Türkiye, dünya mermer rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına, dünya mermer pazarının ise yüzde yaklaşık yüzde 50’sine sahip. Şehirler arası mermer rezervi ve potansiyeli kapsamında da Konya, ilk sıralarda yer alıyor. Bu anlamda Konya’da mermercilik sektörü her geçen gün genişliyor. Potansiyelinden dolayı dışarıdan da birçok yatırımcı çeken Konya’nın sektördeki yıllık ihracatı ortalama 25-30 milyon dolar. Ancak mermercilik sektörü Konya’da bu rakamları daha da artırmak istiyor. Bu konuda devletten destek isteyen sektör temsilcileri, özellikle bürokratik yavaşlığın sona ermesini bekliyor. Maden ruhsatı konusunda yavaş hareket edildiğini belirten sektör temsilcileri, bu yavaşlığın sektörü sekteye uğrattığını söylüyor. Ayrıca Konya’daki sektör temsilcileri Konya Mermer İhtisas Organize Sanayi Kurulmasını istiyor.

250 İŞLETME RUHSAT BEKLİYOR

Konuyla ilgili Yenigün Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Mermer Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Anadolu Selçuklu Madenciler Mermerciler Derneği (ASMAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Sevinç, mermer sektörünün Konya’ya ciddi katkılar sağladığını belirterek, “Bizim 45-50 üyemiz var. Bu üyelerimizin çalıştırdığı işçi sayısı Konya’da 2 bin 500-3 bin civarında. İhracat rakamları da yıllık 25-30 milyon dolar civarında” dedi. Sektörün bazı sorunlar yaşadığını, bu sorunların aşılmasının halinde sektörün ekonomik getirisinin büyük oranda artış sağlayacağına dikkat çeken Sevinç, şunları söyledi, “Sektörümüzün en büyük sorunu bürokratik yavaşlık. Bürokratik işler sıkıntılı gidiyor. Bunlar hızlandırılmalı. Madencilik sektöründe işlere çok hızlı cevap verilmesi lazım. Ben bir maden mermer bulduğum zaman en geç 6 içerisinde onu çıkarıp müşteriye sunarak pazara açılması lazım. Ülkemizin yapısına da bakılınca kış şartlarında arazide çalışılmıyor. Geriye 9-10 ay kalıyor. Bu çalışma süresi de bürokrasiye takılınca da sektör hızlı hareket edemediğinden dolayı, dünya pazarına girmede sıkıntı çekiyoruz, üretim zamanını kaçırıyoruz. Bir de mermerin modası oluyor. Bugün gri renkli bir mermer moda olurken, yarın beyaz renk mermer moda olabiliyor. Bu bürokratik gecikmeler fazla olduğu zaman modayı da kaçırıyoruz. 1-2 sene işletme ruhsatı bekleyen arkadaşlar var. İşletme ruhsatı bekliyor, Orman izni bekliyor. Orman izni önceden Orman Bölge’den çözülüyordu, işler çabuk yürüyordu. Ankara’ya onaya gitmiyordu. Şimdi burada orman bölge izin veriyor, Ankara’ya onaya gidiyor. Ankara izin verecek tekrar buraya gelecek. ÇED girdi devreye bir de çevreye etki bakımından. Mermerin aslında çevreye bir zararı yok, sadece görüntü kirliliği olabilir belki. Genelde buradaki mermerler kalsiyum karbonat kökenli olduğu için, Bir bakıma kireç. Kireç zararlı değil, hatta zararlı mikropları öldürür. Mesela bulaşıcı bir hastalık olduğu zaman onu kireçle kapatırız. Arazide mermer çıkarılırken de elmas telle kesilirken su kullanılır, dolayısıyla çevreye hiçbir zararı yok. Yani gerek inşaat mühendisleri olsun gerek mimarlar olsun, bu sektörde yer alan kim varsa, madenlerle kalkınacak. Şuanda Konya bölgesinde yunak civarında yaklaşık 250 tane mermer ruhsatı bekleyen işletme var. Müracaat edildi, işletme izni bekliyor, izin gelirse çalışmaya başlayacak bu işletmeler. Güneysınır, Karaman bölgesi, gri mermerlerin 4-5 yıldır moda olmasından dolayı, bölgede bir hareket var. Dolayısı ile Konya-Karaman civarında mermere ilgi çok yoğunlaşmaya başladı. Bizim devletten beklediğimiz kamu kurum ve kuruluşlarında müracaat edip de 1 veya 2 ay bekleyen dosyalar olumlu kabul edilirse, yatırımın artacağına inanıyorum. Bürokratik gecikmelerden dolayı insanlar yatırım yapmak istemiyor.”

MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ İSTİYORLAR

Konya’daki mermer potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi için adımlar atılması gerektiğini kaydeden Sevinç, “Konya bölgesinde mermer ihtisas organize sanayi kurulmasını istiyoruz. Bu organize sanayi kurulursa, bölgede çalışan mermer ocaklarından çıkan blokların hem ihracatı hem de bu bölgede işlenerek ihracatı yapıldığında Konya bölgesinde yıllık yaklaşık 350-400 milyon dolar getirisi olacak. İhtisas organize sanayi geleceği görmek açısından önemli. Bu bölgede ocaklar harekete geçtiği zaman, yatırımcıya gelin burada ihtisas organize sanayi bölgesi var dediğimiz zaman yatırımcı burada yatırım yapacak. Şuanda Afyon’da yıllık ihracat yaklaşık 750-800 milyon dolar. Bunun yüzde 70-80’i mermer. Orada çok büyük fabrikalar kuruluyor. Bizim Konya bölgesi de jeoloji mühendisi olarak söylüyorum bunu, çok zengin bir potansiyele sahip. Mermer altyapısı Konya’da çok geniş. Bana göre Konya’da başarılı olacak ocaklar var. Bu başarının arkasından yatırım gelecek, ihracat artacak. Genişleyip gidecek olan bir sektör, istihdam açısından da önemli” diye konuştu.

SEKTÖRÜ AKILLICA KULLANMALIYIZ

Mermercilik sektörünün Konya’da birçok ülkeye ihracat yaptığını, sektörle ilgili akıllıca projeler geliştirilmesi halinde bu potansiyelin artırılabileceğini söyleyen Sevinç, sözlerine şöyle devam etti, “Mermercilik sektörü şuanda Konya’da blok olarak Çin, Arabistan, Hindistan, Amerika gibi ülkelere ihracat yapıyor. Çin’de genelde ağırlıklı olarak granit çıktığı için, karbonat kökenli kayaçlara büyük ilgisi var. Onlar bize granit gönderiyor biz onlara mermer gönderiyoruz. Çin bizim için güzel bir pazar. Avrupa ülkelerine gidiyor ebatlı olarak. Biz mermercilik olarak dünya pazarının yüzde 50’den fazlasına sahibiz Türkiye olarak. Mermer sektöründe çalışan insanların alnından öpmek gerek. Dağın başına gidiyor, bir emek harcıyor. Bu çalışmayla biz İtalya’yı geçtik, İspanya’yı geçtik. Biz Türkiye olarak dünya mermer rezervinin yüzde 40’ına sahibiz. Bunu akıllıca kullanırsak, şuan ki gelirimizi belki 3 katına çıkaracağız. İstihdam yönünde de büyük getirileri olacak. Bu anlamda projeler üretilebilir.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim