Konya'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 22-30 Eylül tarihleri arasında, TRT 1, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerinin katkılarıyla gerçekleştirilecek. Meram Belediyesi Tantavi  Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen tanıtım programa Vali Cüneyit Orhan Toprak,  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüsettar Yarar, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ile basın mensupları katıldı.

‘MİSTİK MÜZİK FESTİVALİMİZ 16 SENEDİR DEVAM EDİYOR’

Düzenlenen tanıtım toplantısının açılışında konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, “22-30 Eylül Tarihleri arasında Mistik Müzik Festivalimiz var. 2004 yılından bu yana 16 yıldan beri devam ediyor. Bugüne kadar 45 tane ülkeden katılım sağlanmış. 129 tane grup katılmış. 785 sanatçılar 15 bin dakika’nın üzerinde performans sergilemişler. Bu sene de Türkiye başta olmak üzere  ABD, Norveç, Tuva Cumhuriyeti, Dağıstan, Cezayir, Yunanistan ve Tacikistan'dan sanatçılar konser verecek. Festivalimiz  30 Eylül'de Hz. Mevlana Celaleddin Rumi'nin doğum yıl dönümünde düzenlenecek kapanış programıyla sona erecek” dedi. 

‘MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ DÜNYANIN EN İYİ 8. FESTİVALİ’

Mistik Müzik Festivalinin dünyanın en önemli mistik müzik festivalleri arasında 8. olduğuna dikkat çeken İl Kültür ve Turizm  Müdürü Abdüsettar Yarar, “ 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 22 Eylül 14.30’da gündüz yapacağımız açılış resitali ve atölye çalışmalarıyla başlayacak ve 30 Eylül’de Hazret-i Mevlâna’nın Doğum Yıldönümündeki kapanış programıyla sona erecektir.  16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin mottosu,  ana fikri, yine Hazret-i Mevlâna’nın Mesnevi adlı eserindeki “Hak âşıklarının gıdası, musıkî dinlemektir.” dizesi ile ifade edilmektedir. Kendi tarihi açısından uzun sayılabilecek bir süredir dünyadaki büyük kültür ve müzik lobilerinin dünyanın en önemli mistik müzik festivallerinden  (Dünyanın en iyi 8. festivali) biri olarak tescil ettiği Konya Mistik Müzik Festivali, artık dünyanın hemen her yerinde bilinmekte, kendi alanındaki büyük organizasyonlarla yarışmaktadır.  Konya Mistik Müzik Festivali’nin “Dünyanın En İyi 8 Festivali”  arasında belirlenmesi,   kültür-sanat etkinlikleri açısından ülkemizin ve şehrimizin tanıtımında ve turizm sektöründe yönelik memnuniyetle takdirle karşılanan bir faaliyettir” ifadelerini kullandı.

‘FESTİVALİN BU YIL DA DOLU DOLU GEÇECEĞİ ÖNGÖRÜLMEKTEDİR’

Mistik Müzik Festivalinin bu yıl da dolu dolu geçeceğini öngördüklerini ifade eden Yarar, “  2004-2018 yılları arasında gerçekleştirilen bugüne kadar Mistik Müzik Festivaline 45 ülkeden,129 grup,785 sanatçı katılarak toplamda 15.480 dakika . Sahne performansı sergilemişlerdir. 22-30 Eylül tarihleri uzun bir süredir Türkiye’deki kültür ajandalarında, Konya’ya ayrılmıştır. Bu yıl yine 22 Eylül’de başlayacak olan Festival için dünyadan ve Türkiye’den bize ulaşan rezervasyon bilgileri doğrultusunda Festival’in bu yıl da dolu dolu geçeceği öngörülmektedir. Mistik Müzik Festivali, Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazret-i Mevlana ve Mevlevilik Geleneğinin Konya’ya katkısı açısından bambaşka bir önemi haizdir. Yıl içinde Yaz mevsiminin başlangıcında, Mayıs - Haziran aylarında Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’yı Teşrifi günlerinde yapılan “SÛFİSİN” Sûfi Sinema Günleri, Eylül ayındaki “Mistik Müzik Festivali” ve Aralık ayında yapılan “ŞEB-İ ÂRUS”, Mevlana’yı Anma Törenleri ile beraber yılın üç farklı mevsiminde Konya turizmi hareketlenmekte, aynı zamanda kültürel ve sanatsal etkileşim yoğunlaşmaktadır” dedi.

ETKİNLİKLER HALKA AÇIK VE ÜCRETSİZ

Festival kapsamında 9 günde 9 performans gerçekleştirileceğini ve ücretsiz olacağını ifade eden Yarar, “Festival’in 16. Yılında yine dünyanın her köşesinden ekipler ve sanatçılar bizimle birlikte olacaklardır. ABD, Norveç, Rusya  (Tuva), İran, Rusya (Dağıstan), Cezayir, Yunanistan ile Tacikistan’dan katılacak topluluk ve sanatçılar Konya’da bir araya geleceklerdir. Ayrıca Anadolu’da halkın müzikal duyuşu, hissedişi içinde yer bulan irfanî söylemler 30 Eylül’de TRT Özel Konseri “Seher Yeli”nde yer bulacaktır. Bu yıl MMF’ne getirdiğimiz farklı etkinliklerden en öne çıkanı Gündüz Etkinlikleridir. Bundan sonraki yıllarda devam ettirmeyi düşündüğümüz gündüz etkinliklerinde bu sene ülkemizin müzikal birikiminden çeşitli müzik ekolleri ile müzik tarihimize dair değerli sunular yer alacaktır.  İlerleyen yıllarda Konya Mistik Müzik Festivali’ne ek olarak aynı günlerde dünyanın her köşesinden bu alanla ilgili usta ile öğrenciyi Konya’da ağırlayarak 10 günlük bir Mistik Müzik Kampını sürekli hale getirmeyi istiyoruz. Bu amaçla bu sene kültürel-müzikal katma değeri ve kültür ekonomisini yükseltmeyi amaçladığımız atölye çalışmalarına, Tekke Musikisi, Abdal Musikisi, Cami Musikisi ve Cemevi Musikisi’ni anlatıp uygulayacak kendi ustalarımızla başlayacağız. Gündüz Etkinliklerine açılış günü değerli müzikolog Oğuz Elbaş’ın “Anadolu’nun 12 Bin Yıllık Müzik Arkeolojisi” sunumu, ardından Göksel BAKTAGİR ve Hasan GENÇ tarafından icra olunacak Açılış Resitali ile 22 Eylül saat 14.00’da başlayacağız. Bu yıl ülkemizde Türkiye-Rusya Kültür Turizm yılı olması dolayısıyla Rusya Federasyonu’ndan Tuva ve Dağıstan’dan iki büyük sanatçı ve topluluk festivalimizde yer alacaktır.   16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nde Ülkemizden katılacak TRT Sanatçılarının yanı sıra 8 ülkeden sanatçılar yer alacaktır. 22 – 30 EYLÜL 2018 tarihleri arasındaki festival kapsamında 9 günde 9 performans gerçekleştirilecektir. Gündüz Etkinliklerindeki Açılış Resitali ile sahne ve atölye performansları da düşünülürse Festivaldeki performans sayısı 15’e ulaşmaktadır.İranlı sanatçı Ali Rıza Ghorbani Konseri, Selçuklu Kongre Merkezinde yapılırken diğer konserlerimiz MKM Sultan Veled Salonu’nda icra olunacaktır. Halka açık, ücretsiz olan Akşam Etkinliklerimiz saat 20.30 da başlayacaktır. Yine halka açık ve ücretsiz olan Gündüz Etkinliklerimiz ise 14.00’da başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim