31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimlerinde gönül verdikleri partilerden Aday Adayı olan Belediye Başkan adayları çalışmalarını aralıksız şekilde sürdürüyor. Birlikte başlayacağız, birlikte başaracağız sloganı ile AK Parti’den Meram Belediye Başkan Adayı Olan Muhammet Ali Orak projelerini ve çalışmalarını Yenigüne anlattı.

MERAM’IN MEDENİYET BİRİKİMİNİ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ

İnsanı merkeze koyan yönetim anlayışı, Meram’ı Meramlılarla birlikte yönetme gayreti ve sözüyle yola çıktığını ifade eden AK Parti Meram Belediye Başkan Aday Adayı Muhammet Ali Orak, “  İnsanı merkeze koyan yönetim anlayışı, Meram’ı Meramlılarla birlikte yönetme gayreti ve sözüyle yola koyuldum. Kendi dinamiklerimizi harekete geçirerek var olan potansiyelimizle ilçemizi beraberce yöneteceğiz. Dürüstlük samimiyet ve gayretle Meram’ımızı yeniden imar edeceğiz. Yaptığımız her işte ilçemiz sakinlerinin rızasını alıp işe birlikte koyulacağız. Konya’nın can damarı olan Meram’ın medeniyet birikimini yeniden gün yüzüne çıkaracağız” dedi.  Selçuklu asırlarından gelen tarihi şehir dokusunu yeniden canlandıracağız diyen Orak, “ Selçuklu asırlarından gelen tarihi şehir dokusunu yeniden canlandıracağız. Evliya Çelebi’nin “ Sanki her İrem Bağı Konya’nın Meram’ı olur” deyişindeki yeşil Meram için gayret edeceğiz. Çocuğu, yetişkini; genci, ihtiyarı; kadını, erkeğiyle huzurlu ve yaşanabilir bir Meram’ı gerçekleştireceğiz”  ifadelerini kullandı.

15,5 YILLIK BELEDİYE GEÇMİŞE SAHİBİM 

15,5 yıllık belediye geçmişi olduğuna dikkat çeken ve kendini anlatan Orak, “Konya’da doğdum. Konya’da büyüdüm. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi burada okudum.  Konya İmam Hatip Lisesinden 1997 yılında mezun oldum.  Lise yıllarım itibaren çeşitli sivil toplum kuruluşlarından görev aldım. Başkanlık yaptım.  AK Parti Konya İL Gençlik Kollarında sırasıyla Halkla İlişkiler, Seçim İşleri ve Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlıklarında sırasıyla bulundum. 2009 yılından 2011 yılına kadar AK Parti Konya İl Gençlik Kolları Başkanlığı yaptım. 15,5 yıllık belediye geçmişim var. Tamamen şehrin tarihi, kültürü, başşehir olarak Selçuklunun tarihi gelişimi üzerine çalışıyorum.  297 kitabın editörlüğünü yaptım. Birçok STK’nın başkanlığını yaptım. Halen Anıtlar Birliği Yönetim Kurulunda ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Konya Şube Başkanlığını yürütüyorum. Özellikle ilgi alanım Selçuklu Konyası ve şehirlerin Selçuklu Konyası oluşumu. Daha sonraki dönemlerde bunun şehre katkısı.  Konya özelinde Meram da dâhil olmak üzere şehrin Selçuklu dokusu ile ilgili mimarı anlamda çalışmalarım oldu. Konya’nın Selçuklu yapısının medreseler, hanlar, hamamlar, köşkler, saraylar ve benzeri yerlerin yüzde 60-65 bölümünü çıkardım. Uzun dönemdir çalışıyorum. Zaten Aday Adaylığındaki çıkış noktam budur. Başşehirden bahsediyoruz. Sıradan bir şehirden değil. Bunun modern dünyada, modern zamanda ki bakiyesini yeniden imar etmek. Bu sayede de tarihi kimliği koruyarak, modern şehri de tarihi şehrin hemen yanında, tarihi şehri cazibe hale getirmek” dedi.

KONYA’NIN AKCİĞERİ OLAN MERAM’I  KORUMAK İSTİYORUM

Konya’nın akcigeri Meram’ı korumak istediğini de ifade eden Orak, “Meram’ı  tercih etmemim iki nedeni var. 2.5 yıl gibi AK Parti Konya Gençlik Kolları Başkanlığını yaptım. Onun için üç merkezin birinde seçme hakkını görmek olarak tahakkuk ettim. İkincisi  şuanda yoğun bir şekilde Selçuklu bakiyesinin olduğu yerler Meram bölgesi.  Hem Selçuklu bakiyesi hem de asırlar ötesinden Selçuklu ötesinden Selçuklu ve Osmanlı tecrübesi dahil olmak üzere Meram’ın bir ismi var.  Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “ Sanki her İrem Bağı Konya’nın Meram’ı olur “ deyişindeki yeşil Meram için gayret edeceğiz. Çocuğu, yetişkini; genci, ihtiyarı; kadını, erkeğiyle huzurlu ve yaşanabilir bir Meram’ı gerçekleştireceğiz.  Belediye Başkanı olmam halinde Yeşil dokuyu koruyarak , hem de daha da artırmak hedefim. Çünkü Konya düz ovada , belki su yolları fazla olmasa da, bunu besleyerek Konya’nın Akciğeri olan Meram’ı  korumak istiyorum.  İkinci olarak Meram diyince tarihi olarak bir adam akıllara geliyor. Sahibata Fahreddin Ali. Konya doğudan ve batıdan iki tane manavı zırh giymiştir. Birincisi doğuda Hz. Mevlana Türbesi şehrin doğusundadır. Sol tarafta ise Sadrettin Konevidir. Her ikisi de  Selçuklu şehrinin dışında ve surh kapılarının dışındadır. Manevi olarak böyle bir yönü var. Sahipata Fahrettin Ali tam meramlıdır. Eserlerin büyük bir bölümü Meram’dadır. Medresesi camisi ile hangayıyla. Türbesi ve hamamı ile. O bolgede hem sur içerisinde hem sur dışında Selçuklu Bakiyesi vardır. Bunların hayetiyenin sürmesi gerekiyor. Çünkü hafızamızı korumamız gerekiyor. Bu topraklar bir İslam şehri. İslam toprağı. Türk toprağı. Bunların hepsi bizim tapu senedimiz. Kimliğimiz. Modern şehri de bu şehre de. Tarihi şehrin içerisinde değil. Bir cazibe merkezi olarak yine estetik ve mimari olarak şehirde devam ettirmek istiyorum . Şehrin tarihi şehrin ve yeşil Meram’ın yanında kuracağımız devam ettireceğimiz modern şehri mimarı olarak da yine yeşille ve tarihle iç içe yapmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

MERAM’IN İDARESİNE HALKIMIN BİRE BİR KATKISI İLE YÖNETECEĞİZ

Meram’ı Meramlılar ile birlikte yöneteceklerine dikkat çeken Orak, “  Tarihi mekanları ve geçmişi korumaz isek biz bir hafıza kaybına uğrayabiliriz ve geleceğe de yürüyemeyiz. Meram hem doğası ile, hem de tarihi birikimi modern şehirler entegre ederek bir şehir mimarisi ortaya koymamız lazım. Bunun için geciktik mi geciktik. Ama hiçbir şey için geç değildir. Çünkü gürül gürül tarihi yapı , gürül gürül insan bu şehirde mümkündür. Kesinlikle mevcuttur.  İnsanlar belediye başkanlardan kendilerini muyattapa almalarını, benimle oturup konuşsun. Mahallerde kendi başkan yardımcılarımdan, meclis üyelerimizden bir komisyon oluşturacağım. Oluşturduğum heyetler ile her bir mahallede ortalama aylık ayda 1 toplantı gerçekleştireceğim. Meram’ın idaresine halkımın bire bir katkısı ile yöneteceğiz. Çünkü bir başkan bütün ilçeye hâkimiyeti bir yere kadardır. Bir belediye başkanı bunu kurabilirse niyetim de odur çok iyi belediye idaresi yapabilir. Mahallenin sıkıntısı görevlendirdiğim Belediye Başkan Yardımcısı ya da Meclis üyesi doğrudan iletişime geçip doğrudan çözüm üretebilirsin. AK Parti belediyeciliği Konya’da ciddi işler başardı. Hatta tüm Türkiye’de başardı. Çıtayı oldukça yüksek yerlere çıkardı. Bizim yapacağımız sadece insanları dinlemek. Çünkü belediyeciliğin yapacağı şeyler bellidir. Belediyecilik insanın mutlu olmasıdır. İnsanlar kendisinin muhatap alınmasını istiyor. Sıkıntı ve istekleri de belediye başkanına iletmek istiyorlar. Bu işin çözümü de budur.  Belediye gelir üretmek için belediyelerin önemli gelirleri emlak vergileridir ama tek kaynağı bu değildir. Problematik var ise bir yerde bu sorunları insanların idareye ve yönetime katkısı ile ortadan kaldırabiliriz. Bir teklifleri var ise mahallenin tarihi ve kültürel yapısını koruyarak, ilçe sakinlerin yönetime doğrudan katkısı ile maddiyat da üretilebilir. Sıkıntılar da aşılabilir. Ben herhangi arsa vb satma niyetinde değilim. Bu yolla belediyeye gelir etme etmenin çok da doğru olmadığı kanaatindeyim. Ama hali hazırda kültürel ve doğal yapısını koruyarak daha da ilerleterek bunlar ciddi anlamda gelir kaynağı haline gelebilir” dedi.

ŞÜKRAN MAHLLESİ MERAM İÇİN ÖNEMLİ

Konya’nın kurucu şehir olduğuna ve Şükran Mahallesinin Meram için önemli olduğuna dikkat çeken Orak, “Şükran Mahallesi çok önemli bir mahalle. o alanda Konya’nın güneyinde ve sur içerisinde devasa bir alan kamulaştırıldı. Çok önemli bir çalışma.  Ve her yerde Selçuklu bakiyesi yerler çıktı. Bu topraklar kurucu şehirdir. Balkanlardaki yapılarımız buradan gitmektedir. Giden yapının temel yapısı buralardır. Medreseler, hanlar, hamamlar, saraylar buradan gitmiştir. Ben belediye başkanı olduğum zaman bu tarihi yapıyı öncelikle koruma taraftarıyım. Zaten büyük bir bölümüde kazı çalışması bitti. Ne olduğu ortaya çıktı. Bunlar bizim hafızamızdır. Bunlar bizim tapu senedimizdir. Bu toprakların tapusudur. Bunlara en ufak zarar gelmeden mümkünse bu yapıları yeniden ayağa kaldırmak istiyorum. Tamanı Bu yapıları ayağa kaldırarak bir Selçuklu eserini Meram’daki yüzünü aksettirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim