak kapasite açısından 3. sırada bulunduğunu işaret eden Sorgun, özellikle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) çevresinde yurt ihtiyacının olduğunu, yeni proje ve çalışmalarla birlikte eksiklerini kapatacaklarını dile getirdi.

760 KİŞİLİK YENİ ERKEK YURDU

Konya’da yapılması planlanan yeni projelerden bahseden Müdür Mehmet Sorgun, geçen yıl Melike Cihan Kız Yurdu bu yıl da Sadrettin Konevi Erkek Yurdu’nu yeni eğitim yılına yetiştirdiklerini ifade etti. 

Sorgun, “Konya’da 26 yurt müdürlüğü var. Bunlardan 6 tanesi erkek 10 tane kız, 10 tane de karma yurdumuz bulunuyor. Konya İl Müdürlüğü’nün kapasitesi ise 20 bin 979. Şu anda kurumumuza bağlı proje aşamasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz çevresinde 2 bin kişilik erkek, 3 bin kişilik kız öğrenci yurdu çalışmamız var. Tahminlerimize göre 2019 yılında bu projemiz bitecek. Merkezde Selçuklu Belediyesi etrafında bin kişilik yurt projemiz devam ediyor. 2018 yılında bitmesini bekliyoruz. Çevre ilçelerimizi değerlendirirsek Doğanhisar’da 300 kişilik, Sarayönü’nde 300 kişilik ve Taşkent’te 300 kişilik yurt çalışmamız bulunuyor. Taşkent’teki yurdumuzun yüzde 25 oranında sonuçlandığını açıklayabiliriz. Sanırım Aralık 2017’de bitecektir. Ocak ayı içerisinde bin 806 kapasiteli yurt hizmeti sunduk. Melike Cihan Kız Yurdu’nu hizmete sunmuştuk. Bu yıl da Selçuk Üniversitesi kampüsü üzerinde yeni bir erkek yurdu açmayı hedefliyoruz. 760 kapasiteli erkek yurdumuz yeni eğitim yılında Sadreddin Konevi ismiyle hizmete verecek” dedi.  

KONYA YURT KAPASİTESİ OLARAK 3. SIRADA

"Genel olarak baktığımızda kapasite olarak öğrencilerimizin tamamen taleplerini karşılamış değiliz. Ama diğer illerimize göre Konya’nın yurt kapasitesi olarak çok ileri seviyede olduğunu söyleyebiliriz" diyen KYK Konya Bölge Müdürü Mehmet Sorgun, şunları kaydetti: "Bugün bölgeliğimiz Türkiye’de İstanbul ve Ankara’dan sonra kapasite olarak 3. sırada yer alıyor. Bursa, Adana gibi şehirleri geride bıraktık. Bu durum Konya’nın bir eğitim şehri olduğunu yeniden gösteriyor. Yurt kapasitelerini arttırmak için çalışmalarımız var. Özellikle Necmettin Erbakan Üniversitesi civarında eksiklerimiz var. Bu yolda uğraş veriyoruz. Eksiklerimizi kapatacağız.  Yurt fiyatlarına geldiğimizde bugün en ucuz yurdumuzun aylığı 150 TL. En pahalı yurdumuzun aylığı ise odada kalan kişi sayısının azlığı, konfor vb etkenlerden dolayı 265 TL. Bu ücretlerimiz geçen sene ile aynı.  Ocak ayı gibi bir zam olması bekleniyor. Öğrencilerden sadece bir kere aldığımız depozite fiyatı ise 355 TL.” 

“KYK’NIN KENDİ ETKİNLİKLERİ VAR”

Son olarak eğitime gelen öğrencilerin Konya’nın tüm imkanlarından faydalanmalarını tavsiye eden Sorgun, ailelerin gözlerinin arkada kalmamasını belirterek, “Yurtlarımız özellikle son zamanlarda yapılan çalışmalarla konforunun arttığını açıkça bahsedebiliriz. Aileler çocuklarını gönül rahatlığı ile yurdumuza bırakabilirler. Çünkü güvenlik açısından bir zafiyetimiz yok ve kaliteli işler yapmaya çalışıyoruz. Diğer yandan Konya kadim bir şehir. Buraya eğitime gelen öğrencilerimizin buradan istifade etmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca kurumumuzun gerçekleştirdiği sosyal aktiviteleri de takip etmeleri kendilerini geliştirme anlamında onların yolunu açacaktır. Üniversite etkinlikleri haricinde kurumumuzca yapılan faaliyetler bunlar. Kıymet hocalarımız bu etkinliklerde eğitim de verecekler bu şansı öğrencilerimiz kaçırmamalı. Sadece eğitim aldım ve gidiyorum yerine şehri tanımaları manevi atmosferini solumaları gerektiğini kurum olarak öğrencilerimize anlatıyoruz” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı üniversiteyi kazanan öğrenciler için 14 Ağustos’ta yurt üzerinden başvurularının başladığını açıklamıştı. Başvurular E-Devlet üzerinden yapılırken, başvuruların nasıl yapılacağına dair kurum bir kılavuz yayımlandı. Ayrıca KYK 7/24 öğrencilere online destek verecek. Kurumun sonuçları açıklayacağı net bir tarih yok. Ancak geçtiğimiz seneler baz alındığında 15 gün en geç 45 gün içinde açıklanması bekleniyor. Kurum öğrencileri ilk kayıt ücreti konusunda uyarıyor. İlk kayıt ücreti onaylandıktan sonra E-Devlet'in içinde yer alan Yurt Kayıt İşlemleri içerisinde taahhütname onayının yapılması gerekiyor. Aksi takdirde başvuru geçersiz sayılıyor.

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim