24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 95 yıl süreyle içinde yaşadığımız Parlamenter Sistem sona ererken, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi dönemi başladı. Her seçimin ardından olduğu gibi bu seçimin ardından da yeni beklentiler ön plana çıktı. Beklentilerin başında Huzur, istikrar, dirlik düzenlilik ve ekonominin iyiye gitmesi geliyor. Yardım Kuruluşları temsilcileri Başkanlık sisteminin sadece Türkiye değil, tüm İslam Coğrafyasının sistemi olduğunu vurguladı. Yeni sistemin toplum ve tarih yapımıza uygun olduğunu dile getiren temsilcilerin en büyük beklentisi ise Türkiye üzerinde ki olumsuzlukların biran önce yok edilmesi ve aile politikası ile değerlere sahip çıkılması. 

“YENİ DÖNEMDE KENDİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Yeni sistemin toplum yapımıza daha çok uygun olduğunu dile getiren İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yeni sistem toplum yapımıza ve tarihi yapımıza biraz daha uygun. Eski sistemde dışarıdan manipülasyonların daha çok olduğu bir yapı vardı. İnşallah yeni sistem ile birlikte bu manipülenin önüne geçmiş olacağız diye ümit ediyorum. Daha önceden birikmiş olan sorunlar vardı. Belki parlamenter sistemden kaynaklanan sorunlardı.  Allah izin verirse önümüzde ki süreçte bu sorunlar ile ilgili ilerlemelerin olacağını tahmin ediyoruz. Her şeyi olumlu ifade etmekte mümkün değil çünkü bazı problemler de var. Benim şahsi düşünceme göreBaşkanın batılılaşma yönünden kuşatma altına aldıklarını düşünüyorum. Aile, kadın ve kimlik konusunda Avrupa’ya uyum denilerek kendi değerlerimizden uzaklaştırılıyoruz. Başkanı’mıza bunu ‘olmazsa olmaz’ diye diretiyorlar ve baskı altına alıyorlar diye düşünüyorum.  Hem kadın istihdamını artırmaktan bahsediyorlar hem de nüfusun geriye gitmesini önlemek için doğumu artırmaya çalışıyorlar. Çalışma ve Aile Bakanlığının bir yerde toplanmasının ciddi bir çıkmaza sürükleyeceğini düşünüyorum. İslami toplum yapısında entelektüel sahada kadının ilerlemesinde bir engel yok. Emekle eve kazanç gerektiren işlerde kadın istihdamının artırılması sadece erken kapitalist dönemde kandırmacalardan ileri gelir. İslami düşüncede kadının, emek gerektiren iş gücü anlamın da çalışması uygun değil. Evin maişetinin temini erkeğin görevidir. Yani sistem değişikliğinin bizim yapımıza uygun olması bakımından ümitliyim ama kendi değerlerimize daha çok sahip olma hususunda ‘kadın, aile ve kimlik’ başlığı altında endişeliyim. Biz kadının erkek olduğunu düşünmüyoruz. Erkeğinde kadınla eşit olduğunu düşünmüyoruz. İslami gelenekte adalet vardır, eşitlik yoktur” 

“BEKLENTİMİZ: AİLE POLİTİKASI VE MEDENİ KANUN”

Acilen Milli Aile Politikasına ve Medeni Kanuna ihtiyacın olduğunu dile getiren Ribat Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçüktoka cümlelerini şu şekilde aktardı: “24 Haziran seçimleri, ülkemizin tarihinden ve ümmet adına taşımış olduğu misyondan güç alarak dünya sahnesinde “Büyük Devlet” olma iddiası için milat hükmündedir.  Yeni dönemden en önemli beklentimiz: Toplumumuzun çekirdeği ve çocuklarımızın ilk terbiye mektebi olan aile kurumumuz için tehlike çanları çoktan çalmaya başladı. Acilen milli bir aile politikasına ve medeni kanuna ihtiyacımız var. Bu konudaki gecikmeler beraberinde ciddi tehlikeleri getirecektir. Konunun önemine binaen gerekli çalışmaların bu alanın gerçek uzmanlarınca yapılması sağlanmalıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyib Erdoğan Beyi seçim başarısından dolayı tebrik eder, Zat-ı A’li’lerine ve yeni bakanlar kuruluna millet ve ümmet adına yapacakları bütün çalışmalarda dua eder, başarılar dileriz. Rabbim yar ve yardımcıları olsun”

“YENİ DÖNEMDE BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK”

Yeni Sistemin Türk Birliği adına yapılan adına yapılan en büyük adımlardan biri olduğunu dile getiren ve yeni dönemde beklentilerin yüksek olduğunu belirten RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği Başkanı Tamer Kalender, “Yeni başkanlık sistemine geçmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığının temsili yeri şuanda filli bir alana dönüşmüş oldu. Cumhurbaşkanlığındaki 16 adet olan fors şuana kadar kurulmuş tüm Türk devletlerini temsil eden bir fors. Artık tüm Türk devletlerinin doğal tabi lideri Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkanıdır. Dünya üzerinde Türk Birliği adına yapılan en büyük adımlardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum. Bu başkanlık sadece Türkiye değil tüm İslam Coğrafyasının başkanlığıdır. Bundan sonra Türk ve İslam âlemi durdurulamaz diye düşünüyorum. Uygulanmış veya uygulanmaya devam eden Adalet, eğitim gibi bürokrasinin içinden çıkılmaz hale getirdiği olumsuzlukları yeni dönemde tamamen silineceğini umut ediyorum. Artık Türkiye Cumhuriyeti üzerinde ki olumsuzlukları da atacaktır. Yani inşallah beklentimiz çok yüksek. Yurtdışında yaşayan Müslüman âleminin de beklentileri çok yüksek. Bu seçim zaferinin en büyük sebeplerinden bir tanesi o mazlumların duasıdır” diye konuştu

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim