Hazreti Mevlana'nın 811'inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 15'inci Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nde, Lübnanlı müzisyen Daline Jabbour sahne aldı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleşen programa  İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Müdür yardımcıları,  yerli ve yabancı turistinin yanı sıra Konya'da eğitim alan yabancı uyruklu öğrenciler katıldı. Daline Jabbour, Arapça seslendirdiği şarkılarını dinleyicilerin beğenisine sundu. Klasik Arap ve Sufi müziğinin usta öğreticilerinden biri olan Jabbour'a doğaçlama alanında uzman bir grup da eşlik etti. 

 MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ OLDUKÇA GÜZEL VE HARİKA BİR ORGANİZASYON

Konser sonrasında Yenigün Gazetesine açıklamalarda bulunan Lübnanlı müzisyen Daline Jabbour, “Sufi Müzik icra ettiğim müziğin bir parçası.  Bu festivalde Konya’da olmak insanın mutlu ediyor. Sufi Müzik’i Konya’da icraa etmek ayrıca güzel. Festivalde sufi müzik icra etmek,  Hz. Mevlana’nın hayatını burada sürdürmesi insanın da bu konsere taşıması muhteşem bir olay. Oldukça yoğun duygu içerisindeyim. Mistik Müzik Festivali oldukça güzel ve harika bir organizasyon olmuş.  Konya’da her şeyi kayıt altına aldık. Ülkemizde gidince Konya ve festival hakkında arkadaş çevremize anlatacağız” dedi. Bu yıl 15'incisi düzenlenen festivale 47 ülkeden 133 grup ve çok sayıda sanatçı katılıyor. Festival kapsamında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenecek Konserler şu şekilde;   Bugün 26 Eylül'de Arianna Savall (İspanya), 27 Eylül'de Kerkük Dedeler Yadigarı Topluluğu (Irak), 28 Eylül'de Zabit Nebizade (Azerbaycan), 29 Eylül'de Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu ve Munojot Yo'lchiyeva (Özbekistan), 30 Eylül'de Alimoğlu "Ruhun Dansı" Topluluğu sahne alacak.

DALİNE JABBOUR- LÜBNAN

Daline Jabbour, klasik arap ve sufi müziğinde (Mowashahat- Tarab) yükselen Lübnanlı solist ve ud sanatçısıdır. Müzik eğitim diplomasını Lübnan Üniversitesi’nden ,arapmüzik mirası konusunda yüksek lisans derecesini ise Antonine Üniversitesi Müzik Yüksek Entitüsünden alan sanatçı klasik arap müziği ve formlarında ders verecek seviyede yetişmiştir. Daline Jabour’ Arap Müiği Takht Standardı’na uygun müzik icra konusunda ihtisas sahibi ve doğaçlama alanında uzman bir müzisyen bir grup eşlik etmektedir. Grup, 19 yüzyıl Arap Rönesans dönemi(Nahda Dönemi) Arap levantı’nın  Endülüs Mowasbahat,Tasavvufi şiir, Tawashih ve adwar gibi geleneksel müzikal yorumunu benimsemiştir. Daline ve grubu yüz yıldan fazla bir süredir ihmal edilen müzik türünü yeniden canlandırmayı amaçlıyor

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim