Konya metrosunun ilk etabının ihalesi geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Davet usulü gerçekleştirilen ihaleye 3 ayrı teklifin verildiği öğrenilirken, ihaleyi alan firmanın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Konya’nın yıllardır beklediği metro projesinde önemli adımlar atılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra teşekkür için geldiği Konya’da sözünü verdiği Konya metronun ilk etabının ihalesi gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ihale davet usulü yapıldı.

6 FİRMA DAVET EDİLDİ, 3 TEKLİF VERİLDİ

“Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Belediyesi Hafif Raylı Hattı ve Elektromekanik Sistemleri ile Araçlarının Temin montaj ve İşletmeye alma İşleri” adıyla gerçekleştirilen ihaleye 6 firmanın davet edildiği öğrenildi. Ancak ihaleye 3 teklif verildi. Teklif veren firma ve firma ortaklığı şöyle;

China National Machinery (CMC) + Taşyapı: 1 milyar 196 milyon bin 923 Euro, 29 cent.

Kolin İnşaat+Kalyon İnşaat: 1 milyar 205 milyon 456 bin 553 Euro, 29 cent.

Cenginz İnşaat: 1 milyar 232 milyon 619 bin 236 Euro, 83 cent.

İhaleye teklif veren 3 firma ve firma ortakları açıklanırken, ihaleyi alan firmanın önümüzdeki günlerde netlik kazanacağı belirtiliyor.   

İKİ ETAPLI KONYA METROSU

1 milyar Euro’nun üzerinde bir yatırım olacak olan Konya Metro iki etaplı gerçekleştirilecek. Birinci etap; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Beyşehir Çevre Yolu, Yeni Gar Binası, Fetih, Ahmet Özcan ve Çeçenistan Caddesi'nden Meram Belediyesine kadar gelen 21,1 kilometreden oluşacak ve 22 duraklı olacak. İkinci etapta ise Alaaddin ile Kampüs hattı yer altına alınacak. Konya Metrosu'nun tamamı yer altında inşa edilecek. Başlangıcından sonuna kadar 35 dakikalık seyahat süresi olacak.

ARAÇLARIN FİNANSMANI DA BAKANLIKTAN

Konya Metrosu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görüşmelerine göre daha önce yatırımın araçları Büyükşehir Belediyesi’nce temin edilecekti. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın girişimleriyle bu yükümlülük Bakanlığa geçti. Böylece Büyükşehir Belediyesi bir milyar liralık bir ekonomik yükümlülükten kurtulmuş oldu. 

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim