35 yıllık geçmişiyle Konya’nın hatta bölgenin önemli bir sağlık üssü olan Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, taleplere daha kaliteli hizmet vermek amacıyla yenilenen binasına geçtiğimiz aylarda taşınmıştı. Eski binaların deprem yönetmeliğine uygun olmaması, fiziki şartlarının kötü olması ve günün şartlarına uygun hizmete müsaade etmemesi gibi nedenlerden dolayı yeni bir hizmet binası yapılan hastane, 5 yıldızlı otel konforunda biz hizmet kalitesine kavuşmuş oldu. Fiziki şartların en modern şekilde dizayn edildiği Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yeni binası, tıbbi cihaz parkurundaki ciddi yenilenmeyle de birlikte daha modern bir sağlık hizmeti sunmaya başladı. 

ODALAR EN FAZLA 2 KİŞİLİK 

Hastanenin yenilenen binası 76 bin açık, 100 bin metrekareli kapalı alana sahip. 46’sı yenidoğan, 130’u yetişkin olmak üzere 176 yoğun bakım yatağının bulunduğu hastanede, 100’ü tek kişilik, 276 çift kişilik olmak üzere toplamda 634 yasak kapasitesi bulunuyor. Meram Tıp Fakültesi’nin yeni binasında 140 poliklinik bulunuyor. 29 ameliyathane, 25 derslik ve 285 öğretim üyesi odasının bulunduğu hastane, her türlü imkana sahip durumda. Ayrıca araç parkı sorununu da ortadan kaldırmak için yeni hastane binasının 1100 araçlık oldukça geniş bir otoparkı da bulunuyor. Hastanenin eski binasında 4 hatta 6 kişiliğe kadar odalar bulunurken yeni binada bu durum modern bir hale getirilmiş durumda. Ayrıca tümüyle modern bir şekilde oluşturulmuş konferans ve toplantı salonları da bulunuyor. Yeni binada odalar en fazla 2 kişilik olarak tasarlandı. Bu durum hem hastalar hem de refakatçi nezdinde daha kullanışlı bir sağlık hizmeti almanın önünü açmış oldu. 

GİDERLER ANLAMINDA DAHA ELVERİŞLİ 

14 bloktan oluşan eski binasında enerji, su, bakım ve onarım giderleri bakımından binaların eski altyapıya sahip olmaları, yeni binanın bu bakımdan daha avantajlı bir hale geldiğini ortaya koyuyor. Enerji üretme ve enerjiyi etkin kullanma amacıyla dizayn edilen yeni bina ile bu dezavantaj avantaja çevrilmiş durumda. Yeni binaya kurulan ‘Trijen’ sistemi ile doğalgazdan kendi elektriğini üretebilecek. Ayrıca çatıya kurulan güneş enerjisi panelleri de yine elektrik üretiminde kullanılacak. İlerki zamanlarda aktif hale getirilecek olan bu sistemlerle hastane, tükettiği elektrik enerjisinin bir kısmını üreterek enerji tasarrufuna da katkı sağlamış olacak. 

MONOBLOK KONSEPTİ YOĞUNLUĞU ENGELLEMİŞ

Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yeni binası monoblokkonseptinde yapılmış durumda. Polikliniklerle kliniklerin bloklarla ayrılmasıyla, bir bölgede oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmiş oldu. Hastanede ilk bloklarda poliklinikler, onun arkasında yataklı servisler en arka blokta da laboratuvarlar, ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri bulunuyor. Binada birbirine geçişli olarak dizayn edilen bu blokların varlığı ile yığılmalar önlenerek hastanenin daha ferah olması sağlanmış. 

YÜRÜYEN MERDİVEN KOLAYLIĞI

Hastane içerisinde çift taraflı 2 ayrı yürüyen merdiven bulunuyor. Bu merdivenlerle hastalar veya hasta yakınlarıma iniş ve çıkışlarda kolaylık sağlamış durumda. Hastanede bulunan çok sayıdaki asansör ile de iniş ve çıkışlar sağlanabiliyor. Ferah ve geniş koridorlara sahip olan hastanenin bölge bölge dinlenme ve oturma alanları da bulunuyor. Bu da yine vatandaşların yorulmadan hastanedeki işlerini tamamlamalarına destek oluyor. 

MODERN TIBBİ CİHAZLAR 

Hastanenin yenilenen fiziki altyapısı ile birlikte eskiyen tıbbi cihazlar da son modern teknolojiye uygun olarak yenilenmiş durumda. Bunlardan biri Biplan Anjiyo cihazı. Konya’da ilk olan bu cihazla beyin damarlarına yönelik ciddi bir radyolojik işlemler yapılabilecek ve birçok hasta için ameliyatsız tedavi yönteminin önü açılacak. 

YATAK KAPASİTESİ ARTACAK 

Yeni binayla ilgili değerlendirmelerde bulunan NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin, yeni binanın son derece modern bir şekilde yapıldığını söyledi. Binanın yapılış itibari ile Türkiye’de sayılı örnekleri olan bir hastane örneği olduğuna dikkat çeken Tekin, şöyle devam etti, “76 bin metrekare açık alanı, 100 bin metrekare kapalı alanı olan bir hastane.Hastanemizintamamı klimalı ve merkezi iklimlendirmesi mevut. Modüler yapıda olması büyük bir avantaj. İçinde farklı blokları olsa da monoblok şeklinde yapılmış bir hastane. A, B, S, D, E, F olmak üzere 6 bloktan oluşuyor. Bu blokların her birinin birleştirilmiş olması büyük bir avantaj. Aynı zamanda en büyük özelliklerinden birisi elektrik enerjisini üretme imkanımız olacak. Şuanda faaliyete geçmedi ama ilerde bunu faaliyete geçireceğiz. Trijen dediğimiz doğalgazdan elektrik üreten bir sistemimiz var. Ayrıca çatıda da güneş enerjisi panellerimiz mevcut. Elektrik enerjimizin bir kısmını da kendimiz üreteceğiz. Tamamen akıllı hastane konseptindebir hastane oldu.  Merkezi olarak elektrik sistemi yönetilebiliyor. İstediğimiz yerin ışığını daha fazla veya az açabiliyoruz. Allah korusun olası bir yangında sistem devreye girerek kapılar tamamen açılıyor hastaların dışarıya çıkarılması için. Yani tamamen akıllı bina konsepti hastanemizde mevcut. Yine en büyük özelliklerinden birisi, eski hastane binamızda 4-6 kişilik odalar vardı. Burada en kalabalık odamız 2 kişilik. Toplam yatak kapasitemiz 634.Diğer binamızda 1250 yatak kapasitemiz vardı. Eski binada kalan bölümlerde de alan genişlediği için yatak kapasitesi artacak. Dolayısı ile 1250 yatak kapasitesi iki hastanenin birleşmesiyle 1400 yatak kapasitesine ulaşmış olacağız.” 

YENİ TOMOGRAFİ CİHAZI ALINDI 

Yeni binanın giriş ve çıkışlarının tek bölgeden olmasının büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Pro. Dr. Tekin, “Diğer hastanemizde giriş-çıkışlar farklı yerlerden yapılabiliyordu. Bu durum açıkçası güvenlik zafiyetini de beraberinde getiriyordu. Burada öyle bir sorun da kalmadı” dedi.Hastanenin hem binasının hem de cihazlarının son derece kullanışlı bir şekilde modern bir hale getirildiğini dile getiren Tekin şöyle devam etti, “Polikliniklerle klinikleri ayırdık burada. Blok blok ayırınca, hastane daha rahat bir hal aldı. İlk bloklarda poliklinikler, onun arkasında yataklı servisler en arka blokta da laboratuvarlar, ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri var. Bu şekilde daha kullanışlı bir hastane olmuş oldu. Diğer binada 2 olan anjiyomuz burada 4’e çıktı. Türkiye’de sayılı hastanelerde bulunan özellikle bir tomografi cihazı aldık. O da çok önemli. Türkiye’de muadili 3 veya 4 oldu. Çok hızlı ve özellikli çekim yapan bir cihaz oldu. Emar cihazımızı zaten yeni almıştık o cihazımızı da buraya taşıdık. Radyoloji bölümüne yeni cihazlar aldık. Bu cihazların hepsi kuruldu çalışmaya başladı. Eski cihazlarımızın tam manasıyla kullanılabilir olanlarını buraya taşıdık, yeni alınacak cihazlarımızı da son model şekilde aldık. Dolayısı ile hem fiziki altyapı olarak hem de cihaz parkuru olarak çok donanımlı bir hastane oldu. 285 öğretim üyesi odası var. 1100 araçlık otoparkımız var.”

SAĞLIK KAMPÜSÜ AMAÇLANIYOR 

Eski binaların akıbetinin ne olacağıyla ilgili bilgiler de veren Tekin, “Eski binalardan A ve R blok başta olmak üzere 2-3 blok yıkılacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin dışarıda epey bir bölümü var binalarına kira ödediğimiz. Bu fakülteler merkezde toplanması hedefleniyor. Yani burası ve eski binaların olduğu bölgenin bir sağlık kampüsü olması hedefleniyor. Dolayısı ile C bloğa Sağlık Bilimleri Fakültesi gelecek. D bloğa Hemşirelik Fakültesi geldi. Onkoloji binasının yanına çocuk onkolojisi yapılıyordu oraya da seneye Dil Hekimliği Fakültesi gelecek. Bir de bizim Meram Yaka’da Fizik Tedavi Merkezi’miz var orası da eski hastane kampüsüne gelecek. Yıkılan yerlere de yeni bina yapılmayacak, yeşil alan olacak. Böylece daha ferah olması amaçlanıyor” değerlendirmesi yaptı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim