1994 yılında dünyaya gelen Nevin Yapıcı, 2018’de başladığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni okurken, minyatür ilgisi başladı. Çocukluğundan buyana olan çizim ilgisini minyatür sanatına yansıtan Yapıcı, tanıştığı bir arkadaşıyla bu sanatta ilerlemeye başladı. Suluboya ile başladığı çizimlerinde kendini geliştiren Yapıcı, minyatür üzerine ders de aldı. Hala bu sanat üzerine kendini geliştirmeye devam eden Yapıcı, minyatürü farklı bir şekilde yorumlamak adına orkide çiçeği üzerine minyatür yaptı. Minyatürle ilgili bilgiler aktaran Yapıcı,Minyatür sanatı geleneksel sanatlarımızdandır. Osmanlıda kitap sanatı olarak icra edilen bir saray sanatıdır” dedi.

Nevin Yapıcı kimdir. Biraz hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

1994 yılında Tokat’ta dünyaya geldim. 2002’de ailemle birlikte İstanbul’a taşındık. Üniversite hayatıma Yalova’da devam ettim. 2017 yılında Yalova İslami İlimler Fakültesi’nden mezun oldum. 2018 de Marmara İlahiyat Fakültesi’nde Tasavvuf Anabilim Dalı’nda yüksek lisansa başladım. Hala devam etmekteyim.

Minyatür olan ilginiz nasıl başladı Kendinizi nasıl keşfettiniz? Minyatür sanatı ile ilgili bir eğitimiz aldınız mı?

Minyatüre olan ilgim üniversite yıllarımda başladı. Çocukluğumdan beri çizime ilgim hep vardı. Üniversite de arkadaşım Nesibe Şirin ile tanıştıktan sonra birbirimizi çizime yönlendirdik ve beraber bir şeyler çizmeye başladık. Suluboya ile başladık ve kendimizi geliştirdik. Daha sonra İstanbul’da sevgili Zeynep Özel hocamdan Farsça eğitim almaya başladım. Sonralarında kendisi beni minyatüre yönlendirdi ve Jahongir Ashurov ile tanıştırdı. Bir dönem kıymetli hocam Jahongir Ashurov’dan ders aldım. Daha sonra üniversiteden mezun olunca İstanbul’a döndüm.  Burada Küçükçekmece Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde sevgili hocam Emine Navruz’dan ders almaya başladım ve hala devam etmekteyim.

Orkide çiçeği üzerine minyatür yapmak fikri nasıl ortaya çıktı?

Minyatür sanatı geleneksel sanatlarımızdandır. Osmanlıda kitap sanatı olarak icra edilen bir saray sanatıdır. Kendine ait çizgileri ve formları vardır. Biz de günümüzde bu sanatı devam ettirmeye çalışıyoruz. Eskiden bir saray sanatıyken artık günümüzde isteyen herkes tarafından yapıla bilen ve her yerde kurs imkanı olan bir sanattır. Ve her sanat eseri kendi döneminden bir iz taşır. Her dönem kendi ekolünü yaratır. Ben de öğrenmiş olduğum almış olduğum eğitim neticesinde minyatür sanatına günümüzden bir şeyler katmak istedim. Minyatür sanatını farklı yorumlamak istedim.

Orkide fikri ise benim için hayatımda bazı şeyleri takip etme ve hayal etme sonucu ortaya çıktı diyebilirim. Yıllar önce kuruması için bir kitabımın arasına koymuştum. (Mantıku’t-tayr) daha sonra kitabım aklıma düştü ve  okumak için elime aldığımda orkidelerin kurumuş hali beni çok düşündürdü. O an gözümde bir kağıda dönüştü ve hemen bir şeyler denemek istedim. Sonucunda bu tarz şeyler ortaya çıktı.

Orkide çiçeği üzerine ne tür minyatür çiziyorsunuz? Şu ana kadar kaç orkide çiçeği üzerine ne kadar çizim yaptınız?

Orkide üzerine çizdiğim minyatürler genelde geleneksel çizgide oluyor. Bazen modern yorumlar katarak ikisini birleştiriyorum. Bugüne kadar orkide üzerine beş minyatür çizdim. Bez çanta, defter, takvimlere de çizimler yapıyorsunuz. Bu çizimler için neler söylersiniz. Üniversite de tanıştığım arkadaşım Nesibe Şirin ile ilk çizim hayatımız başladı. İlk olarak suluboya ile başladık. Çizimlerde biraz ilerleyince bir yerde gördüğümüz takvimden esinlenerek masa takvimi yapmaya karar verdik ve çizimlerimizi takvimle buluşturduk. Sonrasında Nevsi Sanat adında bir sayfa kurduk ve buradan sosyal medyada yer almaya başladık.  Sayfamız büyüdükçe içerik olarak biz de yeni ürünler ve tasarımlar ekledik. Bez çanta, clucht çanta, tablo ve defterler sayfamızda olan ürünlerdir. Çizimleri bize ait olan ürünlerimize yeni ürünler eklemeyi düşünüyoruz.

Çizimlerinizi ve minyatürler çizmeyi sosyal medyada paylaşıyorsunuz. Hem sosyal medya kullanıcılarından ve sosyal medya kullanmayan insanlardan çalışmalarınıza gelen tepkiler nelerdir?

Sosyal medyadan genel olarak iyi tepkiler aldık. Gelen tepkiler açıkçası bizi çok mutlu ediyor. Daha çok çalışmamız için bir motivasyon kaynağı oluyor. Bazen eksiklerimizi görüyoruz, daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Olumsuz tepki pek almadık. Sosyal medya dışında da her zaman yakınlarımızdan arkadaşlarımızdan özellikle üniversite arkadaşlarımızdan ve hocalarımızdan çok büyük ve güzel destekler almıştık.

Son olarak yaptığınız çalışmalarınızı bir kitap veya albüm haline getirmeyi düşünüyor musunuz?

Yaptığım çalışmaları kitap haline getirmeyi düşünmüyorum. Ama bu alanda ilerledikçe kendi kişisel sergimi açmak istiyorum. Ve şuanda minyatürle ilgili kitap benzeri bir çalışmanın üzerindeyim.

Editör: TE Bilişim