Mazot fiyatı çiftçinin belini büktü. Motorin Kasım ayında gelen peşi sıra zammın ardından zirveleri görürken, çiftçi bir yandan deposunu nasıl dolduracağını düşünüyor diğer yandan hasadın verimli geçmesi için dua ediyor. 

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş gelen zamlarla birlikte çiftçilerin zarar ettiklerini ve üretim yapmak için heveslerinin azaldığını dile getirdi. Çözüm önerisi olarak gübrenin çiftçilere yüzde 50 daha ucuza verilmesi başta olmak üzere üreticinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. 

“UCUZ MAZOT VE GÜBRE İTHAL EDİLMELİ”

Zamların çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Mazota zam gelmesiyle birlikte çiftçinin morali bozuldu ve iş yapma istekleri azaldı. Mazot, enerji, tohum ve gübre bu dördü tarımda olmazsa olmaz 4 etken. Çiftçi geçimini bunlarla sağlayabilir. Devletimiz eti düşürmek için nasıl ülkemize ithal et getirtiyorsa gübre ve mazot içinde çare üretmesi gerekiyor. Mazotun çiftçilere ucuz verilmesi gerekiyor. Çiftçi mazotu ucuz kullanacak ki üretimini yapabilsin. Arpa, buğday ve mısıra nasıl müdahale ediliyorsa, dışarıdan gübre getirtilip, ucuz mazot da çiftçilere verilebilir. Ucuza mazot ithal edilemez mi? Bence çiftçiler için getirtilebilir. Mazotun ÖTV’si çok yüksek. ÖTV’de indirime gidilebilir. Biz diğer sektörlerden farklı olarak yüzde 50 daha ucuz  mazot istiyoruz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ GİRDİ MALİYETLERİNİN ALTINDA CAN ÇEKİŞİYOR”

Başkan Kağnıcıoğlu geçtiğimiz yıl ve bu yıl traktör deposunun kaça dolduğunu hesap etti ve “Geçtiğimiz seneye göre mazotun fiyatı en az 100 TL arttı. Bir hesap yaptığımız zaman 80 litre bir traktöre mazot konulduğunu düşündüğümüzde geçen sene 335 TL’ye dolan depo bugün 440 TL’ye doluyor. Bu aradaki farkı çiftçi nasıl kapatacak?  Buğday ve arpanın fiyatı geçen seneye göre aynı, herhangi bir yükselme yok. Çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Aksi durumda girdi maliyetlerinin altında çiftçi can çekişmeye devam edecek. Çiftçimiz mağdur oluyor” diye konuştu.  

ÜRETİCİ HİÇ Mİ KAZANMASIN?

Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş ise sadece tarımda değil, hayvancılıkta da üreticinin sorunları olduğunu belirtti. Başkan Akbaş, “Çiftçi son zamlarla birlikte perişan oldu. Üreticilere ucuz mazot verilmesi gerekiyor. Eğer bir ülkede tarımda üretim alanında bir beklentiye girilecekse önce çiftçinin sorunlarının dinlenip, çözüm üretilmesi gerekiyor. Çiftçi böyle gidersek kontak kapatacaktır. Üreticimiz gerçekten tarlasına sürmeye çekiniyor.  Diğer yandan besicimiz de sorunlar var. İthal et ile birlikte üretici ne yapacağını şaşırdı. Fiyatlar çok fazla değişmedi. Aradaki insanlar para kazanıyor. Ama besici yine mağduriyeti devam ediyor.  Tarım Bakanlığı’ndan bu konuda bir çözüm bekliyoruz. Ben sayın Bakan’ın danışmanları tarafından yanlış yönlendirildiklerini düşünüyorum. Bir dana üzerinden 500 kg üzerinden hesap görülüyor. 2 yaşını geçmeyen bir tana kesinlikle 500 kg et vermez. Çiftçi 14-16 aylık tanaları kestirerek 300-350 kg et alıyor. Maliyeti zaten 23 bin TL. Üretici hiç mi kazanmasın? Üretici 6-7 ay hayvana bakıyor. Bunun içinde 27-28 bin TL fiyatın ayarlanması gerekiyor” diye ifade etti.

“BORCU OLMAYAN ÇİFTÇİ YOK”

Üreticilerin yanında olunması gerektiğini söyleyen Başkan Akbaş, “Maalesef son gelişmelerin ardından zarar gören hep üretici oluyor. Şu anda bankaya borcu olmayan hiçbir çiftçimizin olmadığını düşünüyorum. Araziler maalesef bankalarda ipotekli. Devletimiz üreticimiz sürekli üretsin diyor ama o kadar zamma karşın ürettiklerimizin fiyatları hep aynı kalıyor. Büyük toprak sahipleri belki kar ediyordur. Ama ortalama bir tarım çiftçisi zarar ediyor. Et fiyatları, mazot fiyatları ve tarımsal sulamadaki elektrik fiyatları hakkında yetkililerden çözüm bekliyoruz” diye konuştu. 

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim