3 yıl önce 15 Temmuz gecesinde vatanın bölünmez bütünlüğüne, milletin birlik ve beraberliğine kasteden hainlerin bu milletin kendisine ait olan uçakları, tankları ve tüfekleriyle gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminin yıl dönümünde meydanlar yine binlerce imanlı yüreği ağırladı. 

Konya’da da Mevlana Meydanı 15 Temmuz 2016 tarihindeki ruhla hıncahınç dolduruldu. Konyalılar erken saatlerden itibaren geldikleri Mevlana Meydanı’nda hem 15 Temmuz’da yaşananların ve şehit olanların hüznünü yaşadı, hem de 15 Temmuz’da milli iradenin elde ettiği zaferin coşkusunu yaşadı. 

Mevlana Meydanı’ndaki 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Bayramı etkinliklerine Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Selman Özboyacı, Hacı Ahmet Özdemir, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek, Konya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Yaşin, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, üniversitelerin rektörleri ve binlerce Konyalı katıldı. 

VALİ TOPRAK: MİLLETİMİZ O KARANLIK GECEYİ AYDINLIĞA ÇEVİRDİ

15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Bayramı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen buluşmada ilk konuşmayı Vali Cüneyit Orhan Toprak yaptı. “Ne muhteşem bir Konya. Böyle bir kalabalık bekliyordum ama böyle bir coşku, böyle bir bayrak sevgisini de beklemiyordum. Helal olsun size Konya” sözleriyle konuşmasına başlayan Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Bu milli iradenin, bu vatan sever kardeşlerimin önünde hangi güç durabilir, şaşarım gerçekten. Bugün çok önemli bir tarihin yıldönümü nedeniyle biraraya geldik. Yüce milletimizin kahramanlık destanı olarak tarihe geçen 15 Temmuz şehitlerimizi unutmamak ve aziz şehitlerimizi yad etmek üzere biraraya geldik. 15 Temmuz milli iradenin vesayete, cesaretin hıyanete, aziz milletimizin de hainlere karşı galip geldiği, insanlık tarihine altın harflerle yazılmış büyük bir destanın adıdır. Bu mücadelenin sahibi milletimizin ta kendisidir. Sizlerden Allah razı olsun” dedi. 

Gün boyu farklı programlar vesilesiyle biraraya geldiklerini ve nihayetinde bu coşkulu akşamda buluştuklarını aktaran Vali Toprak, “15 Temmuz unutulacak, unutturulacak bir gün değildir. Her zaman bayrağımıza, vatanımıza ve demokrasimize göstermiş olduğumuz bu büyük sadakati hiçbir zaman unutmayacağız. Evlatlarımıza da unutturmamak için her türlü önderliği yapacağız inşallah. 15 Temmuz’da yapılanlara darbe demek bile hafif kalıyor. Bu gece yapılanlar ülkemizi parçalama ve sahip oldukları güçlere teslim etme günüydü. Anlı şanlı Mehmetçiğimizin, subayımızın üniformasını giymiş olan hainlere karşı, kendilerine verilen görevi canları ve kanları pahasına yerine getiriyorlar. Bunun en büyük örneği de Hakkari’de bir gün önce vermiş olduğumuz 4 şehidimizdir. Allah güvenlik güçlerimizi her zaman koruyup kollasın.

O gece kalkışmayı yapanlar, toplarımızı, tanklarımızı, uçaklarımızı kullananlar Türk asker ve subayları değildi. Şekil olarak bize benzeyen ama bizden olmayan, adi ve zavallı yaratıklardı. Emniyet teşkilatı mensuplarımız ve vatan, millet sevgisiyle dolu askerlerimiz, o dar zamanda ne kadar gözlerinin kara olduğunu gösterdiler. FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain girişim, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bertaraf edilmiştir. 15 Temmuz günü, milletimizin kahramanlığının unutulmaması için Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan etmiştir. Bugün hem derin bir kederi hem de büyük bir gururu aynı anda yüreğimizde hissediyoruz. 

Milletimiz verilen bu mücadeleyi, şehadet şerbetini içenleri, 2 binin üzerindeki gazisini unutmayacaktır. Hiçbir zafer altın tepside sunulmaz. Tarihimiz boyunca elde ettiğimiz bu zaferlerin arkasında fedakarlık vardır. Bu toprakları elde etmek isteyen dış mihraklar 15 Temmuz’da bir kez daha saldırıya geçmiştir. O gece bu ihanete kalkışanlar, düşmanlarımızın harp sahasında bile yapmadığı alçaklığı aziz milletimize ihanet etmiştir. Ancak milletimizin gösterdiği irade sayesinde bu ihanet de bertaraf edilmiştir. Hamdolsun ki, Allah’ın lütfu, Cumhurbaşkanımızın cesareti ve üstün liderliğiyle harekete geçen yüce milletimiz, tankın, topun, tüfeğin karşısına sadece ve sadece yüreğiyle ve imanıyla geçmiş, milletimiz o karanlık gecenin sabahını aydınlığa çevirmiştir” ifadelerini kullandı. 

‘LİDER TAŞIN ARDINA SIĞINSAYDI, MİLLET DAĞIN ARDINA SIĞINIRDI’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “Maşallah Konya yine muhteşemsin ve yine tarihi bir gün yaşatıyorsun. Konyalı olmaktan ve Konya’da yaşamaktan ne kadar büyük bir gurur duysak azdır. Meydanda çocuklarımızı, kadınlarımızı, gençlerimizi görüyorum. Hepinize sonsuz teşekkür ediyorum. Bugün buradaki coşkunuz, bu kalabalık, bu meydan, tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya sesleniyor ve diyoruz ki, 15 Temmuz’u unutmadık, unutturmayacağız. Milletimizin tüm kazanımlarını ortadan kaldırmak ve milletimizi bir kaosa sürüklemek isteyen hainler, bir darbe girişiminde bulundular. Ama unuttukları şeyler vardı. Milletimizin bayrak sevgisini, vatan sevgisini unutmuşlardı. Tankları yürütünce, uçakları uçurunca liderimizin meydanları terk edeceğini ummuşlardı. Ama liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dı. Lider taşın ardına saklanırsa, millet dağın arkasına saklanırdı. Ve gördük ki ne lider taşın arkasına, ne de millet dağın arkasına saklandı. Milletimiz, hainlere karşı göğsünü siper etti. Bu meydandan yine haykırıyoruz, başaramayacaksınız. Milletimizi bölemeyeceksiniz. Ezanlarımızı susturamayacaksınız. Bu meydan 3 yıl sonra yine bunu haykırıyor. Burada bulunanlar 15 Temmuzlarda bunu haykırmaya devam edecek. Ülkemizi Suriye’ye, Irak’a çevirmeye çalışıyorlardı ama başaramadılar. Şehit verdik, gazi olduk. Ama milletimiz şehitlerinin emanetine, gazilerinin emanetine sahip çıkmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecek” dedi. 

İLK GÜNKÜ KADAR GÜÇLÜYÜZ 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta yaptığı konuşmada şunları söyledi; “15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıldönümündeyiz. İçimizdeki heyecan, içimizdeki o darbeye karşı olan güç ilk günkü kadar güçlü ve hiç azalmayacak. Konya Meydanı bugün bunu gösteriyor. 251 şehidimiz, 1294 gazimiz var. Onların vermiş olduğu kahramanlık öyküleri ile Konya meydanında Ankara’da, İstanbul’da, Malatya’da, Çankırı’da 81 ilimizde meydanlarda bu millet dimdik ayakta olduğunu ve bu darbeye karşı duran Cumhurbaşkanımızın arkasında olduğunu bir kez daha gösteriyor. Az önce izledik, o hainlerin o gece yapmaya çalıştıklarını. Onların hepsi bugün hak ettikleri deliklerde cezalarını çekiyor. Onları konuşmayacağız artık. 15 Temmuz milli Birlik ve zafer günü. Kahramanlarımızı konuşacağız. Konyalılar olarak bugüne kadar hem davamıza hem partimize hem de cumhurbaşkanımıza vermiş olduğunuz o büyük desteğin bir örneğini daha Konya gösteriyor. 15 Temmuz artık bizim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi gösterdiğimiz bir gün. Karanlık bir gecenin nasıl bir milletin iman gücüyle aydınlık bir geleceğe kavuşmanın günü. Ne olursa olsun şehitler aileleriyle birlikte bizim başımızın tacıdır. Şehit olmak ayrı bir makam. Bu vatan, bayrak, ezan için kanını, canını vermiş bütün şehitlerime Allah rahmet eylesin. Bugün dünyaya verdiğimiz mesajda Türkiye artık eski Türkiye değil diyoruz. Bu gücü veren milletimizle gurur duyuyoruz. O karanlık gecede herkes korksaydı bugün bu durumda olmazdık. Ama bu ülkeyi bu vatanı bu milleti cesaretli kılan en önemli kişi liderimiz Recep Tayyip Erdoğan. O hiç korkmadı, endişe etmedi. Darbe işgal girişiminin en ateşli yer olan İstanbul’a indi. Türkiye alışıktı şapkasını bırakan liderlere. Bizim liderimiz canını ortaya koyarak, milletimin gücünden başka bir güç tanımıyorum diyerek sağ salim milletimizin başına geçti.”

BU MEYDAN BİR TÜM TÜRKİYE’YE ŞEY ANLATIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın yine muhteşem olduğunu söyledi. “Konya yine tarihi bir gün yaşatıyorsunuz bizlere” diyerek meydanda toplanan kalabalığa seslenen Altay, sözlerine şöyle devam etti, “Konya’da yaşamaktan ne kadar mutlu olsak azdır. Meydanda çocuklarımızı görüyorum, kadınlarımızı görüyorum, gençlerimizi görüyorum ve tüm Konyalıları görüyorum. Hepinize sonsuz teşekkür ediyorum. Bugün buradaki coşkunuz, bu kalabalık, bu meydan tüm Türkiye’ye tüm dünyaya bir şey hatırlatıyor. Burada hep birlikte diyoruz ki 15 Temmuz’u unutmadık, unutturmayacağız. Bundan tam 3 yıl önce hain FETÖ darbe girişimiyle milletimizin tüm kazanımlarını ortadan kaldırmak ve ülkemizi bir kaosa sürüklemek için asker kıyafeti giymiş hainler, milletimizin parasıyla alınmış tanklarıyla uçaklarıyla ülkemizin üzerinde emelleri için bir darbe girişiminde bulundular. Ama unuttukları bir şey vardı: milletimizin vatan sevgisini, bayrak sevgisini, bağımsızlığa düşkünlüğünü ve demokrasi inancını unutmuşlardı. Tankları yürütünce, uçakları uçurunca diğer liderler gibi meydanı terk edecek bir lider olduğunu düşündüler. Ama liderimizin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu unutmuşlardı. O zor günde liderimiz dedi ki “Lider taşın arkasına saklanırsa millet dağın arkasına saklanır.” Ve büyük bir cesaretle gördük ki ne lider taşın arkasına saklandı ne de millet dağın arkasına saklandı. Milletimiz meydanlarda bu hainlere göğsünü siper etti. Millet meydanlarda coşkusuyla, bayraklarla, salalarıyla hain darbe girişimin sonunu getirdi. Sayın cumhurbaşkanımız şunu söyledi: Başaramayacaksınız, milletimizi bölemeyeceksiniz, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, ezanlarımızı susturamayacaksınız. Bu meydan 3 yıl sonra yine bunu haykırıyor. Başaramadılar. Milletimizin feraseti, cumhurbaşkanımızın liderliğiyle başaramadılar.”

DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ 

Konya iş dünyası adına ise Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü konuştu. Mevlana Meydanı’nda büyük bir coşku olduğuna işaret eden Kütükcü, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Görüyorum ki Konya bu ihaneti de, bu ihanete direnen, şehadet şerbeti içen kahraman şehitlerimizi de unutmayacak. Bundan 3 yıl önce tarihimizin en büyük ihanetini yaşadık. FETÖ ve küresel işbirlikçileri ülkemize, milletimize diz çöktürmek için kendilerince büyük bir plan yapmışlardır. Bayrağını kanıyla sulamış, tarih boyunca bırakın esaret altında kalmayı, esareti biran bile aklının ucundan geçirmemiş milleti tanklarla, tüfeklerle, hain planlarıyla sindireceklerini düşündüler. Elbette bunu başaramayacaklardı, başaramadılar. Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve milletimizin tarihten gelen cesareti 15 Temmuz gecesi bizim bu topraklardaki varlığımızı bir kez daha perçinledi. 15 Temmuz gecesi tüm dünya bir kez daha gördü ki, bu topraklarda Çanakkale ruhu her an diridir. Bu toprakların her köşesi adeta bir er meydanıdır. Bu ülkede yaşamak bize her zaman teyakkuzda olmayı, her an mücadeleye hazır olmayı zorunlu kılıyor. Öyleyse nasıl ki Mehmetçiğimiz-polisimiz yaz-kış demeden, dağ-taş demeden, gece-gündüz demeden kendi cephesinde hainlerle çarpışmaya devam ediyorsa, biz de kendi cephemizi asla terk etmedik, etmeyeceğiz. Sanayiciler, işadamları olarak bizler fabrikalarımızda, öğrenci sırasında, öğretmen sınıfında, işçi tezgahında kendi nöbetini daha çok çalışarak, daha çok üretecek tutacak. Biran bile gaflete düşme lüksümüz yok.”

ABDULLAH AKİF SOLAK-RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim