Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri’nin sonuna yaklaşılırken, özellikle haftasonu Mevlana’nın bulunduğu bölgede büyük bir turist yoğunluğu yaşandı. Haftasonu tatilini fırsat bilen turistler, Mevlana’ya adeta akın etti.

Mevlana’yı anma törenlerinde Hz. Mevlana’nın hayatı, eserleri tasavvufi görüşleri Vefa Vakti vurgusu ile vefa kavramını da ele alarak devam ediyor. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen etkinlikler Hz. Mevlana’yı hatırlatırken onun yaşantısından da öğretiler sunuyor. Diğer günlerden farklı olarak hafta sonunda hayli yoğun olan etkinliklerden misafirler memnuniyet duyduğunu belirterek ayrılıyor. Etkinliklerle ilgili Konya’yı ziyaret eden Mustafa Altun, “İzmir’den misafirlerimle beraber bu etkinliklere katıldık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da katılımın hayli fazla olduğunu gördüm ve memnun oldum. İlerleyen her yeni yılda değişiklikler yapılarak yeni etkinlikler ortaya çıkarılıyor. Her yıl aynı etkinlikleri düzenlemek yerine yenilikler yapılıyor. Bunlar gerçekten özenli ve güzel çalışıldığının göstergesi. Programların kendine göre birtakım eksiklikleri olsa bile aşırı güzel organize edilmiş. Burayı ziyaret eden vatandaşlar da bir merak içerisindeler ve istekliler.  Bunun ötesinde Hz. Mevlana öğretisinin esasına uyma çabası içinde katılıyorlar. Tabi ki katılan vatandaşların Mevlana esasları hakkında ne kadar bilgisi var bilmiyorum. Ama bilgisi olmayan bilgi edinmeye, bilgisi olan ise daha çok bilgi almaya ve pekiştirmeye gayret gösteriyor. Bu merak ve burada olma hevesi bundan kaynaklı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘KATILANLAR İÇİN ÇOK FAYDALI’

Altun, “Kutlamalara katılım sağlayan yerli ve yabancı misafirler hiçbir şey kaybetmeden kendileri için faydalı olacak bilgilere burada sahip oluyorlar. Etkinlikler katılımcılar açısından çok faydalı. Hz. Mevlana’yı tanımada ve onun yaşantısını anlamada noktasında muazzam bir okul diyebilirim. Zaten Hz. Mevlana ile ilgili herhangi bir konu faydasız olabilir mi? Bu tarz etkinlikler daha çok arttırılarak insanlara Mevlana’nın yaşantısı aşılanması sağlanabilir. Farklı organizasyonlar ile bu programlar desteklenebilir. Daha çok insana ulaştırılabilir. Ulaştırılmak için de çabalandığını görüyorum. Konya belediyeleri Hz. Mevlana’ya sahip çıkıyor ve vatandaşlara hatırlatmak için özen gösteriyor. Yoğun bir çaba içinde olduklarını söyleyebilirim. Bunlar gerçekten görülmeye değer muazzam olaylar. Benim kişisel görüşüm olarak belediyelerin çabaladığı kadar insanlarımızın bu öğretileri öğrenmek ve anlamak için çabalamaları gerektiği yönünde. Yapılan programlardan ve organizasyonlardan çok memnun kaldım. Katılmayan vatandaşlarımız varsa hiç vakit kaybetmeden katılmalarını tavsiye ederim. Emeği geçen ve bize böyle imkanlar sunan herkese de teşekkür ederim” dedi.

‘MEVLANA RUHUNA UYGUN’

Etkinliklerle ilgili görüşlerini bildiren Ümit Harasan, “746. Vuslat Mevalana’yı Anma Törenleri için İzmir’den geldim. Yapılan etkinliklerin katılımcılar için fayda sağlayacağını düşünüyorum. Hafta sonu olması dolayısıyla zannediyorum aşırı bir kalabalık var. Katılımın bu kadar fazla olması bizleri de mutlu ediyor. Sadece Konya’da değil Tüm Türkiye’de ve yurt dışında da Mevlana’nın etkisi görüldüğü bariz belli. Burada Hz. Mevlana’yı ne kadar çok insanın tanıdığını ve hatırlamak, ondan feyiz almak için etkinliklere katıldıkları çıkarılabilir. Burada ki herkes yardımlaşma içerisinde. Mevlana’nın ruhuna uygun bir atmosfer oluşturulmuş. Katıldığımız zaman keyif alacağımız ve huzur bulacağımız, manevi olarak huzura kavuşacağımız bir organizasyon. Mevlana Kültür Merkezi’de Mevlana Türbesi’ne yakın konumlandırılmış. Ziyarete gelen insanlarımız Mevlana Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra burada ki etkinliklere kolayca katılma şansı buluyorlar. Mevlana Türbesi’nde buldukları manevi huzurla burada buldukları huzur eklenince tarifsiz bir manevi tat ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

‘HER YIL KATILMAYA CALIŞIYORUM’

Mevlana’yı Anma Etkinliklerini ziyaret eden Cengiz Üke’de, “Bu tarz tasavvufi etkinliklere her yıl katılmaya çalışıyorum. Şöyle bir göz ucuyla baktığım zamanda katılımın yoğun olduğu görebiliyorum. İnsanlarımız Mevlana’yı gerçekten seviyor ve sahip çıkıyorlar. Hz. Mevlana’nın hatırlanmasına katkı sağlıyorlar. Bu konu ile ilgili Konya’da büyük çaba sarf ediyor. Özellikle çocuklarımı getirmek için özen gösteriyorum. Böyle yararlı bilgilerin genç nesillere aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Farklı ülkelerden ve şehirlerden katılan insanlarda var. Farklı olarak sosyal ve kültürel açıdan da gelişme sağlıyoruz. Yazarlar ve Alim kişiler de katılım sağlıyor. Bizler de bu sayede onlarla irtibat kurma şansını yakalıyoruz. Ben tasavvuf konusunda biraz hassasım. Özellikle bu ve bunun gibi tasavvufi etkinlikler beni kendilerine çekiyor. Manevi olarak feyiz almamı sağlıyor. Eğer katılmayanlar varsa katılmalarını tavsiye ediyorum. Bu etkinliklerden kendilerine sağlayacakları çok büyük faydalar var” diye konuştu.

‘VERİLMEK İSTENEN HAVA OLUŞTURULMUŞ’

Koya’yı ziyaret eden Mete Atyazıcı, “İstanbul’dan Konya’yı ve Hz. Mevlana’yı ziyaret etmek için geldim. Düzenlenen etkinliklere katıldım. Organizasyonlar çok güzel olmuş. Verilmek istenen hava tam manasıyla verilmiş. Fakat daha farklı etkinliklerle desteklenerek daha çok fayda sağlayacağını ve daha çok kitleye ulaşacağını düşüyorum. Bu etkinlikler konferanslar olabilir, söyleşiler olabilir. Ben karşılaştığım ortamdan memnunum. Beklediğimin üzerinde bir organizasyon olmuş. Ayrıca katılımda oldukça yüksek. Burada Hz. Mevlana’nın bulunması Konya’ya gelmek için yeterli bir sebep. Yapılan bu etkinlikler da bizler için çok faydalı. Konya’da güzel, ferah ve geniş bir şehir. Burada geçirdiğim kısa zaman sürecinde çok memnun kaldım. Katılmayan vatandaşlarımız varsa katılmalarını tavsiye ediyorum. Bu ortamlarda bulunup buranın havasını almalarını gerektiğini düşünüyorum. Etkinliklerin daha fazla tanıtımı yapılarak daha fazla insanın katılması sağlanabilir” dedi.

‘ÖZEL BİR KÜLTÜR’

Çok fazla ilginin olduğuna vurgu yapan Ceren Altun’da, “Duyduğum kadarıyla programlar çok kalabalık oluyor denilmişti. Gerçekten de öyleymiş. İçeriye girerken bile baya vakit harcadık. Geçtiğimiz yıllarda programlardan yer bulamıyordum. Bu yıl da çok zor buldum. Mevlana kültürü özel bir kültür. Yurt dışından da çok fazla takipçisi olduğunu biliyorum. Konya için çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili çok daha fazla çalışma yapılabileceğine inanıyorum. Bu etkinliklerin sadece yılın 10 günü yapılmasını yeterli bulmuyorum. Daha geniş çaplı tutularak yıl içerisine yayılması daha faydalı olur diye düşünüyorum. Genel olarak bir değerlendirme de bulunursam çok güzel organizasyon olmuş. Katılım da dediğim gibi yoğun. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim