Koronavirüs (kovid-19) nedeniyle hayat akışını azaltmak ve sosyal mesafeyi korumak adına bir dizi önlemler alındı. Zaman zaman bu önlemlere yenileri de eklenerek, koronavirüsün etki alanını daraltmak için çalışmalar sürdürülüyor. Tüm bunlar yaşanırken devletin işleyişi de aksatılmadan yürütülüyor. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’deki çalışmalar aralıksız sürüyor. Koronavirüsten dolayı ziyaretçiye kapatılan TBMM’de milletvekilleri gerekli önlemlerini alarak, gerek Genel Kurul çalışmalarına gerek parti içi çalışmalarına katılarak işlerini devam ettiriyor. Bazı partiler nöbet sistemiyle çalışmalarını yürütürken, milletvekilleri Meclis’e gelmedikleri dönemlerde de çalışmaları evden yürütüyor. Koronavirüsten dolayı Meclis’teki çoklu toplantılar da yine video konferans yöntemiyle yapılıyor, milletvekilleri maske kullanıyor, Meclis sıralarında dezenfektanlar eksik olmuyor.

SOSYAL MESAFEYİ KORUYORLAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Meclis çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Milletvekilleri olarak uzmanların uyarılarına dikkat ederek çalıştıklarını belirten Usta, “Bizler Meclis’te sosyal mesafe kurallarına dikkat ediyoruz. Salgın ile ilgili dikkat edilmesi gereken kurallara dikkat ediyoruz. Çalışmalarımızı gerçekleştirirken maske takıyoruz, el dezenfektanları kullanıyoruz. Meclis’te oturduğumuz koltuklarda mutlaka bir koltuk boş bırakıyoruz. Kısacası çalışmalarımızda sosyal mesafeyi koruyarak çalışıyoruz” dedi.

YASAL ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Meclis’in çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü dile getiren Usta, “Meclis çalışmalarımızın gündeminde infaz yasası var” dedi. İnfaz yasası ile ilgili Salı gününden bu yana görüşmelerin devam ettiğini belirten Usta, şunları söyledi, “Bunun yanında sağlıkta şiddetle ilgili yasa çalışmaları için çalışıyoruz. Bu salgında ön saflarda mücadele eden Sağlık çalışanlarımızın, hemşirelerimizin, tüm sağlık personellerimizin haklarını korumak ve onları şiddetten muhafaza etmek bizlerin de görevi. Bu sorumlulukla bu konuyu da hemen yasalaştıracağız.”

KONYA PROJELERİ TAKİPTE

Konya’nın bir tarım şehri olduğunu vurgulayan Usta, bu kapsamda Konya projelerini ve sorunlarını da takip etmeyi sürdürdüklerini kaydetti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ev sahipliğinde telekonferans ile tarım temsilcilerin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Usta,” Bu dönemde de Konya projeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz. Konyalı hemşerilerimiz kürarlara harfiyen uymalarını istiyoruz. Yine tarım işçilerimizin sosyal mesafeyi koruyarak çalışmalarını istiyoruz” diye konuştu.

EVDE KALIN ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Usta, koronavirüsle mücadelede evde kalmanın önemini hatırlattı. Bu anlamda dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Usta, “Konyalı hemşerilerimizden en büyük ricamız evde kalmaları. Çünkü bu virüsün en riskli olduğu dönemdeyiz. Bu hafta ve önümüzdeki hafta eğer çok sıkı tedbirlerle evde kalırsak, sokağa çıkmazsak, sosyal mesafemizi korursak, birbirimize gidip gelmezsek eğer bu iki haftanın sonucunda Türkiye bir rahatlamaya girebilir. Bu dönemde sağlık çalışanlarımızın yar ve yardımcısı olsun. Sağlık çalışanı olmak böyle bir şeydir. Bu bir görevdir. Bu görev ve sorumluluk ile doktorlar yetiştirir. Bu görevleri yerine getirmenin onuru, gururu ve mutluluğu başkadır. Tüm sağlık çalışanlarımızın emeklerine sağlık. Bu süreçte Sağlık çalışanlarımız ile sahada olan Emniyet birimlerine, Jandarma ekiplerine, bekçilere, basın mensuplarına ve vatandaşlarımızı ülkemize getiren Türk Hava Yolları çalışanlarına teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

TEDBİRİMİZİ ALARAK ÇALIŞIYORUZ

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı da, çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. “Bu süreçte yüz yüze görüşmelerimiz olmasa da gerek sosyal medya aracılığı ile gerekse telefonla bizlere taleplerini ileten vatandaşlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyen Özboyacı, bunun yanında TBMM’deki işleyişin de devam ettiğini bildirdi. Haftalık olarak Meclis çalışmalarına katıldıklarını söyleyen Özboyacı, şunları kaydetti, “Tüm Milletvekilleri olarak sosyal mesafeye uyup, uygulanan tedbirlere riayet ederek kanun teklifleri üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda bu hafta Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini görüşmek üzere Meclisimizde toplanmış durumdayız. Tüm grupların katılımıyla gerçekleştirilecek bu görüşmelerde de maskemizi takıp her hangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına milletimizin beklediği önemli bu yasayı da geçirmeyi hedefliyoruz.

Tüm bunlarla birlikte AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları olarak da çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Yaşanan salgın nedeniyle çalışmalarımız sahada olmasa da koordineli bir şekilde video konferans yöntemiyle yürütülüyor. 81 ilimizle bağlantılı bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımız kapsamında şu an tüm ağırlığımızı “Komşuluk Seferberliği” adını verdiğimiz bir projeye vermiş bulunmaktayız. Bu proje kapsamında 65 yaş üzeri sokağa çıkma yasağı bulunan vatandaşlarımıza teşkilat mensuplarımız ve gönüllü arkadaşlarımızla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yaşlılarımızdan gelecek istekler doğrultusunda onların ihtiyaçlarını karşılıyor ve sürekli olarak irtibat halinde kalıyoruz. Konyamızda da bu projeyi başarılı bir şekilde İl Gençlik Kollarımız yürütüyor. Şu ana kadar şehrimizde bulunan tüm 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza telefonla ulaşarak isteklerini ve hal hatırlarını soruluyor. İnşallah hep birlikte bu süreci sağlıklı bir şekilde aşacağız. Tek temennimiz yaşlılarımızın bu ortamda evde kalmaları ve sağlıklarına dikkat etmeleridir.”

BİRLİKTE OLURSAK KAZANIRIZ

“Bizim için şu aşamada önemli olan bir konu varsa o da tüm vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmesi” diyen Özboyacı, COVİD-19 Pandemisi ortadan kalkana kadar devlet ve millet olarak birlikte hareket etmenin hepimize olumlu yönde kazanım sağlayacağını vurguladı. Bu noktada alınan tedbirlerin herkesi yakından ilgilendirdiğini dile getiren Özboyacı, “Bireysel olarak hijyen kurallarına uyarsak süreci daha da az kayıplarla atlatacağımızı düşünüyorum. Tabi burada bir diğer önemli konu ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu ve neredeyse her hafta yenilenen destek paketleridir. Bu destekler, ciddi anlamda devletimizin milletine verdiği değerin göstergesidir. İhtiyaç sahiplerine maddi desteklerden tutun esnaflarımıza sunulan kolaylıklar bu süreci hep birlikte daha da iyi şekilde atlatmamızı sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki bu millet hiçbir zaman yalnız değildir. İyi günde de kötü günde de birlikteliğimiz daim olacaktır. İnşallah kısa sürede daha sağlıklı günlerde yeniden sahada hemşehrilerimizle bir arada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

HERHANGİ BİR AKSAMA YOK

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Esin Kara, Meclis çalışmalarının sürdüğünü, çalışırken gerekli tedbirleri de aldıklarını söyledi. Aldıkları tedbirler hakkında bilgi veren Kara, “Meclis’te her vatandaş gibi ellerimizi sık sık yıkıyoruz, dezenfektan kullanıyoruz, maske kullanıyoruz. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırıyoruz. Mesafe kuralına uyuyoruz. Meclis’te koronavirüsten dolayı dışarıdan misafir kabul edilmiyor” dedi. Meclis’te tüm çalışmaların sürdüğünü, Genel Kurul’un ve oylamaların yapıldığını aktaran Kara, “Genel Kurul tam saatinde başlıyor, herhangi bir aksama yok. Meclis’te aksama yok, çalışmalar devam ediyor. Biz Meclis’in çalışmasından yanayız. Kurtuluş mücadelesi verildiği günlerde dışarda bombalar yağarken, Meclis açıldığı günden buyana çalışmalarını sürdürdü. Ben buraya geldiğim zaman virüs kapacağımı bilsem, bu virüsten hayatımı kaybedeceğimi bilsem yine gelir çalışırım. Çünkü burası ülkenin yönetildiği yer, o yüzden çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Danışmanlarımız da buradalar çalışmalarını sürdürüyorlar. MHP’nin vekillerinin çoğu buradalar çalışıyorlar. Koronavirüsle ilgili toplantılar oluyor. İnternet üzerinden video konferans yoluyla toplantılar yapılıyor. Sorunları dile getirmeye çalışıyoruz. Katılamadığımız toplantılar olursa soru önergeleri ile Bakanlara iletiyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalar var, o çalışmaları yayınlamıyoruz şuan. Çünkü millet can derdinde. O yüzden şuan bu çalışmaları yayınlamıyoruz. Bazı mücbir sebep haline girmeyen sektörlerde de sıkıntılar var. Onları da dile getirmeye çalışıyoruz. Hükümetin yapmış olduğu “Biz Bize Yeteriz” Kampanyasına destek veriyoruz. Evimizde ekmek varsa onu paylaşmak zorunayız” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR EVLERE TAŞINIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Türkiye’de koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart tarihinden itibaren TBMM’de çalışmaların aralıksız bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi. Bütün komisyonların çalışmaya devam ettiğini dile getiren Şener, “Milletvekillerimiz de tedbirleri alarak çalışmalarına katılıyor. Siyasi partilerde sosyal mesafeyi koruyacak şekilde gruplar çalışmalarını sürdürüyor. Meclis Genel Kurulunda milletvekilleri çalışmalarını maske takarak sürdürüyor. Ben Meclis’teki görüşmelere tek tük katılım sağlıyorum. Bu süreçte daha çok evde kalmaya ve evde çalışmalarımı sürdürmeye çalışıyorum. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturan Bilim Kurulu tarafından oluşturan bir kurul var. Dünya Sağlık Örgütü var. Ve her ülkenin almış olduğu önlemler var. Vatandaşlarımızın bu süreçte yapılan resmi açıklamalara dikkate almaları gerekiyor. Vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçları dışında çıkarı çıkmamalarını, evde kalmalarını istiyorum. Alınan tedbirlere Konyalı hemşerilerimizin de gereken özeni göstermelerini istiyorum” dedi.

EL BİRLİĞİYLE ATLATACAĞIZ

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da, koronavirüsün ciddi bir salgın olduğunu belirtti. Bu nedenle yetkililerin ve bilim adamlarının dikkate alınması gerektiğini ve kurallara uyulmasının önemini anımsatan Yokuş, “Bir kere vatandaşlar olarak bu kurallara uymamız gerekiyor. İnancımız gereği fert olarak kendimizden, ailemizde hem de toplumumuzdan sorumluğuz. Yaşadığımız İl ve İlçede vatandaşlarımıza zarar vermeme için kurallara uymaya dikkat etmemiz gerekiyor. Millet olarak koronavirüs sorununu en güzel şekilde atlatacağız. Sabır edeceğiz. Daha tahammüllü olacağız. Evde kaldığımız için bazı ihtiyaçlarımız zamanında gelmeyebilecek ama bunun için hep beraber uğraşacağız. Zor zamanları elbirliği ile atlatacağız. Konyalı hemşerilerimizin ve Türkiye’nin diğer illerinde yaşayan vatandaşlarımızın sabır göstereceğine inanıyorum. Görülen vakalarda Konya’nın ilk dört içerisinde görülmesi bizleri üzdü. İnşallah hastalarımız bütün Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da biran önce iyileşir” dedi. İyi Parti olarak bu süreçte dönüşümlü çalıştıklarının bilgisini veren Yokuş, şu bilgileri verdi, “İYİ Parti Milletvekilleri olarak dönüşümlü olarak TBMM çatısı altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Meclis’te de milletvekilleri olarak çalışmalarımızı kısım kısım sürdürüyoruz. Devletin yürütülmesi lazım. Birleşim ile kanunların çıkması lazım. Hükümetin almış olduğu birçok kararlar kanunla düzenlenmesi lazım. Bu dönemde sağlık çalışanları, Emniyet, Jandarma çalışanları olmak üzere herkes büyük özveri ile çalışmalarını sürdürüyor. Şahsımda evden Konya ve ülkemiz için çalışımlarımı sürdürüyorum.”

ABDULLAH AKİF SOLAK-MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim