Hizmet insanı, büyük dava adamı İşadamı Halil İbrahim Dağ, memleketi olan Karkın’da da hayır işlerine devam ediyor. 1978 yılında Karkın’da hayır işleri yapılması amacıyla vakıf kuran ve o süreden beri vakfın başkanlığını yürüten Dağ, Karkın’a bir de camii yaptırdı. İbadete açılan Mehmet Zahit Kotku Cami için program gerçekleştirildi. Açılışa Vali Cüneyit Orhan Toprak, Çumra Kaymakamı Hüseyin Ece, Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz, Çumra Jandarma Komutanı Binbaşı Halil İşler, Vakıf İnsan, işadamı Halil İbrahim Dağ ve çok sayıda davetli katıldı.

MEMLEKETİMİ UNUTMADIM

Programın açılış konuşmasını yapan İşadamı Halil İbrahim Dağ, ömrümün büyük bölümünü hayır işlerine adadığını söyledi. Bu kapsamda, gençliğinden buyana birçok vakıf, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarında görev üstlendiğini dile getiren Dağ, hayır işlerinde memleketi olan Karkın’ı da unutmadığını vurguladı. Bu kapsamda Karkın’da çeşitli hayır işleri yaptıklarını dile getiren Dağ, şunları kaydetti, “Memleketim, toprağım Karkın’da yaptığımız hizmetler; 1970 yıllarında temeli atılan yatılı erkek Kur’an Kursu, 2015 yılında ibadete açılan Hadimi Camisi, bu yıl içinde tamamladığımız ve ibadete açtığımız Mehmet Zahit Kotku Cami’si. 3 caminin çini, mihrap ve kursu yapıldı. 3 okulun taban tahtaları, fayans ve ortaokulun çatı kaplamaları yapıldı. Sağlık Ocağı’na duvar, kapı ve pencereleri yaptık. 2 camimize imam, müezzin evi yapıldı. İmam Hatip okulu müsaadesi aldık ve 40 talebemiz var. Bunlara lojman, iaşe temini yapıldı. 1978 yılında Karkın’da Çamlı Vakfı kurdum 40 yıldır başkanlığını yapıyorum. Yapılan bu hayır işlerinde öncü olmaya çalıştım. Vatandaşlarımı yönlendirdim bizzat manevi hizmetlerin başında bulundum. Eksik kalan yatırımlar noktasında Sayın Valimizin desteğini bekliyorum.”

KARKIN’IN TALEPLERİ VAR

Karkın’la ilgili bir sunum yapan Avukat Atıf Sungur, Karkın’ın tarihi hakkında bilgi verdi. Karkın’ın Çumra’nın en büyük mahallerinden biri olduğunu belirten Sungur, “Karkın 600 hane yaklaşık 4 bin nüfusu ile Çumra’nın en büyük mahallelerinden biri. 1955 yılında belediye statüsü kazandı son reform ile Çumra’nın mahallesi olmuştur. Karkın Mahallesi Oğuz boylarından Karkın boyundan olan bir gurup insanın bu bölgede ikameti ile ve Karkın Boyu’nun büyüğü Dede Karkın isimli Bilge kişinin etrafında toplanıp, 14. Yüzyıldan itibaren ikamet edilen bir yerleşim yeridir. Karkın hanesi, ekmeği, aşı bol, misafirperver, devletine, milletine bağlı insanların yeridir. Karkın’da adam suç işleme oranı son derece azdır, insanlar birbiriyle barışıktır. Yenilikleri takip eden, çalışkan insanların memleketidir. Sultan 2. Abdülhamit Han dönemi sulama projelerinin uygulandığı, Türkiye’deki ilk yerleşim yerlerinden biridir. Mahallemizde 1 çok programlı lise, 2 adet ilköğretim okulu, 1 adet Diyanet’e bağlı erkek yatılı Kur’an Kursu, 1 adet sağlık ocağı, 7 adet de cami ve mescit bulunmaktadır. Mahallemiz Çumra Belediyesi’ne bağlandıktan sonra, kanalizasyon, içmesuyu ve asfalt yatırımı almıştır” dedi. Karkın’a 25 yıldan fazladır bir vali gelmediğini, bu anlamda Vali Toprak’ın teşriflerinin oldukça önemli olduğunu belirten Sungur, Vali Toprak’a Karkın’ın bazı taleplerini iletti. Konuyla ilgili Sungur şunları söyledi, “Mahallemiz Çatalhöyük’e 5 kilometre uzaklıkta. Konya’dan Çatalhöyük’e gelecek olan turistlerin geleceği en yakın yol bozulmuş, araç trafiğini kaldıramaz hale gelmiştir. Çatalhöyük gibi dünyada önemli olan bir yere ulaşımı sağlayan bu yolun ıslah edilip genişletilmesi elzemdir. Karkın Mahallesi’nde 2 yıl önce bir hayırseverin başlatmış olduğu ve yarım kalan 16 derslikli ilkokul binasının tamamlanması beklenmektedir. Okulların eksikliği nedeniyle eksik kalan okul binasının yapılması elzemdir. Eski Belediye binasının da mahallemiz için en iyi şekilde değerlendirilmesini talep ediyoruz.”

VALİ TOPRAK TALEPLERİ NOTUNA ALDI

Vali Cüneyit Orhan Toprak da yaptığı konuşmada, işadamı Halil İbrahim Dağ’ın davetlisi olarak Karkın’a geldiğini söyledi. Karkın’da olmaktan oldukça mutlu olduğuna değinen Vali Toprak, sözlerine şöyle devam etti, “Hepinizden Allah razı olsun. Gerçekten böyle bizi mahcup edecek derece bir ilginiz var. Sizlerle gurur duyduk. Türk ananelerini yaşatan, Türk ahlakını yaşatan, komşusunu bilen, küçüğünü bilen, suçlarla alakası olmayan, kardeşlik içerisinde yaşayan böyle bir güzel mahallemizin olması gurur verdi. Atalarımızın yolundan, huyundan, suyundan hiç bozulmadan devam ediyorsunuz hepinizi tebrik ediyorum. Burada tarım yapılıyor, sulama imkanları var. Çok önceden gelen devletimizin yaptığı yatırımlardan istifade ediyorsunuz. Nüfusun da hala yoğun olması burada geçimin sağlanabildiğinin göstergesi. Köylerin boşaldığı bir dönemi yaşıyoruz biliyorsunuz. Burada sağlık ocağının bulunması, okullarımızın olması bir canlılığı gösteriyor. Yarım kalan okulun çözümü, Çatalhöyük yolunun onarılmasını da notlarını aldık. İlgili makamlara bildirip çözmeye çalışacağız. Bu beldenin ne kadar hayırsever insanlar yetiştirdiğine de şahit oluyoruz. Halil İbrahim Dağ’a yaptığı hayır işlerden dolayı teşekkür ediyorum. Ben böyle hayır işleriyle uğraşan vatandaşlarımızın törenlerinde özellikle vurguluyorum: bu hayır işleri herkese nasip olmaz. Bu paraya da bağlı değildir. Ben eminim ki Halil İbrahim Bey’den daha fazla nice zenginler var ama onun onda biri kadar hayır yapmamıştır. Bu Allah’ın verdiği bir lütuftur. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Allah razı olsun diyoruz.” Programın ardından Vali Toprak ve beraberindeki heyet, mahallede yarım kalan okul inşaatında incelemelerde bulundu. Okulun tamamlanması için gerekli desteği vereceğini belirten Toprak, konunun takipçisi olacağını bildirdi.

RASİM ATALAY-ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim