Hz. Mevlana'nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri programı kapsamında gerçekleştiren etkinliklerde sahne alan Türk klasik ve tasavvuf müziğinin ünlü yorumcusu ve bestecisi Ahmet Özhan, Yenigün Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. 1982 yılından bu yana Hz. Mevlana’yı anma törenleri ile özdeşleşen Ahmet Özhan her yıl Aralık ayında Konya’da olmayı özlemle beklediğine dikkat çekti. Özhan, sahne performansı ile törenlere katılan misafirlerden büyük beğeni alıyor.

HZ. MEVLANA’NIN HİZMETİNDE OLMAK BENİM HAYATIMDA EN ÖNEMLİ NOKTA’

Hz. Mevlana’nın hizmetinde olmanın kendisi için önemli olduğunu ifade eden Türk klasik ve tasavvuf müziğinin ünlü yorumcusu ve bestecisi Ahmet Özhan, “Konya’da olmak, Hz. Mevlana’nın hizmetinde olmak benim hayatımda en önemli noktadır. Hizmette oluşumun 40. yılı. İsmimiz burayla özdeşmiş hale geldi. Bu havanın yaşandığı bir aileye mensubum. Babacığımdan kaynaklanan sohbet ve hassasiyet ile onun hoşluğunu her zaman gönlümde hissederdim. Müzik serüvenimiz içerisinde konservatuvar, tasavvuf müziği derken, Hz. Mevlana’ya karşı büyük bir sevdanın içine girdik. Hz. Mevlana çok önemli mihmanlardan.  Onun için Aralık’tan Aralık’a hasretle bekliyoruz. Törenler bittiği zaman önümüzdeki sene Allah nasip eder mi diye dua edip duruyoruz” ifadelerini kullandı.

‘VEFA VAKTİ TEMASINDA BİZLERDE VEFAMIZI GÖSTERMEK İSTEDİK’

Vefa Vakti temasına uygun bir şekilde hareket etmeye çalıştıklarını ifade eden Sanatçı Ahmet Özhan, “Alâeddin Yamaç hocanın iki ilahisini repertuvarlarımıza aldık. Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça Hocamın iki ilahisini, kendisine duymuş olduğum vefayı gösterebilmek adına bu yıl repertuvarımıza dahil ettim. Son dört yılda Selam Vakti, Birlik Vakti, Kardeşlik Vakti ve Vefa Vakti temaları ile anılan Hz. Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri programı kapsamında bizlerde bu sene vefa örneği göstererek Alâeddin Yamaç hocamızın iki ilahisini koyduk. Hocamızın kendisi rahatsız. Vefa Vakti temasında bizlerde vefamızı göstermek istedik.  Hocamızın ilahileri oldukça güzel ve beğeniliyor” şeklinde konuştu.

Sahneye çıktığı zaman hem sesiyle, hem sözüyle hem de ritmiyle insanları kendisine hayran bırakmayı başaran Sanatçı Ahmet Özhan, “İlahilerimizi Hz. Mevlana’nın sözlerinden hem de diğer büyüklerimizin sözlerinden oluşturuyoruz. 50 yıldan bu yana sanat hayatının içerisindeyim. Kendi sanat reflekslerimi kullanıyorum. Onlar doğaçlama olan şeyleridir ama burada önemli olan gelen insanları mutlu edecek şekilde davranmak ve onların algılayabilecek şekilde repertuvar yapmak. Bunlarda arkadaşlarımızla beraber ön çalışma ile oluyor. Arkadaşlarımızla oturarak insanların dikkatini çekebilecek, onlara mesaj verebilecek, onları mutlu edecek ne ise o şekilde hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLAR BİRBİRLERİYLE İLETİŞİM KURDUKÇA ZENGİNLEŞİR’

İnsanların birbirleriyle iletişim kurdukça zenginleştiklerini dikkat çeken Özhan, “Bu sayede hem karşıya bir katkıları olur, hem de kendisi karşıdan katkı alır. Onun için diyalog çok önemlidir. Özelikle bizler için gözler ve kulaklar bize çevrilmiş insanlar için diyalog çok önemlidir.  Üstelik bizlerin pozitif olarak örnek olmamız lazım. Şöhretin faydaya dönüşmesi için bir duruş sergilemesi lazımdır. Bir diyalog sergilemesi lazımdır. Bunlara dikkat edilmesi lazımdır” diye konuştu.

‘VEFA ÇOK ÖNEMLİDİR’

Vefa’nın önemli olduğuna dikkat çeken Özhan, “Vefa İslami düşüncede ve cenabı pir efendimiz başta olmak üzere büyüklerimizin hep konu ettiği meseledir. Cenab-ı Hakka ahit verdik biz. O ‘Ben sizin rabbiniz değimliyim?’ dedi. Biz de ‘Evet sen bizim rabbimizsin’ dedik. Dünyada bu sözümüzün arkasında durmamız lazım ve ahde vefa göstermemiz lazım. O yüzden vefa çok önemlidir” şeklinde konuştu.

‘ON GÜN BİR GÜN GİBİ GEÇİP GİDİYOR’

Konya’da bulunduğu on günlük sürenin bir gün gibi geçip gittiğine dikkat çeken Ahmet Özhan, “Konya’da 40 seneden beri oluşan arkadaşlarım ve çevrem var. Onlarla beraber oluyoruz. Düzenlenen organizasyona katılarak birlikte oluyor, hasret gideriyoruz. Geri kalan zaman çalışma ile geçiyor. On gün bir gün gibi geçip gidiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim