Ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen üretmeyi sürdüren Konya sanayisi, ülkenin gururu olmayı sürdürüyor. Yurt içinde ve yurt dışında yaptıkları faaliyetlerle göz dolduran Konya sanayisindeki firmalar, Konya’nın ülke ekonomisindeki yerini de gözler önüne seriyor. Bu firmalardan biri de Sumak Metal. Yarım asırlık ticari tecrübeyle adından söz ettirecek üretimlere imza atan Sumak Metal, ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımlarını sürdürüyor.  İhracata ağırlık vererek ülke ekonomisine en iyi katkıyı sunmayı hedefleyen Sumak Metal, başta Almanya, İngiltere, Fransa, Letonya, Hindistan ve Pakistan olmak üzere birçok ülkeye metal ürünleri ve Değirmen Makinaları ihraç ediyor. Son yatırımı olan halı yıkama makineleri ile de başarısını artıran Sumak Metal, istikrarlı ilerleyişini sürdürüyor. 

MİLLİ EKONOMİYE KATKI SAĞLIYORLAR

Sumak Metal’in yatırımları ve çalışmaları hakkında bilgi veren Sumak Metal Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Sumak, “Sumak Metal’in kuruluşunun 2008 yılı olsa da ticari hayatlarının çeyrek asra değindiğini belirten Tevfik Sumak, “Sumak Metal Değirmen Mak. Pet. Otom. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. 2008 yılında kurularak faaliyetlerine başladı. Konya Büsan Özel Organize Sanayi’ndeki toplam 4 bin metrekare kapalı alanda CNC Lazer Kesim ve Büküm üretimini sürdürmekteyiz. Sumak Metal’in kuruluşu her ne kadar 2008 yılında olsa da sanayi sektöründe ki faaliyetimiz çeyrek asra yaklaşıyor. Bu süre içerisinde sağladığımız birikim ve deneyimi Sumak Metal’de ortaya koyduk ve başta Almanya, İngiltere, Fransa, Letonya, Hindistan ve Pakistan olmak üzere birçok ülkeye metal ürünleri ve Değirmen Makinaları ihraç ederek milli ekonomimize büyük bir katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. 

‘KUSURSUZ ÜRETİM, İŞ DEVAMLILIĞI’

Yarım asırlık tecrübede ki deneyimler hakkında da açıklamalarda bulunan Sumak, “Bu süre müşterimizle aramızdaki sarsılmaz bir ilişki, ticaretin püf noktalarını ve prensiplerimizin oluşmasını kazandırdı. Bu sayede yılda 3 bin- 4 bin tonluk üretim, CE ve ISO 9001 sertifikalarıyla hizmetlerimizin çapını genişleterek sektörün önde gelen kuruluşlarından biri olmak için durmaksızın çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Metallerin kesimi ve şekillendirilmesi uygulamalarında da büyüyen teknolojiyi yakından takip ederek tecrübeli kadromuzla ‘’ kusursuz üretim, iş devamlılığı ‘’ prensiplerini uyguluyoruz” diye konuştu.  

 ‘ÇÖZÜM ODAKLI BİR ŞİRKETİZ’

Geniş ürün yelpazesinde çözüm odaklı işler yaptıklarının altını çizen Tevfik Sumak, “Zor bir alan çünkü Metalin Siyah sac, Krom, Alüminyum, HRP,ve DKP gibi birçok çeşidi var. Bunların özelliklerini, çeşitlerini çok iyi analiz etmek gerekiyor. Kullanacağınız malzemeyi iyi tanırsanız ürün kaliteniz de o denli yüksek olur. Sumak Metal, müşterilerinin acil ihtiyacı için yeterli stoka ve hızlı dağıtım ağına sahip, güçlü bir firmadır. Sağlam, güvenilir, uygun fiyatlı lazer kesim ve büküm olarak teknolojik ve lojistik olarak son gelişimlere ulaşmış, geniş ürün yelpazesine sahip, çözüm odaklı bir şirketiz” ifadelerini kullandı.  

 ‘AİLE OLARAK İŞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Şirketlerinin güçlü bir aile şirketi yapısında hareket ettiğini belirten Sumak, “Büyük oğlum Mehmet, eğitimini Kanada’da tamamladıktan sonra dış ticaret departmanında göreve başladı. Onun yurt dışındaki kazanımları şirketimize çok şey kattı. Özellikle kurumsallaşma, dış ticaret potansiyelimizin gelişmesi anlamında önemli mesafe katlettik. Sumak Metal adı altında Sumak Milling Değirmen Makinaları alım ve Satımı yapmaktadır. Ortanca oğlum Abdullah da atölye işlerini organize ediyor. Birimler arasındaki koordinasyonun sağlanması ve buradaki işletme ve kalite sistemini yönetiyor. En küçük oğlum da yükseköğretimini yeni tamamladı ve iş hayatına hazırlanıyor. Biz omuz omuza vererek güç birliği içerisinde daha çok, daha kaliteli üretimle, istihdamla Sumak Metal’i yükseklere taşıyıp ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu. 

‘TÜM SEKTÖRLERE HİTAP EDİYORUZ’

Sacla uğraşan herkese Lazer-Kesim- Büküm hizmeti verebildiklerini ifade eden Sumak, “Örneğin Tarım Makineleri, Değirmen Makineleri, Asansör, Otomotiv, Gıda Makineleri, Raf sistemleri, Kalıp, Hediyelik Eşyalar ve yüzlerce sektöre Lazer Kesim ve Büküm olarak hizmet veriyoruz. Gelişen teknoloji hizmet verme ağımıza da katkı sağlıyor. Eski sistem çok farklıydı. Bu ayarı verebilmek için sacı elimizde oksijenle kesip, fleksle, eğeyle düzeltirdik. İşçilik üzerine işçilik yapılırdı. Şimdi teknoloji öyle bir yere geldi ki en ufak parçaları bile yapar olduk. Ciddi anlamda zaman ve işgücü kazancı elde edildi. Zaman bugün her şey demek. Teknolojiyi yakından takip etmek de zaman kazanmanın en önemli yolu oldu. Müşterimizin talebi doğrultusunda programcı arkadaşlar devreye giriyor. Ardından lazer bölümü. Buradaki çalışma da bitirildikten sonra büküm bölümüne geçilip işlem tamamlanıyor. Paletin üzerine güzelce koyup paketlemesi yapıldıktan sonra müşterinin teslimini yapıyoruz. Her bölümümüzün iş alanı farklı. Bu alanda yetiştiriliyorlar. Çeşitli programlarla da kurum kültürünü aşılıyoruz. Teknolojiyle birlikte üretim de sistematik olarak gelişiyor” şeklinde konuştu. 

MAKİNE ÜZERİNE YATIRIM SÜRECEK

Yatırımlarını makine üzerine yapacaklarını vurgulayan Tevfik Sumak, “Makine ekipmanlarımızı artırmak ve daha iyi hizmet verebilmek en büyük hedefimiz. İhracata ağırlık vermek istiyoruz. Yurtdışı fuarları yakından takip ediyoruz. Ama hepsinden önemlisi müşterilerimize iyi bir hizmet verebilmek, ülkemiz ekonomisine gerek üretim, gerekse istihdamla en güzel katkıyı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

SON YATIRIM HALI YIKAMA MAKİNESİ 

Yakın zamanda faaliyete geçen Sumak Halı Yıkama Makineleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, açıldığı günden itibaren bilgi birikimi, profesyonel çalışma arkadaşları ve üretim disipliniyle vizyon sahibi müşterilerine layık olma bilinciyle ilerliyor.

Sumak Halı Yıkama Makineleri hakkında da bilgi veren Tevfik Sumak, “Güvenilir kurum olma ilkesini, kurum kültürümüzce temel ilkemiz varsayıyoruz. Ülkemiz ekonomisini de kalkındırmak amacıyla yüzde 100 Türk malı olarak imal ettiğimiz ürünlerimiz, yedek parça hususunda önemli avantajlar sağlamaktadır. Kolay ulaşılabilen ürünlerimiz ve yedek parçalarımız günümüz piyasasına oranla oldukça ergonomik ve ekonomiktir. İnovatif düşünce sistemimizin yanı sıra ürünlerimiz tamamen kendi tasarımımızdır. Ülkenin dört bir yanına pazarlama yaptığımız gibi, yurtdışında da birçok ülkeye ürün ihraç etmekteyiz. Ürünlerimiz 2 yıl garanti altında olmasının yanı sıra; ürün-hizmet kalitesini, daha kaliteli ürünler ayrıca daha kapsamlı destek amacıyla, yüksek otomasyon ve esneklik kavramlarıyla beraber geliştirmekteyiz. Taahhütleri zamanında ve eksiksiz yerine getirmek amacıyla gerekli malzeme, bilgi, ekip ve ekipmana sahip olan firmamız her zaman en iyisini yapmayı ve müşteri memnuniyetini sürekli yükseltmeyi amaçlamaktadır. Haddizatında düsturumuz; müşterilerimizin memnuniyeti bizim memnuniyetimizdir.” Dedi. 

‘YURT DIŞINA DA İHRAÇLARIMIZ OLUYOR’

Ürünler hakkında da bilgi veren Sumak, “Firmamız olarak ülkenin dört bir yanına mal imal etmek yanında, yurt dışına da birçok ürün ihraç etmekteyiz. Ürünlerimiz; otomatik halı yıkama makinesi, halı sıkma, meç makinesi ve paketleme hav alma makinesidir. Otomatik halı yıkama makinesi olarak imal ettiğimiz ürünümüz, el değmeden halılarınızı yıkamaya olanak sağlarken, aynı zamanda insan gücüne olan ihtiyacı yarı yarıya düşürmektedir. Bunların yanı sıra zamandan da tasarruf sağlamanıza yardımcı olur. Bu aşamadan sonra, boru ve rulo tip halı sıkma-kurutma ve durulama makinesi yıkanan halılarınızı mükemmel bir şekilde sıkar, kurutur ve aynı anda da temiz su ile durulama imkânı sağlar. İşletmeniz büyük çaplı değilse, kullanabileceğiniz makine meç makinasıdır. Yarı insan gücüyle çalışan fakat insanı yormayan meç makinesinin direksiyonuyla istediğiniz şekilde halılarınızı yıkayabilirsiniz. Paketleme hav alma makinası ise su değmeden halılarınızı yıkama özelliği sunmaktadır. Halılarınızın derinine işleyen fırçalar sayesinde özenli bir temizlik sunmaktadır.”

İBRAHİM BÜYÜKHARBUT 

Editör: TE Bilişim