Şefikcan Caddesi üzerinde bulunan Alemdar Sultan Cami mimarisiyle bölgeye estetik kazandırmış durumda. Caminin  mimarisi etkileyici bir görünüşe sahip.  2012 yılında ruhsatı alınan ve 2013 yılında ibadete açılan cami cam kaplama tekniği ile modern bir görünüşe sahip. Kubbesinde 4 yönde ışıklandırma ve havalandırma amaçlı basık kemerli pencereler mevcut olan Camide 4 adet fil ayağı dışında direksiz cam tiplerimizden olmasıyla dikkat çekiyor. U şeklinde mahfil katında ve kenarlarında kolon yok. Ana cemaat mahallinin görüşü açık. Cami bin 225 metrekare inşaat alanına sahip. Caminin  bodrum katında ise Kuran Kursu mevcut. Alemdar Sultan Camiyi Caminin mimarı Mehmet Necmi Öksüzoğlu ile konuştuk. 

Kısaca hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

Ben Mehmet Necmi Öksüzoğlu 20.01.1969 Konya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da okudum. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1991 yılında mezun oldum. Askerliğimi yedek subay olarak Konya personel okulunda 4ay,Diyarbakır 2.Taktik Hava Kuvvetleri 2.Taktik İstikam İnşaat Tabur Komutanlığında yaptım.1994 yılında evlendim.4 çocuğum var.1993 yılında beri Konya’da serbest mimar olarak çalışmaktayım. Şuan MNÖ İnşaat LTD. ŞTİ ismiyle kendi şirketimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Sizi mimar olmaya yönlendiren sebep neydi? niçin mimarlık bölümünü seçtiniz?

Mimarlık mesleğine yönlendiren rahmetli babam maliyeci Ali Öksüzoğlu’dur. Mimarlıktan mezun olduktan sonra serbest çalışmaya başladı. Mesleğim değerinin daha iyi anladım. Şevk ve heyecanla çalışmaya devam ediyorum.

Camii ne zaman yapıldı, ne zaman ibadete açıldı. camii’nin teknik bilgileri ve camiyi farklı kılan özellikleri nelerdir?

Söz konusu Alemdar Sultan Camii’nin 2012’de ruhsatı alındı.2013’de ibadete açıldı. Bu camide öncelikle Ahmet Çakır beye inşaatı takip etmesi ve gereken ehemmiyeti gösterdiğinden dolayı teşekkür ederiz. Camimiz, tüm cephelerinde büyük sivri kemerlerle etkileyici mimari bir görünüşe sahiptir. Cam kaplama tekniğiyle modern bir görünüşe sahiptir. Kubbesinde 4 yönde ışıklandırma ve havalandırma amaçlı basık kemerli pencereler mevcuttur. Dış köşe cepheleri sivri yarım kemer pencereleriyle kompozisyon tamamlanmaktadır.4 adet fil ayağı dışında direksiz cam tiplerimizdendir. U şeklinde mahfil katında ve kenarlarında kolon yoktur. Ana cemaat mahallinin görüşü açıktır. Zemin katı brüt 500 m2, bodrum kat 525m2 imahfil katı 200m2,toplam 1225m2 inşaat alanına sahiptir. Bodrum katta Kur’an Kursu mevcut olup toplamda 700 kişinin rahat namaz kılacağı çinilerle kaplı iç mekâna sahiptir. Dış giriş kapısı projeye uyulmadığı için çirkinlik arz etmektedir. Müftülük yazışmalarından ve caminin mimari tasarımı bittikten sonra diğer bütün projeleri tamamlayıp ruhsat işlemleri tarafımdan koordine edilerek ilgili belediyeden inşaat ruhsatnamesi alınmaktadır. Bütün İlçe müftülüklerimize yakın ilgi ve sağladıkları kolaylıklar için teşekkür ederiz.

Camii inşaatı sırasında camii içerisinde ve camii dışında hangi teknikler kullanıldı?

Camileri büyük çoğunlukla dernekler tarafından yaptırıldığından yöneticileri inşaattan anlamadığından, uygulamada hatalar, çirkin eklemeler, tezyinatlar yapılıyor. İkaz ettiğimizde dahi düzeltmedikleri gibi, teknik elemanları olmayan şeylerle suçluyorlar. Kendilerinin bu işi daha iyi bildiklerini bile ifade edebiliyorlar. Camii yapımına çeki düzen verilmesi mimarın uygulamada mutlaka bilfiil yer alması gerekir. Camilerin yapım tekniği olarak kalıp, demir, beton imalatları ve çatı kaplamaları genellikle alüminyum veya kurşun kaplama, dış cephelerde ise mermer ve traverten kaplama yapılmaktadır.

Hat sanatı ve nakış işlemeler anlamında camii neler var?

Camilerde huşuyu bozan tezyinatlar, ibadet mekânının çok renkli süslenmesi uygun değildir, çok sade olması gerekir. Günümüzde inşa edilecek camiler geçmişten günümüze uzanan değerler göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.

Eserlerinizi yaparken yaratıcılığınız için herhangi bir esin kaynağınız var mı?

Eserlerimizi tasarlarken İslam mimarisinin prensipleri, Osmanlı klasik mimarisi, Anadolu Selçuklu mimarisi ve Mimar Sinan’ın eserleri bizim için yol göstericidir.

Şu an üzerinde çalıştığınız, başka hangi projeler var. şimdiye kadar hiç tasarlamadığınız fakat tasarlamayı arzu ettiğiniz bir proje var mı?

Şuan camii projesi çalışmalarımız devam etmektedir. Tasarımına yıllar önce başladığım heyecanla çalıştığım bir projem var. Proje büyüklüğü ve geçmişten geleceğe uzanan mükemmel konseptiyle ancak devlet tarafından inşa edilebilir.

Bir mimar olarak gençlere neler tavsiye edersiniz?

Genç mimar meslektaşlarıma tavsiyem, İslam mimarisinin temel prensiplerini esas almaları ve ona göre camii tasarlamalarıdır.

RÖPORTAJ: ALAADDİN ALADAĞ

Editör: TE Bilişim