Mevcut ekonomik sorunlar en çok kamu yatırımlarını olumsuz etkiledi. Bu nedenle özellikle belediyeler daha ihtiyatlı davranarak, hizmet noktasında önceliği acil çözüm bekleyen sorunlara verdi. Bu durum yeni bir planlama ve hizmet stratejisini de beraberinde getirdi. Bu noktada öne çıkan Meram Belediyesi, biryandan her mahallenin öncelikli ihtiyaçlarını belirleyerek hizmet etme yoluna giderken diğer yandan devam eden projelerin sorunsuz bir şekilde yükselmesini amaçlıyor. Aynı zamanda “Gönül Belediyeciliği” anlayışıyla hareket eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, vatandaşlara gönlünü açarak her bir Meramlı’nın sorununa çare üretmeye gayret ediyor. 

ÖNCELİKLERE AĞIRLIK VERİLİYOR 

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, seçimlerin ardından geçen süre içerisinde Meram’da yaptıkları çalışmaları Yenigün Gazetesi’ne anlattı. Seçimden önce tüm mahalleleri gezerek sorunlara yönelik bir ajanda oluşturduklarını belirten Başkan Kavuş, göreve gelir gelmez bu sorunların çözümü için kolları sıvadıklarını söyledi. Her mahalleyle ilgili bir çalışma takvimi oluşturduklarını söyleyen Başkan Kavuş, şunları kaydetti, “Ülkemizin içerisinde bulunduğu bir ekonomik süreç yaşıyoruz. Bu birebir belediyelere de yansıdı. Birçok belediyemiz yatırımla ilgili sıkıntı çekiyor. Yatırım yapabilmek için bütün belediyeler arsa üretir arsa satar. İnşaat sektörü olumsuz etkilenince bizim de arsa üretip satmamız son 1 yıldır neredeyse imkansız hale geldi. Elimizdeki kıt kaynakları en verimli şekilde kullanmak için birinci çalışmayı tamamladık. Bütün mahallelerin en öncelikli problemi tespit edip, en öncelikliden başlamak kaydıyla işlerimize başladık. Lükse, fanteziye, spesifik bir işe harcayacağımız kuruşumuz yok. Olmazsa olmaz yatırımlardan vazgeçmek mümkün değil. Dolayısı ile attığımız taş yerini bulacak şekilde hizmet üretme gayretindeyiz. En yoğun beklenti yollarla ilgiliydi. Meram eski yerleşim bölgesi çok olan bir ilçe. Altyapı sorunu çözülmemiş mahallemiz çok fazla. Bu daha çok gaz şebekesiyle alakalı. Altyapı bitmeden dört dörtlük asfalt yapmak mümkün değil. Biz şunu yapıyoruz; Meram’ın imar planlarının çoğu bitti ama 18 dediğimiz imar uygulamaları henüz yüzde 50 seviyesinde. Biz de yılbaşına kadar bu konuyla ilgili bazı hedefler koyduk, birçok mahallemizde 18 uygulamasıyla ilgili süreci tamamlayıp vatandaşa tapusunu verip, oradaki dönüşümü hızlandırmaya çalışacağız. Böylece inşaat sektörü de normale gelince yatırım gelmesi için bir bahane kalmayacak. İnşallah yılbaşına kadar bu konuyla ilgili büyük mesafe katetmeye çalışacağız. Daha çok insanımıza dokunacak hizmetlere para harcamayı tercih ediyoruz. Bu tercih değil bir zorunluluk aslında.”

KAPIMIZI DA GÖNLÜMÜZÜ DE AÇTIK

Vatandaşların kendilerine ulaşması noktasında tüm kapıların açık olduğunu dile getiren Başkan Kavuş, “Vatandaşa ulaşmayla ilgili gelir gelmez kapılarımızı vatandaşlarımıza açtık. Kapılarımızı açtık derken fiziki olarak odanızın kapısının açık olması değil, önemli olan gönlünüzün kapısını açmaktır. Vatandaşın geldiği zaman, onu güler yüzle, dostça, arkadaşça karşılayıp o an derdini çözmek, çözemiyorsan da o an vatandaşa bu durumu anlatarak, size inanıp, güvenip, gönlünü kırmadan uğurlamanız lazım. 6 aydır bunu yapıyoruz. 6 ay içinde belediyeye gelip de bizimle görüşmeyen tek bir vatandaşımız olmadı. Belediyede olmadığımız zaman gelen vatandaşımızın da notunu alıp geri dönüş yapıyoruz. Günde belli sayıda vatandaşımız geliyor, işimizi aksatmadan vatandaşlarımızla görüşüyoruz” dedi. 

BİZİM MERAM FARKI 

Her fırsatta vatandaşlarla biraraya geldiklerini ve sorunları dinlediklerini belirten Başkan Kavuş, bu noktada çeşitli projeler de ürettiklerinin bilgisini verdi. Özellikle Bizim Meram Projesi’nin vatandaşlara büyük kolaylıklar sağladığına değinen Kavuş, şöyle devam etti, “Bugüne kadar 69 mahallenin 61’ine gittik. Yaklaşık 7-8 mahalle kaldı. Onlar da merkezde bulunan mahalleler. En uzakta olandan veya hizmete en çok ihtiyacı olandan başlayarak merkeze doğru geldik. Uzakta olan gönülden de ırak olmasın diye uzaktan başladık. Yılda en az 1 defa olmak üzere becerebilirsek de 2 defa bu mahallelerimizi ziyaret etmeyi planlıyorum. Hem yapılan işlerin kontrolünü yapmak hem de o an bir sıkıntı oluşmuşsa anlık çözüm üretme adına bu ziyaretleri yapacağız. Hemen çözemeyeceğimiz sorunları not alıyoruz, vatandaşımıza yapılacak tarihi de veriyoruz. Anlık yapılacak bir iş varsa da bir hafta 10 gün içinde bu sorunları çözüyoruz. Sözünü verdiğimiz bir uygulama vardı; Bizim Meram adında bir oda oluşturduk. Vatandaşımız belediyeye girdiği an bu oda karşılıyor. Vatandaşımız belediye iş ve işlemlerinin neredeyse yüzde 70’ine yakınını bir masaya oturuyor, oradaki arkadaşlar talebini alır. Sadece talep almakla kalmayız. Vatandaşımızı uğurladıktan sonra, vatandaşımızın işinin belediyede sonuçlandırılıp vatandaşımıza geri dönüşünün yapıldığı süreci oradaki arkadaşlar takip eder. Şuana kadar 4 ayda 5-6 bin sayılarına ulaştık. Bu şunu da sağlıyor; vatandaşımız kendisini güler yüzle karşılayan, onu can kulağıyla dinleyen bir çalışanımızla karşılaşıyor. Bu en önem verdiğim ve bizzat takibin yaptığım bir iş. Otokontrolü de yüksek verimi de fena değil. İstenilen aşamaya doğru hızla ilerliyoruz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDE SORUN YOK

Kentsel dönüşümde mağduriyet yaşandığına dair iddialara da açıklık getiren Başkan Kavuş, “Spesifik bir olay. O dosyayı istedim özellikle. Mağduriyet oluşturacak şekilde bir eylem yapılmış mı yapılmamış mı kontrollerini yaptım. Öyle bir durum yok işin açığı. 3 yıl önceki bir olayı bugün olmuş gibi arkasına düşülmesi doğru değil. Ama kentsel dönüşümde her zaman şu vardır; herkesi yüzde 100 memnun etmek mümkün değil. Bu arkadaşa şunu vermişsiniz bana bunu vermişsiniz, buradaki bu kadar almış ben bu kadar aldım gibi cümlelerle sürekli karşılaşırız. Bu şuanda da devam ediyor. Ama burada önemli olan şu; vatandaşa bu konuları aklına yatana kadar anlatmanız lazım. Gerekirse 10 dakika yerine 20 dakika anlatarak, vatandaşın ikna olmasını sağlamak lazım. İncelediğim dosyalar oldu, bu dosyalarda herhangi bir sorun olmadığını gördüm. Adaletle ilgili çok büyük sorun yok işin açığı” diye konuştu. 

ŞÜKRAN’DA ORTAK AKIL DEVREDE 

Meram bölgesindeki en önemli kentsel dönüşüm projesi olan Şükran Mahallesi’yle ilgili son durumu anlatan Başkan Kavuş, şöyle konuştu, “Ekonomik süreç, Şükran Mahallesi’yle ilgili firene basılmasına neden oldu. Şükran’da bir mahalle tamamen ortadan kalktı. Bazıları para verilerek kamulaştırıldı, bazıları buradaki evinin yerine başka bir yerde ev veya dükkan verilerek kamulaştırıldı, imar kaydırmaları oldu, bazıları da mevcut bölgede ilerde yeni işyeri, ev yapılacaksa ben buradan istiyorum dedi bir şekilde burası yıkıldı. Kira yardımı alanlar da var Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan. Eğer zamanında teslimatlar yapılmazsa kira yardımları Bakanlık’tan düşüp Belediyenin üzerine yük olmaya başlayacak. Biraz canımızı sıkan bu. Burayla ilgili eylem planı oluşturmaya devam ediyoruz. Büyük bir alan ve tarihi kalıntılar da çıktı. 3 tane adada tarihi kalıntı var. O adalarda pek bir şey yapmak mümkün olmuyor. Şuanda 18 uygulamaları yapılıyor. Burayı hemen dönüştürmemiz lazım. Buradaki süreci önümüzdeki bahardan itibaren fiili olarak eyleme dökmeyle ilgili çalışmalar var. Bakanlıkla da görüşüyoruz, Büyükşehir’le de görüşüyoruz. Şuanda artık dönemimiz itibari ile de biz Belediyeler olarak beraber çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın liderliğinde, diğer merkez ilçe belediyeleri ile sorunun hangi ilçede olduğuna bakmadan, hep beraber sorunu masaya yatırıp çözüyoruz. Yardımlaşıyoruz, paslaşıyoruz. Şükran, Meram’ın olmakla birlikte, Konya’nın tam ortası. Dolayısı ile istişare ederek doğru yöntemi bulmaya çalışıyoruz.”

MERAM HAK ETTİĞİ YATIRIMI ALACAK

Meram’ın Konya’nın önemli bir ilçesi olduğuna dikkat çeken Başkan Kavuş, yeni dönemde Meram’ın önemli yatırımlar alacağını söyledi. Bu konuya örneklerle açıklık getiren Başkan Kavuş, cümlelerini şöyle sürdürdü, “Meram Dere’deki ıslah çalışması devam ediyor. Altınapa’dan başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin de Meram’da ciddi bir yatırımı olacak. Her şey ekonomik sürece bağlı. Önümüzdeki 5 yıl içinde hem devletimizin hem Büyükşehir’in yatırımında Meram’ın ciddi bir payı olacak. Meram Dere’den tutun Meram Son Durak, Ağır Bakım Millet Bahçesi, Konevi Hazretleri Türbesi ve Camii’nin etrafındaki kütüphane ve meydan düzenlemesi, Eski Stadın olduğu yerdeki Millet Bahçesi, Metronun ihalesi yapılacak ve ilk etap Meram’da başlayıp Meram’da bitecek. Banliyö hattı bizi çok ilgilendiriyor. Çünkü sanayilerde çalışan insanımızın çoğu Meram’da oturuyor. Banliyö benim için çok önemli ve çok önemsiyorum. Hem servislerin ortadan kalkmasına vesile olacak. 2-2,5 yılda bitecek gibi görünüyor. Dolayısı ile hem devlet yatırımı olarak hem de Büyükşehir Belediyesi yatırımları olarak Meram hak ettiği payı alacak. Hem şehrimiz hem ilçemiz mutlu bir dönem yaşayacak.”

TARIMA BÜYÜK DESTEK

Başkan Kavuş, Meram’ın önemli bir tarım merkezi olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda, Belediye olarak bu duruma kayıtsız kalamayacaklarını ve tarımı desteklemek zorunda olduklarını dile getiren Başkan Kavuş, “İçinde bizim de ortağı olduğumuz Fide Üretim Merkezi açtık. İlçe belediyesi olarak neden tarımla içi çeyiz? Meram’ın yarısı tarımla geçiniyor. Konya’nın sebze ve meyvesinin ciddi oranını Meram üretiyor. Biz küçük meblağlar harcayarak ancak tarımla uğraşan insanlarımızın için ciddi bir fayda sağlayacak yatırımlar yapmak için uğraşıyoruz. Fide yatırımı ile Konya’ya giren hibrit fidenin 6’da biri burada üretilecek. Bundan sonra belki özel sektör de bu işin içine girer. Dışarıdan fide gelmeyecek, kendi paramız ilimizde kalacak. Hastalık taşınımı olmayacak, toprağa alışma süresi olmayacak, nakliye ücreti ortadan kalkacak. Belirlediğimiz bazı mahallelere ihtiyaca göre ortak kullanılmak üzere makineler vereceğiz. Avrupa’da çok örneği var; bir traktörle 3-4 mahalle tarlasını sürüyor. Bunu sağlayarak Meram’da bir belediye ölçüsünü aşan şekilde tarımla ilgili desteği vermiş olacağız” diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK-RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim