Firma girişinde yer alan dev Eyfel Kulesi, masalarda bulunan minik kuzu figürleri ve birbirinden ilginç objeler. Metalin hayatımızın her alanında yer aldığını kanıtlarcasına estetik, sağlam ve bir o kadar da sanatsal duruşu.  Bu duruşu ve metale şekil veren teknolojisiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan Sumak Metal’i Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Sumak ile konuştuk.

Tevfik Bey, Sumak Metal ne zaman kuruldu?

Sumak Metal Değirmen Mak. Pet. Otom. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. 2008 yılında kurularak faaliyetlerine başladı. Konya Büsan Özel Organize Sanayi’ndeki toplam 4 000m² kapalı alanda CNC Lazer Kesim ve Büküm üretimini sürdürmekteyiz. Sumak Metal’in kuruluşu her ne kadar 2008 yılında olsa da sanayi sektöründe ki faaliyetimiz çeyrek asra yaklaşıyor. Bu süre içerisinde sağladığımız birikim ve deneyimi Sumak Metal’de ortaya koyduk ve başta Almanya, İngiltere, Fransa, Letonya, Hindistan ve Pakistan olmak üzere birçok ülkeye metal ürünleri ve Değirmen Makinaları ihraç ederek milli ekonomimize büyük bir katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Yarım asırlık bir tecrübeden söz ediyorsunuz. Bu süre size ne kazandırdı?

Bu süre müşterimizle aramızdaki sarsılmaz bir ilişki, ticaretin püf noktalarını ve prensiplerimizin oluşmasını kazandırdı. Bu sayede yılda 3 bin- 4 bin tonluk üretim, CE ve ISO 9001 sertifikalarıyla hizmetlerimizin çapını genişleterek sektörün önde gelen kuruluşlarından biri olmak için durmaksızın çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Metallerin kesimi ve şekillendirilmesi uygulamalarında da büyüyen teknolojiyi yakından takip ederek tecrübeli kadromuzla ‘’ kusursuz üretim, iş devamlılığı ‘’ prensiplerini uyguluyoruz.

Metal sektörü faaliyet anlamında zor bir alan mı?

Zor bir alan çünkü Metalin Siyah sac, Krom, Alüminyum, HRP ve DKP gibi birçok çeşidi var. Bunların özelliklerini, çeşitlerini çok iyi analiz etmek gerekiyor. Kullanacağınız malzemeyi iyi tanırsanız ürün kaliteniz de o denli yüksek olur. Sumak Metal, müşterilerinin acil ihtiyacı için yeterli stoka ve hızlı dağıtım ağına sahip, güçlü bir firmadır. Sağlam, güvenilir, uygun fiyatlı lazer kesim ve büküm olarak teknolojik ve lojistik olarak son gelişimlere ulaşmış, geniş ürün yelpazesine sahip, çözüm odaklı bir şirketiz.

Burasının bir aile şirketi olmasını nasıl gerçekleştirdiniz?

Büyük oğlum Mehmet, eğitimini Kanada’da tamamladıktan sonra dış ticaret departmanında göreve başladı. Onun yurt dışındaki kazanımları şirketimize çok şey kattı. Özellikle kurumsallaşma, dış ticaret potansiyelimizin gelişmesi anlamında önemli mesafe katlettik. Sumak Metal adı altında Sumak Milling Değirmen Makinaları alım ve Satımı yapmaktadır. Ortanca oğlum Abdullah da atölye işlerini organize ediyor. Birimler arasındaki koordinasyonun sağlanması ve buradaki işletme ve kalite sistemini yönetiyor. En küçük oğlum da yükseköğretimini yeni tamamladı ve iş hayatına hazırlanıyor. Biz omuz omuza vererek güç birliği içerisinde daha çok, daha kaliteli üretimle, istihdamla Sumak Metal’i yükseklere taşıyıp ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Konya ve sizin firmanız bu sektörde nasıl bir yerde?

Sumak metal olarak Konya’da iyi bir yerdeyiz. Müşterimize kaliteli ürünler sunuyoruz. Sacın kalitelisini kullanıyoruz. İthal olan saclar var ve biz bunları kesinlikle almıyoruz. Tek bir amacımız var; müşteriye kaliteli ürün sunmak. Yurt dışı için yavaş yavaş siparişlerimiz geliyor. Başta Almanya olmak üzere İngiltere, Letonya’ya yönelik çalışmalarımız başladı. Konya da bu sektörde iyi bir yerde diyebiliriz. Bu alanda faaliyet gösteren çok iyi markalar mevcut.

Yaptığınız işle hangi sektöre hizmet veriyorsunuz?

Sacla uğraşan herkese Lazer-Kesim- Büküm hizmeti verebiliyoruz. Örneğin Tarım Makineleri, Değirmen Makineleri, Asansör, Otomotiv, Gıda Makineleri, Raf sistemleri, Kalıp, Hediyelik Eşyalar ve yüzlerce sektöre Lazer Kesim ve Büküm olarak hizmet veriyoruz.

Teknolojiyi nasıl takip ediyorsunuz? Başlangıçta nasıldı şimdi nasıl bir aşamaya gelindi?

Eski sistem çok farklıydı. Bu ayarı verebilmek için sacı elimizde oksijenle kesip, fleksle, eğeyle düzeltirdik. İşçilik üzerine işçilik yapılırdı. Şimdi teknoloji öyle bir yere geldi ki en ufak parçaları bile yapar olduk. Ciddi anlamda zaman ve işgücü kazancı elde edildi. Zaman bugün her şey demek. Teknolojiyi yakından takip etmek de zaman kazanmanın en önemli yolu oldu. Müşterimizin talebi doğrultusunda programcı arkadaşlar devreye giriyor. Ardından lazer bölümü. Buradaki çalışma da bitirildikten sonra büküm bölümüne geçilip işlem tamamlanıyor. Paletin üzerine güzelce koyup paketlemesi yapıldıktan sonra müşterinin teslimini yapıyoruz. Her bölümümüzün iş alanı farklı. Bu alanda yetiştiriliyorlar. Çeşitli programlarla da kurum kültürünü aşılıyoruz. Teknolojiyle birlikte üretim de sistematik olarak gelişiyor.

  

Bu sektör gelişmeye açık bir sektör mü?

Her an gelişmeye ve yeni çözümler üretmeye müsait bir sektör. Hizmet alanı ve sunumu çok geniş. Biz de bu doğrultuda sektördeki isim ve güvenilirliğimize yakışır kalitede üretim yaparak, müşterilerimizin ihtiyaçlarını zamanında karşılamayı önceliğimiz kabul ediyoruz. Şirketimiz; çalışanlarımızın iş güvenliğini sağlayarak, kamu sağlığına ve çevreye duyarlı bir şekilde ve modern teknoloji kullanımıyla geliştirip tamamladığı ürünlerle daha da büyümeyi ilke olarak kabul ediyor.

Hep kaliteden bahsettiniz. Sumak Metal’in kalite politikasında ön plana çıkanlar neler?

Dürüstlük, kalite ve disiplin olmazsa olmazımız. Kalite politikamızda da tüm süreçlerde müşterinin ihtiyaç ve beklentilerini tam olarak karşılayan bir anlayış içinde güvenilir ve aranan firma olmayı ön planda tutuyoruz. Bunun yanı sıra, sektöre ait teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi ve uygulamayı, ekip çalışmasına önem vererek kalite düzeyini sürekli yükseltmeyi, tüm çalışanlarda kalite, çerçeve ve iş güveliği bilincini tesis etmeyi, tedarikçilerle güvene dayalı bir iş birliği içinde olmayı, firmamızın ve Türkiye’nin adını dünyaya daha çok duyurmak amacına hizmet etmek üzere, mevcut teknik, idari ve mali birikimlerimizi yurtdışına taşımayı olmazsa olmazımız kabul ediyoruz.

Sektörler için önemli bir çözüm ortağısınız. Burada neye önem veriyorsunuz?

En uygun, en doğru ve en ekonomik çözümleri en hızlı biçimde üreterek daha sonra ortaya çıkabilecek uygunsuzlukların önüne geçmek bizim için çok önemli. Bununla beraber, başlanan her projenin zamanında, en üst düzey tekniklerle projesine tam uyumlu, istenen kalitede ve bütçe sınırları içinde eksiksiz tamamlamak, içinde bulunduğumuz topluma ve çevreye saygılı örnek bir kuruluş olmak, iş hacmini sürekli geliştirerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak da kalite politikamız çerçevesinde yerini almış durumda.

Sumak Metal olarak önümüzdeki 5 yıl için koyduğunuz bir hedef var mı?

Makine ekipmanlarımızı artırmak ve daha iyi hizmet verebilmek en büyük hedefimiz. İhracata ağırlık vermek istiyoruz. Yurtdışı fuarları yakından takip ediyoruz. Ama hepsinden önemlisi müşterilerimize iyi bir hizmet verebilmek, ülkemiz ekonomisine gerek üretim, gerekse istihdamla en güzel katkıyı sağlamayı hedefliyoruz.

İşçinin ruh hali ürüne yansıyor mu?

Aynen yansıyor. Hatta Avrupa’daki bazı firmalar “Benim üretim yerlerim Hindistan’ da Pakistan’ da diyorlar. Aslında Avrupa’da gördüğümüz pek çok şey işçiliğin ucuz olduğu ülkelerde yaptırılıyor. Hep dışarıdan toplanıp geliyor. Bir şekilde hazırlanıyor. Burada işçiliğin önemi ortaya çıkıyor. İşçinin ruh halinin yansıması üründe göze çarpıyor. O ürüne ruh veriyor.

Yurt dışında yapılan ürünlerle burada yapılan ürünler arasında bir kalite farkı var mı?

Türkiye iyi bir yere geldi, kendini ispatladı. Yurt dışında yapılan bir ürünü artık Türkiye’de de yapabiliyoruz.

Sumak Metal dendiği zaman zihinlerde nasıl bir algı oluşmasını istersiniz?

Kaliteli üretim yapan, müşteri memnuniyetini ön planda tutan, sözünde duran, sözü senet olan bir firma olarak anılmak isteriz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Müşterilerimize daha iyi bir hizmet verebilmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Metal sektöründe daha yapacağımız çok şey var. Bunların hayata geçmesi adına yeni projeler hazırlıyoruz. Bu sektör faaliyet alanı geniş ve her geçen gün kendini yenileyen bir sektör. Biz de hiç durmadan yenilikleri takip ediyor, bir şeyler katmaya çalışıyoruz. Bu alanda Avrupa ile yarışacak konuma geldik.

HABER: SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim