“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri çok sayıda vatandaşın katılımıyla Mevlana Meydanı’nda coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün 2016 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisine sızan mensuplarınca gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından 2 yıl geçti. Devletin birçok kurumuna sızan FETÖ, kirli bir kumpası devreye sokmuştu. O gece sadece TSK içerisindeki FETÖ’cülerin bu kirli plan içerisinde yer aldığı gibi bir görüntü varsa da, sonrasında ortaya çıkan görüntüler, ifadeler tüm FETÖ’nün karanlık şebekesinin tümünün bu kirli plan içerisinde yer aldığı ortaya çıktı. TSK içerisindeki ‘Asker’ görünümlü FETÖ mensupları o gece hain planı yürütmeye çalışırken, diğer kurum ve kuruluş içerisindeki ve sivil FETÖ’cüler de aynı plana destek vermek amacıyla kirli plan içerisinde yer aldılar. Ancak Türkiye tarihine giren bu “kara gecede” FETÖ’cülerin hesap edemediği bir şey ortaya çıktı: Buda Türk milletinin her şart ve koşulda bir ve beraber olmasıydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin FETÖ’nün hain girişiminin bir kalkışma olduğunu ve bu kalkışmaya karşı Türk milletine yapılan çağrılar, hain planı suya düşürdü. Meydanlar doldu taştı, Türk milleti FETÖ’ye geçit vermeyeceğini vurguladı. 248 kişinin şehit olduğu2196 vatandaşın da yaralandığı o gece, Türk tarihinde asla unutulmayacak bir gün olarak “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” ilan edilerek hafızalara kazındı. O kara günü unutmamak ve şehitleri dualarla yad etmek amacıyla o kara gecenin 2. yılı tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle idrak edildi. Konya’da da Mevlana Meydanı’nda düzenlenen etkinliklere binlerce vatandaş katılırken, 15 Temmuz’da FETÖ’cülere karşı duruş sergileyen aynı ruh ve heyecanla Konyalılar Mevlana Meydanı’ndan adeta milli birlik ve beraberlik görüntüsü ortaya koydu. 

YOĞUN BİR PROGRAM AKIŞI VARDI

Konya’da “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri sabah saatlerinde başladı. 15 Temmuz temalı resim sergisi ve o gece vatan için canlarını feda eden şehitler için okunan Mevlit-i Şerif’le başlayan etkinlikler, akşam saatlerinde Mevlana Meydanı’nda toplanan on binlerce vatandaşın coşkusuyla daha da anlamlı hale geldi. Akşam saatlerinde Mevlana Meydanı hınca hınç dolarken, vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile adeta coşkulu dakikalar yaşadı. Etkinlikler çerçevesinde yoğun bir program akışının düzenlendiği Konya’da, Mehter Takımı gösterisi, Kur’an-ı Kerim tilaveti, Dursun Ali Erzincanlı’nın 30 Kuş Klibi, Abdülhamid Han adlı tiyatro gösterisi, Bekir Develi’nin 15 Temmuz sunumu, Hasan Dursun müzik dinletisi, 15 Temmuz videosu, Uğur Demirci müzik dinletisi, ilahiler, 15 Temmuz’la ilgili belgesel gösterimleri gibi etkinliklerle program dolu dolu geçti. Ayrıca Konya protokolü de vatandaşlara hitap ederek, 15 Temmuz’la ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundular. 

GENCİYLE YAŞLISIYLA ÖNEMLİ MESAJ

Mevlana Meydanı’na akın eden vatandaşlar, 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ’ye ve FETÖ’yü destekleyen uluslararası güçlere o gece verdiği mesajı, aynı ruh ve bilinçle “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinliklerinde de verdi. 7’den 70’e Mevlana Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile milli bir gurur yaşattı. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle meydana gelen vatandaşların oluşturduğu görüntü milli heyecan adına önemli bir mesaj oluşturdu. 

AĞZI DUALI DEDELER VE NİNELER 

Meydanın en renkli görüntülerini çocuklar ve ağzı dualı dedeler ile nineler oluşturdu. Minikler anne ve babaları ile meydanda ne olduğunu daha tam kavrayamasa da, milli coşkuya ortak olmaları, Türkiye’nin geleceği adına umut verdi. Yaşlarına rağmen Mevlana Meydanı’na gelen dedeler ve ninelerin görüntüleri ise, Türkiye’nin adeta özeti gibiydi. Güçlükle yürümelerine rağmen alana gelen dedeler ve nineler, dualarıyla milli coşkunun manevi destekçisi oldular. 

SABAHA KADAR NÖBET TUTTULAR 

Program kapsamında etkinlikler sabaha kadar sürdü. Ezgiler, ilahiler, 15 Temmuz gösterimleri ile coşkulu anlar yaşayan vatandaşların coşkusu sabaha kadar sürdü. Bazı vatandaşlar evlerinden getirdikleri yiyecek ve içeceklerle meydanı gören en iyi yerleri bularak buralarda oturdu, meydanın coşkusuna ortak oldular. Oluşan bu manzara, 15 Temmuz sonrası Mevlana Meydanı’nda yaklaşık 1 ay tutulan nöbetleri hatırlattı. Ayrıca meydanda yine vatandaşların yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak amacıyla mısır, çekirdek, köfte ekmek gibi satışlar yapan seyyar satıcılar yer aldı. 

TÜRK BAYRAKLARI MEYDANI RENKLENDİRDİ

Genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle alanı dolduran vatandaşlar, Türk bayraklarını da unutmadı. Kimi Türk bayraklı tişört giydi kimi Türk bayrağını sırtına sardı kimi de eline aldığı Türk bayrakları ile meydanın coşkusuna ortak oldu. Eller Türk bayrakları, dillerde tekbir ve sloganlarla dosta güven düşmana korku veren vatandaşlar, meydanın milli coşkusunu adeta kırmızı beyaza bürüdü. 

SELA OKUNURKEN DUYGULU ANLAR

15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminin olduğu o karanlık gecede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “Meydana inin” çağrısının ardından FETÖ’ye karşı bir mücadele başladı. Bu mücadele sürerken ilerleyen saatlerde Türk milletinin manevi ruhunu diriltmek amacıyla 00:13’te camilerden selalar verilmeye başlanmıştı. O günü yeniden hatırlamak ve yaşamak amacıyla etkinlikler kapsamında tüm Türkiye genelinde 00:13’teselalar okundu. Konya’da da selaların okunduğu bu dakikalarda Mevlana Meydanı adeta sus pus oldu. O kara geceyi yeniden hatırlatan selalar, duygulu anların yaşanmasına neden oldu. 

BAŞKANLAR HALKLA İÇ İÇE

Etkinlikler boyunca Konya protokolü de geç saatlere kadar vatandaşlarla birlikte meydandaki coşkuya ortak oldu. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Mevlana Meydanı’nda kaldığı süre boyunca daha çok vatandaşlarla birlikte göründü. İki başkan da vatandaşlarla sohbet etti, vatandaşların duygularına ortak oldu, milli coşkunun anlamına uygun olarak güzel bir görüntü oluştu. 

SORUNSUZ PROGRAM İÇİN GÖREV YAPTILAR

Etkinliklerin sorunsuz geçmesi ve ertesi gün herhangi bir olumsuz durumun ortaya çıkmaması için Belediye ekipleri, emniyet güçleri ve sağlık görevlileri hummalı bir çalışma yürüttü. Mevlana Meydanı’nda geniş güvenlik önlemleri alan Emniyet güçleri, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına meydanın giriş ve çıkışlarını sürekli kontrol altında tuttu. Meydan içerisinde de devriyeler atan güvenlik güçleri, kuş uçurtmadı. Alınan güvenlik önlemleri sayesinde etkinlikler sorunsuz ve huzurlu bir şekilde sonlandırıldı. Alanda yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) de kurulan çadırda hazır bekledi, olası sağlık sorunlarına anında müdahale etti. Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinin ekipleri de meydanda görev başındaydı. Zabıta ekipleri, temizlik işçileri sabaha kadar nöbet tuttu. Alanda oluşan kirliliği anında kaldırmak için gece saatlerinden itibaren harekete geçen temizlik ekipleri, sabaha kadar meydanı yeniden pırıl pırıl yaptı. 

GÖKLERDEN GELEN MANA 

Mevlana Meydanı’ndaki etkinliklerin başladığı akşamın ilk saatlerinde havanın kararmasıyla gökyüzünden bir ayrıntı gözlere çarptı. Ayın yarım hilal şeklini alması ve yakınında bir yıldızın belirmesiyle adeta gökyüzünde Türk bayrağı görüntüsü oluşması, milli birlik ve beraberlik gününü daha da anlamlı hale getirdi. Dikkatlerden kaçmayan bu görüntü Türkiye genelinde sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflardan biri halini aldı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim